Chia-vanukas
Tee näin:
Chia-vanukas
Chia-vanukas Q&A
Kun käytössäsi on helppo chia-vanukasresepti, nopean ja maukkaan aamiaisen tai välipalan valmistaminen on helppoa. Jos haluat oppia lisää tästä ruokalajista, lue alta vastauksemme sitä koskeviin useimmin kysyttyihin kysymyksiin.
Ainekset
Chia-vanukas
4 dl | |
Arla Luonto+ Vaniljajogurtti, laktoositon 1 kg
|
4 dl |
Chian siemeniä
|
1½ dl |
Kauden marjat tai hedelmiä tai pähkinöitä oman maun mukaan
|
---|
Lisää herkullisia ideoita
Helppo yön yli tekeytyvä chia-vanukas
Chia-vanukas on ihanan helppo valmistaa. Valmistaminen vie vain muutaman minuutin ennen kuin laitat sen jääkaappiin tekeytymään ja annat sen paksuuntua yön yli. Maku on vastustamaton yhdessä kermaisen, paksun koostumuksen kanssa. Kun se sekoitetaan maitoon ja vaniljajogurttiin, miedon ja pähkinäisen makuisten chiansiementen makeus korostuu ja makuprofiiliin tulee hedelmäinen, kukkainen luonne. Kun siemenet imevät itseensä nestettä, ne turpoavat ja saavat paksun ja kermaisen rakenteen, joka tekee vanukkaasta ihanan täyteläisen.
Täydellinen aamiainen tai kevyt välipala
Chia-vanukas on loistava tapa aloittaa päivä tai nauttia välipala aterioiden välissä. Se sopii myös erinomaisesti mukaan on-the-go välipalaksi, sillä voit tehdä sen helposti kannellisiin rasioihin.
Koska chia-vanukas on niin monikäyttöinen, voit tehdä sitä myös jälkiruoaksi, jolla voit päättää isomaan aterian tyylikkäästi. Tarjoile vanukas tällöin tyylikkäissä laseissa ja käytä koristeluun hieman enemmän aikaa kuin normaalisti.
Chia-vanukas tuoreilla hedelmillä
Paras resepti on tietysti sellainen, jossa on mukana joitakin suosikkiraaka-aineitasi. Jos nautit kypsistä, makeista banaaneista, banaani-chia-vanukas on oikea tapa hyödyntää tätä reseptiä! Lisää esimerkiksi banaanisosetta, kun olet antanut vanukkaan olla jääkaapissa yön yli, tai koristele se yksinkertaisesti banaaniviipaleilla. Muita hyviä ideoita voisivat olla makean kirpeä mango-chiavanukas tai makea kookos-chiavanukas, jossa on joko kokonaisia tuoreita kookospaloja, kookoslastuja ja paahdettua kookospähkinää tai rapeaa kookosgranolaa.
Jos hedelmäiset maut eivät ole suosikkejasi, voit kokeilla mieleistäsi pähkinävoita, kuten maapähkinävoita, cashew- tai pekaanivoita. Nämä tahnat tuovat chiasiementen pähkinäisyyden paremmin esiin. Koska ne kuitenkin myös sakeuttavat vanukasta, voit joutua lisäämään hieman enemmän nestettä saadaksesi täydellisen koostumuksen vanukkaaseen.
Tummasuklaa-chia-vanukas tai vähemmän voimakas maito- tai valkosuklaa-chia-vanukas ovat puolestaan suklaanystävien makuun. Voit maustaa chia-vanukkaan myös lämpimillä mausteilla, kuten kanelilla, kardemummalla, neilikalla, muskottipähkinällä tai inkiväärillä.
Kokeile valmistaa sileä chia-vanukas
Jotkut haluavat tehdä sileän chia-vanukkaan, koska he pitävät siitä enemmän kuin perinteisen vanukkaan hyytelömäisestä koostumuksesta. Lisäksi vanukkaan survominen sileäksi voi auttaa sisällyttämään muita ainesosia, kuten hedelmiä tai pähkinöitä, perusteellisemmin vanukkaaseen, jolloin vanukkaan väri ja maku saattavat myös muuttua entistä paremmiksi.
Vinkkejä
Jotta chia-vanukkaasta tulee tasalaatuista, on hyvä sekoittaa maito, jogurtti ja chiasiemenet huolellisesti, kunnes kaikki siemenet ovat peittyneet nesteeseen. Anna seoksen levätä sekoittamisen jälkeen muutaman minuutin ajan, ennen kuin sekoitat sen vielä kerran nopeasti. Näin varmistat, ettei vanukkaaseen jää kokkareita ennen kuin laitat sen jääkaappiin. Se estää myös vanukkan erottumisen silloin, kun se jähmettyy yön yli. Kun seos on sekoitettu hyvin, peitä se ja siirrä jääkaappiin tekeytymään.