Gnocchit

Gnocchit

1 tunti
Koe italialaisen keittiön makumaailma kotitekoisilla perunagnoccheilla. Paista ne kullanruskeiksi salvialla maustetussa voissa sitruunankuoriraasteen ja herneiden kanssa ja tarjoile grillatun parsan kera. Kokeile aitoa gnocchireseptiä ja hemmottele itseäsi, ystäviäsi tai perhettäsi italialaisella herkulla joko alkupalana, pääruokana tai lisukkeena.
https://www.arla.fi/reseptit/gnocchit/

Tee näin:

  • Soseuta perunat suuressa kulhossa ja sekoita ne jauhojen, suolan ja pippurin kanssa. Lisää muna ja sekoita nopeasti kiinteäksi taikinaksi. Pyri vaivaamaan mahdollisimman vähän.
  • Jaa taikina neljään osaan ja rullaa jokainen pala jauhotetulla alustalla pitkäksi pötköksi (noin 50 cm). Leikkaa pötkö noin 1 cm paloiksi. Pyöritä jokainen pala pieneksi palloksi ja paina sitä kevyesti haarukalla, jotta se hieman pitenee ja saa kuvion.
  • Valmista kaikki gnocchit ja keitä ne suolalla maustetussa vedessä. Nosta ne pois reikäkauhalla veden pinnalle noustessaan. Valuta siivilässä.
  • Paista gnoccheja voissa ja tuoreessa salviassa paistinpannulla, kunnes ne saavat kullanruskean pinnan. Kääntele niitä varovasti paistamisen aikana.
  • Kun gnocchit ovat melkein valmiita, lisää sitruunankuori ja herneet.
  • Paista vielä muutama minuutti ja tarjoile grillatun parsan ja hiutalesuolan kera.
Valmis!
Vinkki

Jotta gnocchit ovat pilvimäisen kevyitä, käsittele taikinaa mahdollisimman vähän. Vältä liiallista vaivaamista. Hellävarainen vaivaaminen on ratkaisevan tärkeää. Sekoita muna nopeasti ja varovasti soseutettujen perunoiden ja jauhojen joukkoon, jotta rakenne pysyy ilmavana. Lisää jauhoja vain tarpeen mukaan, ettei mykyistä tule raskaita. Taikinan tulee olla tarpeeksi kiinteää muotoiltavaksi mutta ei liian tiivistä. Muista, että sekoittamisessa ja muotoilussa kevyt ote on avain parempaan rakenteeseen.

Vinkki

Gnocchien oikeanlainen muotoilu on tärkeää, sillä se vaikuttaa sekä niiden ulkonäköön että siihen, miten niitä voidaan käyttää eri ruokalajeissa. Uurteiden painaminen haarukalla tai peukalolla ei ole pelkästään ulkonäköseikka. Uurteet auttavat kastiketta tarttumaan gnoccheihin, mikä tekee jokaisesta suupalasta maukkaamman ja auttaa gnoccheja kypsymään nopeammin. Muotoile johdonmukaisesti niin, että gnocchit kypsyvät tasaisesti. Varo, ettet tee gnoccheista liian paksuja, jolloin ne saattavat menettää keveytensä.

UKK: Kysymyksiä gnoccheista

Tykkäätkö gnoccheista? Autamme sinua tulemaan asiantuntijaksi! Seuraavassa on vastauksia yleisimpiin kysymyksiin gnoccheista. Saat myös vinkkejä, joilla saat niistä täydellisiä joka kerta.

Voinko tehdä gnoccheja ilman perunapuristinta?

Kyllä, voit valmistaa gnoccheja ilman perunapuristinta. Soseuta keitetyt perunat haarukalla, kunnes ne ovat kuohkeita. Älä soseuta liian voimakkaasti. Perunasose kannattaa pitää ilmavana, niin saat gnoccheihin parhaan koostumuksen.

Voinko valmistaa gnocchitaikinan etukäteen?

