Uusi ekologisempi pakkaus

Arlan luomumaidot rasvaton, kevyt- ja täysmaito sekä D-vitaminoitu rasvaton koulumaito pakataan lokakuun alusta alkaen uuteen ruskeaan pakkausmateriaaliin.

Maitopakkausten ruskea väri johtuu siitä, että kartongin valmistusprosessissa kuituja ei ole valkaistu vaan luonnollinen ruskea väri on jätetty kartonkikuituihin. Näin ollen väriä ei ole toteutettu painoväreillä kuten monissa muissa ruskeissa pakkauksissa.

Tämä on ensimmäinen kerta kun täysin valkaisematonta nestepakkauskartonkia käytetään harjakattoisissa pakkauksissa Suomessa.

Uusi pakkaus merkittävästi ekologisempi valinta kuluttajalle!

33% pienempi hiilijalanjälki

1) Pakkauksen muovikerrokset on valmistettu uusiutuvasta raaka-aineesta
2) Kartongin valmistuksessa ei ole käytetty valkaisua
3) Kartongin valmistuksessa on vähennetty energiankäyttöä
4) Kartongin valmistuksessa on vähennetty kemikaalien käyttöä
5) Kartonki on 4,8% kevyempää, joten siihen on käytetty kokonaisuudessaan vähemmän raaka-aineita säilyttäen samat tuoteominaisuudet.

Pakkauksen kokonaishiilijalanjälki on 33% alhaisempi*

Uusi pakkausmateriaali vastaa eettisten, ekologisten ja luomutuotteiden nouseviin trendeihin ja tuloksena on luonnollisesti erottuva, vastuullinen ja aito pakkaus.
Ja mikä tärkeintä uusi pakkaus suojaa maitoa aivan yhtä hyvin kuin entinenkin!

* verrattuna Arlan nykyisin käyttämään maitopakkaukseen. Hiilijalanjälki on laskettu Elopakin kehittämän työkalun avulla, jossa huomioidaan pakkauksen CO2 jalanjälki koko elinkaaren ajalta. Tämä työkalu ja elinkaarilaskenta on tehty ISO standardien mukaisesti (ISO 14040 and 14044), jonka lisäksi laskenta ja työkalu on kolmannen osapuolen verifioima.

Kysymyksiä ja vastauksia: Arlan uusi luomumaito pakkaus

Jäikö jokin vielä askarruttamaan? Lue alta vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin uudesta pakkauksesta. Jos et löydä vastausta kysymykseesi tai haluat antaa meille palautetta uudesta pakkauksesta, ota meihin yhteyttä kuluttajapalvelu@arlafoods.com

1. Miksi Arlan uusi maitopakkaus on ruskea ja mikä siinä on uutta?

Maitopakkausten ruskea väri johtuu siitä, että kartongin valmistusprosessissa kuituja ei ole valkaistu vaan luonnollinen ruskea väri on jätetty kartonkikuituihin. Väriä ei ole toteutettu painoväreillä kuten monissa muissa ruskeissa pakkauksissa. Tämä on ensimmäinen kerta kun täysin valkaisematonta nestepakkauskartonkia käytetään harjakattoisissa pakkauksissa Suomessa.

2. Säilyykö maito uudessa pakkauksessa yhtä hyvin?

Verrattuna Arlan nykyisin käyttämään pakkausmateriaaliin täysin ruskea nestepakkauskartonki on maidon säilyvyyden kannalta yhtä hyvä valinta.

3. Tuleeko pakkauksesta makua maitoon?

Uuden pakkauksen aistinvaraiset ominaisuudet ovat vastaavat kuin tavallisessa maitopakkauksessa, joten makua pakkauksesta ei maitoon siirry. 

4. Uusi pakkaus on kevyempi kuin nykyinen – toimiiko se yhtä hyvin?

Uusi pakkaus on 4,8% nykyistä maitopakkausta kevyempi. Kevyempi pakkaus aikaan saatu valkaisemattomien kuitujen käytöllä. Valkaisemattomilla kuidulla saavutetaan samat jäykkyysominaisuudet pienemmällä kuitujen määrällä. Lisäksi kartongin ulkopinnasta on poistettu painopintaa tasoittava kerros, mikä vaikuttaa osaltaan pakkauksen painon keventymiseen.

5. Meneekö pakkaus helpommin rikki? Vuotaako pohja jos on ohuempi?

Pakkaus on yhtä kestävä kun aikaisemminkin eikä vuoda yhtään helpommin. Vaikka pakkaus on aikaisempaa kevyempi niin kartongin paksuus on hieman kasvanut.

6. Onko pakkaus ”vetelämpi” käsitellä ja vaikeampi kaataa maitoa?

Pakkauksen jäykkyysarvot ovat indenttiset Arlan nykyiseen pakkaukseen verrattuna, joten pakkaus ei ole ”vetelämpi” tai käsiteltävyydeltään erilainen.

7. Saako tölkin helpommin auki?

Maitopakkaus avautuu kuten nykyiset tölkit.

