Pho-keitto naudanlihasta

Pho-keitto naudanlihasta

1 tunti
Tutustu vietnamilaiseen keittiöön helpolla naudanlihasta tehdyllä pho-keitollamme. Tämä perinteinen keitto yhdistää tuoksuvat mausteet, mureat naudanlihasiivut ja silkkiset riisinuudelit luoden herkullisen ja lämmittävän aterian. Jokainen lusikallinen on eloisa sekoitus yrttejä ja mausteita viimeisteltynä sriracha-kastikkeella, joka antaa lempeää potkua. Täydellinen kulinaariseen irtiottoon – tämä keitto tuo Hanoin makuja pöytääsi.
https://www.arla.fi/reseptit/pho-keitto-naudanlihasta/

Tee näin:

  • Esilämmitä uuni 300 °C.
  • Kuori ja puolita sipulit. Kuori valkosipulit ja inkivääri. Laita ne pieneen uunivuokaan ja pirskota päälle voita ja rypsiöljyä. Paahda uunissa korkealla lämmöllä, kunnes ne ovat melkein mustia.
  • Kuumenna voita ja rypsiöljyä paistinpannussa. Ruskista liha joka puolelta.
  • Laita liha, sipuli, valkosipuli ja inkivääri kattilaan.
  • Kaada päälle vesi, naudanlihaliemi, kalakastike, kaneli, neilikat, kardemumma, korianterinsiemenet ja fariinisokeri. Keitä kannen alla noin 2 tuntia.
  • Ota liha pois kattilasta ja laita sivuun.
  • Siivilöi liemi puhtaaseen kattilaan. Mausta kalakastikkeella.
Tarjoilu
  • Kuori ja leikkaa hopeasipuli ohuiksi siivuiksi, mieluiten mandoliinilla. Leikkaa chili ohuiksi siivuiksi. Leikkaa liha siivuiksi. Leikkaa lime lohkoiksi.
  • Keitä nuudelit pakkauksen ohjeiden mukaan.
  • Laita nuudelit neljään kulhoon. Lisää liha, kaada päälle kuumaa lientä ja pirskota päälle hieman sriracha-kastiketta. Viimeistele sipulilla, chilillä, korianterilla ja limellä.
Valmis!
Vinkki

Täyteläisen makuisen phon valmistamiseksi on tärkeää valita oikea pala naudanlihaa. Monet suosivat naudan lapaa sen mureuden ja marmoroinnin vuoksi, mikä tekee siitä täydellisen hitaasti kypsennettäväksi. Erinomaisia valintoja ovat kuitenkin myös rinta, kuve tai ulkofile, sillä ne tarjoavat erilaisia koostumuksia erilaisiin mieltymyksiin.

Vinkki

Mehukkaimman phon saa leikkaamalla naudanlihan ohuiksi siivuiksi, jotka saavat kypsyä hellävaraisesti kuumassa liemessä. Lihaa on helpompi leikata, jos laitat sen ensin pakastimeen noin 30 minuutiksi. Leikkaa mieluiten enintään ½ cm:n paksuisia siivuja ja varmista, että leikkaat lihassyiden vastaisesti, jotta liha pysyy mureana.

Vinkki

Säilytä liemi, nuudelit, naudanliha ja täytteet erikseen jääkaapissa. Näin jokainen osa säilyy maukkaana ja parhaimmillaan. Haluatko nauttia sitä myöhemmin uudelleen? Lämmitä liemi hellävaraisesti liedellä, ja lämmitä nuudelit nopeasti kuumassa vedessä. Anna naudanlihan levätä liemessä hetki, jotta se lämpenee mutta ei kypsy liikaa. Lisää tuoreita yrttejä ja purista sekaan limeä herättääksesi maut uudelleen ennen tarjoilua.

UKK: Kysymyksiä naudanlihasta tehdystä pho-keitosta

Naudanlihasta tehdyn pho-keiton valmistaminen on helpompaa kuin saattaisit kuvitella. Alla vastaamme joihinkin yleisimpiin kysymyksiin tästä viehättävästä vietnamilaisesta klassikosta.

