Chia-vanukas

Chia-vanukas

Chia-vanukas on helppo ja nopea aamu- tai välipala, jonka voit valmistaa jo edellisenä iltana. Tarjoile chia-vanukas kauden marjojen tai hedelmien kera.
https://www.arla.fi/reseptit/chia-vanukas/

Tee näin:

Chia-vanukas
  • Valmista chia-vanukas sekoittamalla keskenään maito, jogurtti ja chia-siemenet. Lusikoi chia-vanukas kulhoihin tai laseihin.
  • Peitä lasit muovikelmulla ja laita chia-vanukkaat jääkaappiin vähintään 3 tunniksi tekeytymään. Parhaimmillaan chia-vanukas on kuitenkin tekeydyttyään viileässä yön yli.
  • Tarjoile valmis chia-vanukas marjojen, hedelmien tai pähkinöiden kanssa. Chia-vanukkaat sopivat hyvin tarjoiltaviksi isommallekin porukalle, esimerkiksi brunssille tai piknikille.
Valmis!

Chia-vanukas Q&A

Kun käytössäsi on helppo chia-vanukasresepti, nopean ja maukkaan aamiaisen tai välipalan valmistaminen on helppoa. Jos haluat oppia lisää tästä ruokalajista, lue alta vastauksemme sitä koskeviin useimmin kysyttyihin kysymyksiin.

Mitä on chia-vanukas?
Chia-vanukas on herkullinen aamiainen, välipala tai jälkiruoka, joka valmistetaan chia-siemenistä ja nesteestä, kuten vedestä, maidosta, jogurtista tai skyristä. Siemenet imevät nesteen itseensä ja laajenevat muodostaen vanukkaan kaltaisen koostumuksen. Se on peräisin Keski-Amerikasta, ja se on saavuttanut suosiota kätevänä ruokana, koska sen valmistaminen on helppoa. Vanukasreseptiä voidaan muokata erilaisilla mauilla, kuten tuoreilla hedelmillä, marjoilla, pähkinöillä ja myslillä, ja se voidaan valmistaa etukäteen ja säilyttää jääkaapissa nopeaksi ja helpoksi aamu- tai välipalaksi.
Miten chia-vanukas tehdään?
Kun sinulla on jääkaapissa kätköissäsi chia-vanukasta, on aamiaisen tai välipalan nauttiminen nopeaa ja helppoa! Sekoita vain maito, jogurtti ja chia-siemenet, peitä seos ja laita jääkaappiin. Anna siementen imeä nestettä, paisua ja geeliytyä, jolloin syntyy ihana, kermainen koostumus, josta chia-vanukas tunnetaan. Tämä kestää vähintään 2-3 tuntia, mutta parasta on jättää se tekeytymään jääkaappiin yön yli. Aamulla lisäät päälle hedelmiä, marjoja ja pähkinöitä ja nauti!
Kuinka kauan chia-vanukas säilyy?
Chia-vanukas säilyy jääkaapissa jopa 5 päivää, jos sitä säilytetään ilmatiiviissä astiassa. Koostumus voi kuitenkin muuttua paksummaksi ajan myötä, joten se on parasta nauttia 3-4 päivän kuluessa, jotta se säilyy mahdollisimman tuoreena. On myös tärkeää huomioida, että täytteet, kuten tuoreet hedelmät, marjat, pähkinät tai mysli, voivat pehmentyä, jos niitä lisätään vanukkaan joukkoon ja sitä säilytetään pitkään. Siksi on suositeltavaa lisätä täytteet juuri ennen tarjoilua.
Voiko chia-vanukasta pakastaa?
Kyllä, voit pakastaa chia-vanukasta jopa 1 kuukauden ajan. Koostumus voi kuitenkin muuttua hieman pakastamisen ja sulattamisen jälkeen. Siemenistä voi tulla geelimäisempiä, joten suosittelemme, ettet pakasta sitä, vaan valmistat sen nautittavaksi muutaman päivän kuluessa. Jos kuitenkin haluat pakastaa vanukasta, siirrä se ilmatiiviiseen astiaan ja jätä rasian yläosaan tilaa, jotta vanukas voi laajentua jäätyessään. Voit sulattaa sen nostamalla astian jääkaappiin yöksi. Voit joutua sekoittamaan vanukasta ennen tarjoilua, jotta se on tasaista.
Miltä chia-vanukas maistuu?
Tässä maukkaassa vanukkaassa on mieto, pähkinäinen ja hieman makea maku. Sen rakenne on pehmeä, kermainen ja paksu. Chia-siemenet imevät nestettä ja muodostavat geelimäisen koostumuksen. Nesteen imeytyessä siemenet saavat myös makua. Jos ne sekoitetaan vaniljanmakuiseen tai hedelmäiseen jogurttiin, vanukas saa vaniljaisen tai hedelmäisen aromin.
Miksi valmistamani chia-vanukas on juoksevaa?
Vanukas voi muuttua juoksevaksi muutamasta syystä. Ensinnäkin chiasiementen ja nesteen suhde voi olla väärä. Jos haluat paksumman koostumuksen, käytä siemeniä ja nestettä suhteessa 1:4. Jos käytit liikaa nestettä, lisää siemeniä sakeuttamaan vanukasta. Toiseksi, chiasiemenet tarvitsevat aikaa imeytyäkseen nesteeseen, jotta ne muodostavat kermaisen geelimäisen koostumuksensa. Jos et antanut vanukkaalle tarpeeksi aikaa jähmettyä jääkaapissa, se voi olla vielä juoksevaa.
Kuinka kauan chia-vanukkaalla kestää jähmettyä?
Jääkaapissa vanukkaalla kestää yleensä vähintään 2-3 tuntia jähmettyä ja paksuuntua, mutta on parasta jättää se jääkaappiin yön yli tai vähintään 6-8 tunniksi, jotta chiasiemenet ovat imeneet nesteen täysin ja saaneet vanukkaan kaltaisen rakenteen. Jos chia-vanukas on edelleen juoksevaa, sinun on ehkä lisättävä lisää siemeniä tai vähennettävä reseptissä käytetyn nesteen määrää.
Miten tehdä chia-vanukas nopeasti?
Chiasiemenet tarvitsevat paljon aikaa imeäkseen nestettä ja paksuuntuakseen. Tämän vuoksi sitä on vaikea valmistaa nopeammin kuin 2-3 tunnissa. Jos sinulla on kuitenkin kiire, voit kokeilla "pikaversiota" yhdistämällä siemenet lämpimään, lähes kiehuvaan maitoon. Kuuma neste saa ne hyytymään ja hyytelöitymään nopeammin. Kuumenna maito, sekoita se siemeniin, anna sen vaikuttaa 2 minuuttia ja yhdistä se kylmään vaniljajogurttiin. Laita vanukas sitten pakastimeen 1-2 minuutiksi jäähtymään ja nauti.

