Bataattiranskalaiset

Bataattiranskalaiset

45 minuuttia
Bataattiranskalaiset ovat erittäin maukas lisuke, varsinkin kun ne yhdistetään tuliseen pääruokaan. Jos laitat perunat ensin veteen, osa tärkkelyksestä katoaa ja saat rapeampia ranskalaisia!
https://www.arla.fi/reseptit/bataattiranskalaiset/

Tee näin:

Bataattiranskalaiset
  • Kuori ja huuhtele bataatit hyvin. Leikkaa noin puolen sentin paksuisiksi lohkoiksi ja jätä kylmään veteen vähintään tunniksi.
  • Valuta vesi ja anna bataattien kuivua pyyhkeen päällä.
  • Kuumenna öljy paksupohjaisessa pannussa 150 °C:n lämpötilaan.
  • Paista bataatteja erissä 4-5 minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä. Poista ne ja anna jäähtyä paperipyyhkeiden tai pyyhkeen päällä. Heitä ranskalaiset maissitärkkelyksen joukkoon.
  • Nosta öljyn lämpö 180 asteeseen ja paista vielä kerran, kunnes ranskalaiset ovat rapeita. Ripottele päälle suolahiutaleita.
Valmis!

Kysymyksiä bataattiranskalaisista

Kuinka tehdä bataattiranskalaisia airfryerissa?
Airfryer on erinomainen väline, jolla voit valmistaa erittäin rapeita bataattiranskalaisia vähällä vaivalla ja vähemmällä öljyllä. Heitä viipaloidut bataattitikut maissitärkkelyksen joukkoon ja lorauta sitten öljyä, kunnes ne ovat tasaisesti pinnoitettu. Paista bataattiranskalaiset sitten erissä 200 °C:een esilämmitetyssä airfryerissä kunnes ne ovat kullankeltaisia ja rapeita. Mausta maun mukaan ja tarjoile. Vinkki: mausta bataattiranskalaiset valkosipulijauheella ja makealla tai savustetulla paprikalla ennen kuin paistat ne airfryerissä.
Miksi ranskalaiset eivät paistu rapeiksi?
Vetiset ranskalaiset eivät ole koskaan kivoja. Syyt siihen, että ranskalaiset eivät ole niin rapeita, voivat olla moninaisia, riippuen kypsennysmenetelmästäsi. Friteerattaessa on tärkeää nostaa öljyn lämpötila riittävän korkeaksi ja varmistaa, että ranskalaiset ovat kuivia ennen paistamista. Jos ranskalaiset otetaan liian aikaisin pois öljystä, se on toinen varma tapa epäonnistua. Kun paistat airfryerissa, on tärkeää, että paistokori ei ole liian täynnä. Liian täyteen ahdetut ranskalaiset höyrystyvät paistumisen sijasta, jolloin ne jäävät veteläään kuntoon. Perunat - myös bataatit - sisältävät myös enemmän tai vähemmän tärkkelystä ja vettä vuodenajasta riippuen, joten tarkista käyttämäsi lajike.
Pitäisikö bataatit liottaa ennen paistamista?
Tässä reseptissä ranskalaiset liotetaan ennen kypsentämistä, jotta osa bataatin tärkkelyksestä poistuu. Näin saadaan rapeampi lopputulos friteerattaessa. Liotettaessa perunoita on pidettävä vedessä vähintään tunnin ajan, mutta ne voivat olla vedessä yön yli tai jopa 24 tuntia. Muista vain kuivata ne hyvin ennen paistamista. Airfryerissä paistamisen osalta jotkut testit ovat osoittaneet, että liottaminen ei vaikuta merkittävästi lopputulokseen. Ainoa tapa tietää varmasti on kokeilla itse eri menetelmiä ja löytää tie täydellisiin ranskalaisiin.
Voinko bataattiranskalaisia pakastaa?
Bataattiranskalaiset sopivat hyvin pakastettaviksi.. Leikkaa bataatit tikuiksi ja kasta niitä erissä ensin kiehuvaan veteen kahdeksi minuutiksi ja heti sen jälkeen jääkylmään veteen. Kuivaa, jaa annoksiin, laita ne pakastepusseihin ja pakasta jopa kuudeksi kuukaudeksi. Kypsennys - eli friteeraus, uunissa paistaminen tai airfryerissa paistaminen - voidaan tehdä suoraan pakasteesta.

Ainekset

Bataattiranskalaiset
Bataatti
500 g
Rypsiöljy
5 dl
Maissitärkkelys
25 g
Sormisuolaa

Tavallisten ranskalaisten ja bataattiranskalaisten välinen ero

Koska bataatti on peräisin kahdesta hyvin erilaisesta kasvisperheestä (bataatti luokitellaan aamunkoittoon, kun taas tavallinen peruna kuuluu yöperunoihin), bataattiranskalaisten perunoiden luonteen, värin ja maun eroa ei voi erehtyä näkemään. Lämmin oranssinruskea sävy on selvä merkki siitä, että edessäsi olevat ranskalaiset eivät ole "tavallisia". Kun pureskelet niitä, nimensä takana oleva makeus ja erilainen makusyvyys tulevat esiin.

Vinkkejä täydellisten, rapeiden bataattiranskalaisten paistamiseen uunissa

Jos haluat välttää bataattien friteerausta, voit paistaa ne uunissa. Kun olet kuorinut ja viipaloinut bataattilastut, pyöräytä ne ensin maissitärkkelyksessä ja sitten öljyssä. Vedessä liottaminen ennen kypsennystä ei tee suurta eroa uunissa paistettaessa, joten voit jättää tämän vaiheen väliin. Vuoraa yksi tai kaksi leivinpeltiä leivinpaperilla ja asettele sitten lastut tasaiseksi kerrokseksi, mutta varo kasaamasta niitä tai täyttämästä peltiä liikaa. Paista ranskalaisia 220 °C:ssa, käännä niitä 20 minuutin kuluttua ja anna paistua vielä 10-12 minuuttia, kunnes ne ovat rapeita. Mausta, tarjoile ja nauti.

Vinkkejä

Kokeile keittää perunoita vedessä 3-4 minuuttia ja vuoraa sitten yksi tai kaksi pellillistä leivinpaperilla. Asettele perunalastut tasaiseen kerrokseen varoen kasaamasta niitä tai täyttämästä peltiä liikaa. Paista ranskalaisia 220 °C:ssa 20 minuuttia.