Bibimbap

Bibimbap

Korealaisen katuruokakeittiön suosikki, jossa on sisäfileepihviä, kimchiä ja riisiä - kokeile tehdä bibimbap kotona. Jos et löydä gochujangia, voit käyttää jotain muuta mieleistäsi chilikastiketta.
https://www.arla.fi/reseptit/bibimbap/

Tee näin:

Marinoitu sisäfilee
  • Liuota sokeri soijakastikkeeseen.
  • Murskaa valkosipulinkynnet ja sekoita ne seesamiöljyyn.
  • Kaada marinadi lihan päälle ja laita se jääkaappiin.
Marinoitu pinaatti
  • Kiehauta vesi ja ryöppää pinaatti nopeasti. Jäähdytä ja purista vesi pois.
  • Hienonna vihreät sipulit. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja laita jääkaappiin.
Marinoidut papujen idut
  • Kiehauta vesi ja ryöppää pavunversot nopeasti. Jäähdytä ja valuta siivilässä.
  • Hienonna korianteri ja yhdistä suolan, seesaminsiementen ja seesamiöljyn kanssa. Laita jääkaappiin.
Chilillä maustettu kurkku
  • Pese ja viipaloi kurkku. Laita kulhoon.
  • Liuota sokeri etikkaan ja veteen. Lisää sambal oelek ja kaada seos kurkun päälle.
  • Peitä muovikelmulla.
Tarjoilu
  • Huuhtele riisi ja keitä se pakkauksen ohjeiden mukaan.
  • Paista liha nopeasti voissa ja rypsiöljyssä.
  • Asettele kurkku, papuhedelmät, pinaatti, kimchi, riisi ja liha erillisiin ryhmiin syville lautasille tai kulhoihin.
  • Paista munat voissa ja rypsiöljyssä ja laita muiden ainesten päälle.
  • Tarjoile gochujangin kanssa, jota jokainen lisää maun mukaan.
Valmis!

Bibimbap Q&A

Pitääkö bibimbapia ravistaa?
Toisin kuin Bondin martini, bibimbap on parasta sekoittaa, ei ravistaa. Kun olet saanut herkullisen bibimbap-kulhon eteesi, voit joko sekoittaa ainekset yhteen astiaan tai pitää ne erillään ja kokeilla erilaisia yhdistelmiä jokaisella suupalalla.
Syödäänkö bibimbap kuumana vai kylmänä?
Kummin vain! Koreassa ei ole harvinaista nauttia kylmää bibimbapia kesällä ja kuumaa versiota talvella. Kokeile molempia ja katso, kumpi on suosikkisi!
Tarvitsetko kivikulhon bibimbapia varten?
Koreassa tämä ruokalaji tarjoillaan usein kivikulhossa, jossa on tarpeeksi tilaa sekoittaa ainekset harmoniseksi ateriaksi, mutta mikä tahansa syvä kulho käy. Vähemmän perinteinen vaihtoehto on tarjoilla ainekset erillään noutopöydän tapaan ja antaa vieraiden rakentaa bibimbap itse omiin kulhoihin.
Kuuluuko raaka kananmuna bibimbapiin?
Perinteisen bibimbapin päälle laitetaan kananmuna, jonka valkuainen ovat kypsä, mutta keltuainen on juokseva.

Ainekset

Bibimbap
Naudan entrecôte ohueksi leikattuna
400 g
Japanilaista soijakastiketta
2 rkl
Sokeria
1 rkl
Valkosipulinkynttä
2
Seesamiöljyä
1 rkl
Marinoitu pinaatti
Pinaattia
65 g
Kevätsipuleita
3
Soijakastiketta
1 rkl
Seesamiöljyä
1 rkl
Seesaminsiemeniä
1 rkl
Marinoidut papujen idut
Papujen ituja
150 g
Tuoretta korianteria
½ ruukku
Suolaa
1 tl
Seesaminsiemeniä
1 rkl
Seesamiöljyä
1 rkl
Chilillä maustettu kurkku
Kurkku
1
Sokeria
½ dl
Etikkaa
¾ dl
Sambal oelekia
1 rkl
Tarjoiluun
Riisi
3 dl
Inkivääriä
2 rkl
Kimchiä
2 dl
Kananmunia
4
Gochujang-chilitahnaa
4 rkl

Bibimbap on korealaista katuruokaa

Vaikka bibimbapin tarkkaa alkuperää ei tiedetä, ruokalajiin viitataan jo 1500-luvulla. Nykyään se on yksi Korean tunnetuimmista ruokalajeista, jolla on vahvat kulttuuriset juuret. Sitä voi syödä monissa ravintoloissa, kotikeittiöissä ja kadunkulmissa eri puolilla maata. Sen maailmanlaajuinen suosio on osittain Korean Airin ansiota, kun se vuonna 1997 sisällytti bibimbapin lentomenuunsa.

Filosofia bibimbapin takana

Tämän ruokalajin sanotaan symboloivan harmoniaa ja tasapainoa, ja se on ilmeisesti yhdistelmä terveyden viittä väriä: tummat ainesosat ovat kunnianosoitus pohjoiselle ja munuaisia hyödyttäville elintarvikkeille. Punainen ja oranssi toivottavat etelän tervetulleeksi kulhoon ja keskittyvät sydämen terveyteen. Vihreä on idän symboli ja liputtaa maksan optimaalisen toiminnan puolesta. Valkoinen edustaa puolestaan länttä ja vahvoja keuhkoja, kun taas keltainen muna toimii keskuksena ja edistää symbolisesti tervettä vatsaa.

Mausta bibimbap omalla tavallasi

Lisämausteen lisääminen bibimbapiin on yhtä helppoa kuin lusikoimalla kulhoon lisää gochujangia. Tuoreet chilit tuovat myös lisäpotkua ateriaasi, samoin kuin ripaus korealaista chiliöljyä. Lihan vaihtaminen marinoituihin sieniin tai grillattuun tofuun on myös erittäin suositeltavaa, ja se onkin loistava kasvisvaihtoehto, joka käännyttää vannoutuneimmankin lihansyöjän.