Arla luomu

Hyväksi maaperälle, lehmille ja pörriäisille

Hyvää meille kaikille

Mitä paremmin kohtelemme viljelysmaata, sitä paremman makuisia ja ravintoarvoiltaan laadukkaampia maitotuotteita saamme.

Hyvinvoiva maaperä on multavaa, eri nurmilajikkeiden juuret sitovat maaperään hiiltä ja pieneliöt ovat oleellinen osa myös maaperässä. Lehmien laidunnus, niiden lannan käyttö viljelyn lannoitteena sekä monipuolinen nurmilajikkeiden käyttö edistää luonnon monimuotoisuutta vaikuttaen myös pölyttäjiin.

Vapaat ja laiduntavat lehmät voivat hyvin, kun ne pystyvät käyttäytymään laumassa lajinomaisesti. Kesällä ne pääsevät nauttimaan tuoreesta nurmesta ja talvella mieli virkistyy ulkoilemalla. Laidunnus ja talviulkoilu ovat erityisen tärkeitä lehmien jalkaterveydelle.

Lue lisää vapaista ja laiduntavista lehmistä ja laiduntamisen merkityksestä luonnon monimuotoisuuteen.

Hyvää meille kaikille

Arla luomun lupaukset

  • Emme käytä viljelyssä torjunta-aineita tai keinolannoitteita
  • Teemme töitä luonnon monimuotoisuuden puolesta ja kartoitamme tiloillamme biodiversiteetin vuosittain
  • Lehmämme elävät vapaasti pihatossa, laiduntavat kesällä nauttien tuoreesta laidunnurmesta ja ulkoilevat omien mieltymysten ja säiden mukaan myös talvella
  • Nurmirehulla on avainrooli luomulehmien ruokinnassa ja nurmiviljelyllä voidaan edistää hiilen sitomista maaperään. Terve maaperä on hyödyksi sadontuotannossa.