Kyllä, voit ehdottomasti valmistaa gnocchitaikinan etukäteen. Keitä ja soseuta perunat tarvittaessa edellisenä päivänä ja säilytä ne peitettynä jääkaapissa. Seuraavana päivänä sekoita joukkoon muna ja jauhot ja aloita gnocchien valmistus.

Voinko pakastaa kotitekoisia gnoccheja?

Kotitekoisten gnocchien pakastaminen on loistava tapa säilyttää niitä myöhempää käyttöä varten. Muotoile gnocchit mutta älä keitä niitä. Levitä ne leivinpaperilla vuoratulle pellille pakastamista varten. Kun ne ovat kovettuneet, siirrä ne pakastuspussiin tai -rasiaan. Kun olet valmis syömään, keitä ne suoraan pakastimesta, kunnes ne ponnahtavat keitinveden pinnalle, mikä osoittaa niiden olevan kypsiä. Pakastetut gnocchit voivat olla koostumukseltaan hieman kiinteämpiä verrattuna tuoreena kypsennettyihin. Pakastaminen on kuitenkin erittäin kätevä vaihtoehto, ja saat myös siten herkullisia gnoccheja nopeisiin ja helppoihin aterioihin.

Mitkä perunat sopivat parhaiten gnocchien valmistukseen?

Parhaat perunat gnoccheihin ovat niitä, joissa on runsaasti tärkkelystä ja vähän kosteutta, sillä tämä auttaa luomaan kevyen, ilmavan rakenteen. Russet-perunat ovat erittäin suositeltavia siksi, että niissä on korkea tärkkelyspitoisuus ja että ne säilyttävät muotonsa keittämisen aikana. Tämä perunalajike sopii täydellisesti pehmeiden, kevyiden gnocchien valmistamiseen. Yukon Gold on toinen hyvä vaihtoehto. Tässä lajikkeessa on hieman vähemmän tärkkelystä, mutta siitä voi silti valmistaa hyvänmuotoisia mykyjä, joissa on luonnollista voinkaltaista makua. Desiree-peruna toimii myös hyvin niiden riittävän tärkkelyspitoisuuden ja hyvän keittotuloksen ansiosta.

Ainekset

Perunoita keitettyinä ja kuorittuina
800 g
Vehnäjauhoja (tyyppi 00)
150 g
Coarse salt
1 tsp
Pippuria myllystä
Kananmuna
1
Voita
75 g
Salvianlehtiä
75 Milliliter
Sitruunankuorta (ruiskuttamatonta)
1 tl
Herneitä
250 g
Grillattua vihreää parsaa
200 g
Sormisuolaa

Kokeile helppoa gnocchireseptiä

Perunagnocchit ovat italialainen klassikko, ja tässä reseptissä nämä herkulliset taikinapallot paistetaan kullanruskeiksi salviavoissa. Raikkaan sitruunankuoren, herneiden ja herkullisen grillatun parsan täydentämänä resepti nostaa yksinkertaiset ainekset ruokalajiksi, joka on samettisen herkullinen ja helppo valmistaa. Helpot gnocchit sopivat mihin tahansa ateriaan ja tekevät vaikutuksen jokaiseen italialaisen keittiön ystävään.

Kokeile myös muita herkullisia reseptejä, kuten hasselbackan perunoita, paahdettuja perunoita ja rosmariinilla maustettuja paahdettuja perunoita.

Pehmeä rakenne ja rapea kuori

Gnoccheissa on ihana rakenne, joka on sisältä pehmeä ja kuohkea ja ulkopuolelta rapea ja kullanruskea. Pehmeän sisuksen ja rapean kuoren kontrasti tekee jokaisesta suupalasta ihastuttavan yllätyksen. Rakenne sopii täydellisesti salviavoin täyteläisyyteen, herneiden kevyen rapeaan purutuntumaan ja grillatun parsan hienoon rapeuteen.

