Naudan entrecôte ohueksi leikattuna
|
400 g |
---|---|
Japanilaista soijakastiketta
|
2 rkl |
Sokeria
|
1 rkl |
Valkosipulinkynttä
|
2 |
Seesamiöljyä
|
1 rkl |
Pinaattia
|
65 g |
---|---|
Kevätsipuleita
|
3 |
Soijakastiketta
|
1 rkl |
Seesamiöljyä
|
1 rkl |
Seesaminsiemeniä
|
1 rkl |
Papujen ituja
|
150 g |
---|---|
Tuoretta korianteria
|
½ ruukku |
Suolaa
|
1 tl |
Seesaminsiemeniä
|
1 rkl |
Seesamiöljyä
|
1 rkl |
Kurkku
|
1 |
---|---|
Sokeria
|
½ dl |
Etikkaa
|
¾ dl |
Sambal oelekia
|
1 rkl |
Riisi
|
3 dl |
---|---|
Inkivääriä
|
2 rkl |
Kimchiä
|
2 dl |
Kananmunia
|
4 |
Gochujang-chilitahnaa
|
4 rkl |
Vaikka bibimbapin tarkkaa alkuperää ei tiedetä, ruokalajiin viitataan jo 1500-luvulla. Nykyään se on yksi Korean tunnetuimmista ruokalajeista, jolla on vahvat kulttuuriset juuret. Sitä voi syödä monissa ravintoloissa, kotikeittiöissä ja kadunkulmissa eri puolilla maata. Sen maailmanlaajuinen suosio on osittain Korean Airin ansiota, kun se vuonna 1997 sisällytti bibimbapin lentomenuunsa.
Tämän ruokalajin sanotaan symboloivan harmoniaa ja tasapainoa, ja se on ilmeisesti yhdistelmä terveyden viittä väriä: tummat ainesosat ovat kunnianosoitus pohjoiselle ja munuaisia hyödyttäville elintarvikkeille. Punainen ja oranssi toivottavat etelän tervetulleeksi kulhoon ja keskittyvät sydämen terveyteen. Vihreä on idän symboli ja liputtaa maksan optimaalisen toiminnan puolesta. Valkoinen edustaa puolestaan länttä ja vahvoja keuhkoja, kun taas keltainen muna toimii keskuksena ja edistää symbolisesti tervettä vatsaa.
Lisämausteen lisääminen bibimbapiin on yhtä helppoa kuin lusikoimalla kulhoon lisää gochujangia. Tuoreet chilit tuovat myös lisäpotkua ateriaasi, samoin kuin ripaus korealaista chiliöljyä. Lihan vaihtaminen marinoituihin sieniin tai grillattuun tofuun on myös erittäin suositeltavaa, ja se onkin loistava kasvisvaihtoehto, joka käännyttää vannoutuneimmankin lihansyöjän.