Mikä on pho-keitto naudanlihasta?

Naudanlihasta valmistettu pho eli Phở Bò on perinteinen vietnamilainen nuudelikeitto, joka tunnetaan aromikkaasta, hitaasti haudutetusta liemestään ja hienostuneista mauistaan. Keitto sisältää mureita naudanlihasiivuja. Ne kypsennetään kirkkaassa liemessä, johon on sekoitettu mausteita kuten kanelia, tähtianista ja neilikkaa. Litteät riisinuudelit imevät itseensä lientä, kun taas tuoreet yrtit, lime ja chili tuovat jokaiseen suupalaan raikkautta. Vietnamissa phota nautitaan yleensä läpi päivän, mikä tekee siitä mieltä lämmittävän aterian mihin tahansa vuorokauden aikaan.

Voinko valmistaa naudanlihasta tehdyn pho-keiton etukäteen?

Kyllä, naudanlihasta tehdyn pho-keiton valmistaminen etukäteen on loistava tapa säästää aikaa ja vaivaa. Voit tehdä liemen etukäteen ja säilyttää sitä jääkaapissa jopa viikon tai pakastaa pidemmäksi aikaa. Keitä nuudelit etukäteen, mutta säilytä ne erikseen, jotta niistä ei tule veteliä. Valmista höysteet juuri ennen tarjoilua, jotta ne pysyvät tuoreina ja rapeina. Voit leikata naudanlihan etukäteen ja säilyttää sitä jääkaapissa, kunnes olet valmis tarjoilemaan keiton.

Voiko naudanlihasta tehdyn pho-keiton pakastaa myöhempää käyttöä varten?

Kyllä, naudanlihasta tehdyn pho-keiton pakastaminen on kätevä tapa nauttia siitä myöhemmin. Voit pakastaa liemen jopa 3 kuukaudeksi ja kypsennetyn naudanlihan 2–3 kuukaudeksi. Säilytä liemi ilmatiiviissä astioissa tai pakastuspusseissa; jätä tilaa laajentumista varten. Myös kypsennetyn naudanlihan voi pakastaa; kääri se tiiviisti estääksesi pakastusvauriot. Sulata liemi ja liha yön yli jääkaapissa ennen lämmittämistä. Kun haluat tarjota keittoa, keitä nuudelit ja valmista tuoreet koristeet, jotta maut pysyvät tuoreina.

Ainekset

Keltasipulia
3
Valkosipulinkynsiä
8
Tuoretta inkivääriä
200 g
Voita ja rypsiöljyä
Naudan etuselkää
400 g
Vettä
1½ l
Kuivattua naudanlihaliemijauhetta
3 rkl
Kalakastiketta
50 Milliliter
Kanelitankoa
2
Kokonaista neilikoita
10
Kardemummaa
10
Kokonaisia korianterin siemeniä
2 rkl
Fariinisokeria
2 rkl
Täytteet
Hopeasipuli
1
Tuore vihreä chili
1
Limetti
1
Riisinuudeleita
250 g
Sriracha-chilikastike
Tuoretta korianteria, minttua tai thaibasilikaa
1 ruukku

Vietnamilainen naudanlihasta tehty pho-keitto

Tämä suosittu nuudelikeitto vie sinut Vietnamin vilkkaille kaduille. Se yhdistää mausteisen liemen, murean naudanlihan ja pehmeät riisinuudelit. Keiton lämpö yhdessä yrttien eloisan raikkauden kanssa luo lohdullisen, mutta dynaamisen illallisen. Jokainen kulhollinen kertoo tarinaa perinteestä ja mauista ja kutsuu sinua nauttimaan vietnamilaisen keittiön moninaisuudesta jokaisella lusikallisella. Reseptimme vangitsee tämän rakastetun ruokalajin olemuksen ja tekee sen valmistamisesta kotona yksinkertaista. Käyttämällä vain muutamia keskeisiä aineksia ja hieman aikaa voit luoda pho-keiton, joka kilpailee Hanoin katukauppiaiden luomusten kanssa.

