Brita-kakku

Brita-kakku

Tämä ihanan kesäinen Brita-kakku saa makua itsetehdystä karviaishillosta.
https://www.arla.fi/reseptit/brita-kakku/

Tee näin:

  • Aloita karviaishillon valmistamisesta. Laita vesi ja peratut karviaiset kattilaan. Keitä kunnes marjat ovat hajonneet, noin 5 minuuttia. Lisää hillosokeri koko ajan hyvin sekoittaen. Keitä hiljaa poreillen 15 minuuttia, välillä sekoittaen. Laita syrjään. Kuori mahdollinen vaahto. Jäähdytä. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Valmista pohja. Laita piirakkavuoan päälle leivinpaperi. Erottele toisistaan kananmunan keltuaiset ja valkuaiset. Laita keltuaiset lasiin ja valkuaiset kulhoon. Sekoita keskenään pienessä kulhossa jauhot ja leivinjauhe. Vatkaa yhteen huoneenlämpöinen voi ja sokeri. Lisää keltuaiset koko ajan vatkaten. Lisää sitten vuorotellen maitoa ja jauhoseosta edelleen vatkaten. Lisää jauhot siivilän läpi. Levitä tasaisesti leivinpaperoituun piirakkavuokaan. Tee nyt marenki. Lisää valkuaiskulhoon sokerit. Vatkaa valkuainen puhtailla, kuivilla vatkaimilla kovaksi, kiiltäväksi vaahdoksi. Levitä tämä marenkimassa taikinan päälle piirakkavuokaan. Paista uunin keskiosassa 20 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä. Vatkaa kermavaahto kuohkeaksi maustaen sokerilla ja vaniljalla. (Lisää halutessasi rahkaa rakenteen jämäköittämiseksi, mikäli sitä kaipaat). Kokoa kakku. Puolita marenkinen kakkulevy. Nosta toinen levy kakkulautaselle lastojen avulla. Levitä päälle karviaishillo ja kermavaahto. Nosta päälle toinen kakkulevy, marenkiosuus päällepäin.
Valmis!
Vinkki

Tämän kokoista ja paksuista kakkulevyä on helppo käsitellä. Kahden lastan avulla on helppo nostella kakkulevyt paikalleen kun ne on ensin irroittanut leivinpaperista samaisten lastojen avulla.

Karviaishillon tilalla voi toki käyttää muitakin hilloja, marjoja tai hedelmäpaloja. Näin syksyllä vaikka hetken kiehuvassa vedessä pehmitettyjä omenalohkoja kanelilla ja sokerilla maustettuna.

Kermavaahdon sekaan voi halutessaan sekoittaa mauksi ja rakennetta paksuntamaan vaikkapa maitorahkaa tai maustettua rahkaa.

*Leipoessa tykkään käyttää hyvin riittoisaa luomuvaniljajauhetta. Se on jauhettua vaniljaa, jota voi lusikoida suoraan pussista.

Resepti on Sillä Sipuli-blogin Merituulin käsialaa.

Ainekset

Pohja
125 g
Sokeria
1 dl
Munankeltuaista
3
1 dl
Vehnäjauhoa
1½ dl
Leivinjauhetta
02 2 tl
Marenki
Munanvalkuaista
3
Sokeria
1½ dl
Vaniljasokeria tai 1 maustemitallinen vaniljajauhetta
1 tl
Karviaishillo
Karviaisia
3 dl
Vettä
3 rkl
Hillosokeri
100 g
Kermavaahto
1 dl
Vaniljasokeria tai ripaus vaniljajauhetta
½ tl
Sokeria
2 rkl