Voin täyteläisyyttä ja raikasta sitruunaa

Täyteläisen voin ja raikkaan sitruunan sävyttämä gnocchiresepti on täynnä parhaita makuja ja aromeja. Voin kermaisuus sulaa suussa, ja ruokalajia keventää ja tasapainottaa sitruunan herkullinen raikkaus. Tämä yhdistelmä varmistaa, että gnocchit ovat täyteläisen ihania antaen kevyen ja virkistävän suutuntuman.

Tuttu italialainen perunamyky

Gnocchit ovat italialaisen keittiön suosittu ja rakastettu perusruoka. Ne ovat pieniä, perunasta valmistettuja mykyjä. Ne ovat osoitus italialaisen keittiön selkeydestä ja monipuolisuudesta, ja ne valmistetaan yleensä perunoista, jauhoista ja munista. Pienet taikinapallot toimivat monipuolisena pohjana erilaisille kastikkeille aina tämän reseptin klassisesta salviavoista täyteläiseen ragù-lihakastikkeeseen saakka. Nauti gnoccheja alkupalana, pääruokana tai lisukkeena. Yhdistele eri makuja ja käytä gnoccheja eri tilanteissa.

Mikä sopii hyvin gnocchien kanssa?

Gnocchit ovat herkullisia erilaisten lisukkeiden ja kastikkeiden kanssa. Yksinkertaisinta on valmistaa herkullinen kastike, esimerkiksi tomaattikastike, tai lorauttaa päälle kotitekoista pestoa tuomaan vihreyttä ja herkullista makua.

Voit myös tarjoilla niitä kevyiden, raikkaiden salaattien kanssa, joissa on kirpeä kastike tai vinaigrette, jotka tuovat kontrastia täyteläisyydelle. Valitse esimerkiksi rucolaa, pinaattia tai erilaisia vihersalaatteja sekä pähkinöitä, kuivattuja hedelmiä tai raastettua parmesaania.

Voit tarjoilla gnoccheja myös paahdettujen tai grillattujen kasvisten, kuten parsan, paprikoiden, kesäkurpitsojen tai kirsikkatomaattien, kanssa. Ne tuovat väriä sekä savuista ja makeaa vastapainoa gnocchien miedolle, hienostuneelle maulle.

Tarjoile gnocchit yksinkertaisen grillatun tai paistetun lihan, kuten kanan, sianlihan tai vaalean kalan, kanssa. Lisää oheen rapeaa leipää tai valkosipulileipää, joka imee salviavoikastikkeen itseensä.

Leikittele reseptillä

Sekoita hienonnettua lehtikaalia tai mangoldia gnocchitaikinaan tuomaan siihen väriä ja hienovaraista maanläheisyyttä, joka sopii mainiosti yhteen perunan kanssa. Saat savun makua lisäämällä savusuolaa tai hieman savupaprikaa joko taikinaan tai kastikkeeseen. Tämä hienovarainen savuisuus sopii erinomaisesti gnocchien kermaisen koostumuksen kanssa tuoden yllätyksellisyyttä.

Jos pidät tulisemmasta versiosta, mausta salviavoikastike ripauksella chililastuja tai lusikallisella harissatahnaa. Voit myös lisätä karamellisoitua sipulia tai valkosipulia tuomaan makuun syvyyttä. Karamellisoitujen ainesten makeus sulautuu salviavoin suolaisiin vivahteisiin.

Herkullinen salvia sopii hyvin yhteen perinteisten italialaisten makujen kanssa, mutta voit kokeilla myös muita yrttejä. Käytä tuoreita yrttejä, kuten meiramia, rakuunaa tai tilliä, perinteisen salviaan sijaan. Nämä yrtit tuovat gnoccheihin hienovaraista ja erilaista luonnetta meiramin hieman makeista ja sitruunaisista vivahteista rakuunan aniksenkaltaiseen terävyyteen.