Mausteinen liemi murean lihan ja pehmeiden riisinuudelien kanssa

Naudanlihasta tehdyn pho-keiton viehätyksen perusta on sen täyteläinen, aromaattinen ja huolellisesti maustettu liemi. Hitaasti kanelin, neilikan ja kardemumman kanssa haudutettu liemi tekee mausta syvän ja täyteläisen. Mureaksi haudutettu naudanliha sulautuu liemeen antaen sille täyteläisyyttä ja lämpöä. Pehmeät riisinuudelit imevät jokaisen pisaran tästä maukkaasta nesteestä tarjoten hienostuneen koostumuksen, joka tasapainottaa lihan täyteläisyyttä ja mausteiden rohkeutta.

Kokeile muita maailman keittoja, kuten ranskalaista sipulikeittoa, unkarilaista gulassikeittoa, japanilaista misokeittoa, thaimaalaista tom yum keittoa, italialaista minestronekeittoa tai intialaista mulligatawny-keittoa.

Ihania aromeja kanelista, kardemummasta ja neilikasta

Kun liemi hautuu, keittiö täyttyy kanelin, kardemumman ja neilikan lumoavista tuoksuista. Nämä mausteet luovat lämmittävää ja kutsuvaa tuoksua ja lisäävät liemeen syvyyttä muita ainesosia peittämättä. Kaneli antaa lempeää makeutta, kardemumma tarjoaa sitruksisen vivahteen, kun taas neilikka tuo hienovaraista, maanläheistä lämpöä. Nämä mausteet tekevät liemestä täyteläisesti maustetun keittopohjan, joka tukee mureaa naudanlihaa ja hienostuneita nuudeleita. Tuloksena on keitto, joka hivelee aisteja jo ennen ensimmäistä suupalaa.

Pinnalla sipulia, chiliä, korianteria ja limeä

Tuore sipuli, chili, korianteri ja lime tuovat pho-keittoon raikkautta. Hopeasipulin ohuet siivut lisäävät hienostunutta rapeutta, kun taas tuore chili tarjoaa eloisaa lämpöä, jota voit säätää makusi mukaan. Kourallinen tuoretta minttua, korianterin lehtiä tai thaibasilikaa antaa tuoksuvan, yrttisen vivahteen, joka täydentää täyteläistä lientä. Limen mehu lisää pirteää potkua, joka leikkaa läpi naudanlihan ja mausteiden täyteläisyyden raikkaan sitruksisella twistillä.

Aitoa katuruokaa parhaimmillaan

Naudanlihasta tehty pho-keitto edustaa vietnamilaisen katuruokakulttuurin parhaimmistoa. Sitä pidetään yleisesti Vietnamin kansallisruokana, ja vaatimattomasta alkuperästään huolimatta se on noussut rakastetuksi vakioannokseksi. Vaikka sitä perinteisesti tarjoavat vietnamilaiset katukauppiaat, se on saavuttanut suosiota ympäri maailmaa herkullisten ja mieltä lämmittävien ominaisuuksiensa ansiosta. Reseptimme tuo tämän katuruokaklassikon kotiisi ja antaa sinulle mahdollisuuden luoda makuja, joita on arvostettu sukupolvien ajan.

Lisää reseptiin oma twistisi

Vaikka perinteinen resepti on hyvä sellaisenaankin, voit tehdä siitä monin tavoin omanlaisen. Voit säätää mausteisuutta lisäämällä tai vähentämällä chiliä tai srirachaa makusi mukaan tai erilaisia chililajikkeita kokeilemalla. Kokeile rohkeasti myös erilaisia naudan osia; ohuet siivut naudanrintaa tai jopa häränhäntää voivat tuoda keittoon erilaista koostumusta.

Saatat haluta lisätä liemeen tähtianista tuomaan ekstramakua, tai jopa hieman soijakastiketta. Jos olet seikkailunhaluinen ja haluat poiketa perinteiseltä vietnamilaiselta polulta, lisää sieniä tai muita kasviksia, kuten punaista paprikaa tai porkkanaa ohuina siivuina tai ituja tai edamame-papuja.