Vapaat ja laiduntavat lehmät

Vapaat ja laiduntavat lehmät

Kun lehmä saa olla lehmä, se voi paremmin.

Kun lehmä saa olla lehmä, se voi paremmin.

Lajityypillinen käyttäytyminen lisää lehmien hyvinvointia. Siksi entistä parempi maitomme tulee suomalaisilta tiloilta, joissa lehmät ovat vapaita, laiduntavia ja talviulkoilevia.

Vapaat lehmät

Vapaat lehmät elävät pihattonavetassa, jossa ne pääsevät liikkumaan vapaasti. Vapaat lehmät siirtyvät syömään oman rytmin ja mieltymyksen mukaan. Lypsyrobottitiloilla lehmät käyvät itsekseen myös lypsyllä kun tuntevat siihen tarvetta. Lehmät lepäävät suuren osan päivästä, joten jokaisella lehmällä on aina halutessaan pääsy pehmeälle ja puhtaalle pötköttelyalustalle.

Vapaat lehmät

Laiduntavat lehmät

Laiduntavat lehmät pääsevät halutessaan laumakaveriensa kanssa kesälaitumelle. Laiduntavat lehmät saavat monia hyötyjä laitumella oleskelusta. Laitumella lehmät ruokailevat tuoreella laidunnurmella. Laidunpohja tarjoaa lisäksi laiduntaville lehmille miellyttävän ja pehmeän alustan lepäämiseen ja märehtimiseen. Laitumella lehmillä on tilaa liikkua ja seurustella, joten laiduntaminen tukee lehmien luontaista laumakäyttäytymistä.

Laiduntavat lehmät

Talviulkoi­levat lehmät

Talviulkoilevat lehmät pääsevät halutessaan ulos vaikka keskellä talvea. Lehmät ovat pääsääntöisesti varsin mukavuudenhaluisia, joten ne eivät mielellään mene ulos sadesäällä tai kurakelillä. Raikkaassa pakkassäässä ja lumessa kirmaaminen on kuitenkin monen talviulkoilevan lehmän mielestä mukavaa. Talviulkoilu ja luonnonvalosta nauttiminen piristääkin pihaton arkea pitkän talven aikana.

Talviulkoi*levat lehmät
Matka alkaa näistä maidoista

Matka alkaa näistä maidoista

Teemme jatkuvasti töitä sen eteen, että voimme lunastaa nämä hyvinvointilupaukset yhä useammassa tuotteessamme. Voit löytää Vapaat ja laiduntavat lehmät -merkin nyt maitotölkkien kyljestä:

Hyppää laitumelle!

Tästä pääset astumaan laitumelle lehmien sekaan. Tutki ja tutustu miten laiduntaminen ja talviulkoilu tukevat lehmien hyvinvointia.

Hyppää laitumelle!

Usein kysytyt kysymykset

1. Vastuullinen maidontuotanto

2. Vapaat ja laiduntavat lehmät