Ainekset

Chia-vanukas
4 dl
Arla Luonto+ Vaniljajogurtti, laktoositon 1 kg
4 dl
Chian siemeniä
1½ dl
Kauden marjat tai hedelmiä tai pähkinöitä oman maun mukaan
Lisää herkullisia ideoita
Suklaa-smoothie bowl
15 minuuttia
Suklaa-smoothie bowl
(3)

Helppo yön yli tekeytyvä chia-vanukas

Chia-vanukas on ihanan helppo valmistaa. Valmistaminen vie vain muutaman minuutin ennen kuin laitat sen jääkaappiin tekeytymään ja annat sen paksuuntua yön yli. Maku on vastustamaton yhdessä kermaisen, paksun koostumuksen kanssa. Kun se sekoitetaan maitoon ja vaniljajogurttiin, miedon ja pähkinäisen makuisten chiansiementen makeus korostuu ja makuprofiiliin tulee hedelmäinen, kukkainen luonne. Kun siemenet imevät itseensä nestettä, ne turpoavat ja saavat paksun ja kermaisen rakenteen, joka tekee vanukkaasta ihanan täyteläisen.

Täydellinen aamiainen tai kevyt välipala

Chia-vanukas on loistava tapa aloittaa päivä tai nauttia välipala aterioiden välissä. Se sopii myös erinomaisesti mukaan on-the-go välipalaksi, sillä voit tehdä sen helposti kannellisiin rasioihin.

Koska chia-vanukas on niin monikäyttöinen, voit tehdä sitä myös jälkiruoaksi, jolla voit päättää isomaan aterian tyylikkäästi. Tarjoile vanukas tällöin tyylikkäissä laseissa ja käytä koristeluun hieman enemmän aikaa kuin normaalisti.

Chia-vanukas tuoreilla hedelmillä

Paras resepti on tietysti sellainen, jossa on mukana joitakin suosikkiraaka-aineitasi. Jos nautit kypsistä, makeista banaaneista, banaani-chia-vanukas on oikea tapa hyödyntää tätä reseptiä! Lisää esimerkiksi banaanisosetta, kun olet antanut vanukkaan olla jääkaapissa yön yli, tai koristele se yksinkertaisesti banaaniviipaleilla. Muita hyviä ideoita voisivat olla makean kirpeä mango-chiavanukas tai makea kookos-chiavanukas, jossa on joko kokonaisia tuoreita kookospaloja, kookoslastuja ja paahdettua kookospähkinää tai rapeaa kookosgranolaa.

Jos hedelmäiset maut eivät ole suosikkejasi, voit kokeilla mieleistäsi pähkinävoita, kuten maapähkinävoita, cashew- tai pekaanivoita. Nämä tahnat tuovat chiasiementen pähkinäisyyden paremmin esiin. Koska ne kuitenkin myös sakeuttavat vanukasta, voit joutua lisäämään hieman enemmän nestettä saadaksesi täydellisen koostumuksen vanukkaaseen.

Tummasuklaa-chia-vanukas tai vähemmän voimakas maito- tai valkosuklaa-chia-vanukas ovat puolestaan suklaanystävien makuun. Voit maustaa chia-vanukkaan myös lämpimillä mausteilla, kuten kanelilla, kardemummalla, neilikalla, muskottipähkinällä tai inkiväärillä.

Kokeile valmistaa sileä chia-vanukas

Jotkut haluavat tehdä sileän chia-vanukkaan, koska he pitävät siitä enemmän kuin perinteisen vanukkaan hyytelömäisestä koostumuksesta. Lisäksi vanukkaan survominen sileäksi voi auttaa sisällyttämään muita ainesosia, kuten hedelmiä tai pähkinöitä, perusteellisemmin vanukkaaseen, jolloin vanukkaan väri ja maku saattavat myös muuttua entistä paremmiksi.

Vinkkejä

Jotta chia-vanukkaasta tulee tasalaatuista, on hyvä sekoittaa maito, jogurtti ja chiasiemenet huolellisesti, kunnes kaikki siemenet ovat peittyneet nesteeseen. Anna seoksen levätä sekoittamisen jälkeen muutaman minuutin ajan, ennen kuin sekoitat sen vielä kerran nopeasti. Näin varmistat, ettei vanukkaaseen jää kokkareita ennen kuin laitat sen jääkaappiin. Se estää myös vanukkan erottumisen silloin, kun se jähmettyy yön yli. Kun seos on sekoitettu hyvin, peitä se ja siirrä jääkaappiin tekeytymään.