8. Mihin verrattuna 33% pienempi C02 päästö?

Uuden pakkauksen hiilijalanjälki on 33% alhaisempi verrattuna Arlan nykyisin käyttämään maitopakkaukseen. Uudella kartonkimateriaalilla on itsessään alhaisempi hiilijalanjälki, jonka lisäksi uusi kartonki on päällystetty uusiutuvista raaka-aineesta valmistetulla muovikerroksella. Hiilijalanjälki on laskettu Elopakin kehittämän työkalun avulla, jossa huomioidaan pakkauksen CO2 jalanjälki koko elinkaaren ajalta. Tämä työkalu ja elinkaarilaskenta on tehty ISO standardien mukaisesti (ISO 14040 and 14044), jonka lisäksi laskenta ja työkalu on kolmannen osapuolen verifioima.  

9. Onko pakkaus ekologisempi, millä tavalla?

Uusi pakkaus merkittävästi ekologisempi valinta.

1) Pakkauksen hiilijalanjälki on 33% alhaisempi
2) Pakkauksen muovikerrokset on valmistettu uusiutuvasta raaka-aineesta
3) Kartongin valmistuksessa ei ole käytetty valkaisua
4) Kartongin valmistuksessa on vähennetty energiankäyttöä
5) Kartongin valmistuksessa on vähennetty kemikaalien käyttöä
6) Kartonki on 4,8% kevyempää, joten siihen on käytetty kokonaisuudessaan vähemmän raaka-aineita säilyttäen samat tuoteominaisuudet.

Uusi pakkausmateriaali vastaa eettisten, ekologisten ja luomutuotteiden nouseviin trendeihin, ja tuloksena on luonnollisesti erottuva, vastuullinen ja aito pakkaus.

10. Miksi pakkauksessa ei ole valkoista väriä?

Maitopakkausten ruskea väri johtuu siitä, että kartongin valmistusprosessissa kuituja ei ole valkaistu vaan luonnollinen ruskea väri on jätetty kartonkikuituihin. 

11. Mitä tarkoittaa uusiutuva muovi?

Uuden pakkauksen päällystyksessä on käytetty uusiutuvista raaka-ainelähteistä valmistettua muovia. Uusiutuva raaka-aine voi olla esim. sokeriruokosta teollisesti valmistettua muovia. Perinteisesti valmistetut muovit tehdään öljystä.

12. Miksi pakkauksen pinta tuntuu karhealta?

Uudessa pakkauksessa on säilytetty puukuitujen luonnollinen ruskea väri ja selkeästi erottuva rakenne, joka tuntuu karhealta.

13. Miksi värit eivät ole kirkkaita?

Perinteisessä maitopakkauksessa kartonginpinta on pyritty toteuttamaan mahdollisimman tasaisena ja valkoisena, jotta painovärit toistuisivat kirkkaina. Uuden pakkauksen ruskea ja karhea painopinta antavat uuden pakkauksen väreille niiden ominaisen ilmeen.

14. Mistä pakkauksen raaka-aine tulee?

Uuden täysin valkaisemattoman pakkauksen toimittaa Arlalle Elopak, joka yhdessä Stora Enson kanssa on uuden kartonkimateriaalin kehittänyt. Kartonki valmistetaan Stora Enson Skoghallin tehtaalla Ruotsissa. Pääosa käytetystä puukuidusta on peräisin Pohjoismaista. Pakkaus valmistetaan ja painatus toteutetaan Elopakin Tanskan tehtaalla.

15. Mitä materiaalia pakkaus on?

Pakkaus on valmistettu uusiutuvasta puukuidusta ja päällystetty uusituvalla muovikerroksella eli on 100% uusiutuvista materiaaleista valmistettu.

16. Mistä pakkaus tulee?

Uuden täysin valkaisemattoman pakkauksen toimittaa Arlalle Elopak, joka on itse kartonkimateriaalin kehittänyt yhdessä Stora Enson kanssa.

17. Kierrätetäänkö samalla tavalla kun aikaisemmin?

Uusi pakkaus voidaan kierrättää aivan samalla tavalla kun perinteinen maitopakkaus.

18. Miksi pakkaus vaihdettiin?

Haluamme Arlalla tarjota kuluttajille mahdollisimman paljon vaihtoehtoja, jotta jokainen löytäisi itselle mieluisan tuotteen valikoimistamme. Nyt myös maitopakkauksissa on ekologisempi vaihtoehto tarjolla.

19. Vaihtuvatko muutkin maitopakkaukset?

Suunnitelmia on mutta niistä kerrotaan sitten kun ne varmistuvat.

20. Onko uusi pakkaus halvempi?

Pakkauksen hinnassa ei ole merkittävää eroa.

21. Joudunko maksamaan nyt lisää pakkausmuutoksesta maidon hinnassa?

Et. Olemme iloisia, että voimme tarjota ekologisemman vaihtoehdon.

Miksi luomumaidon kerma nousee pinnalle?

Homogenoimaton luomumaito

Lue lisää!
Luomu täysmaidosta löytyy kaikki maidon luonnollinen rasva

Mitä tarkoittaa stabilointi?

Lue lisää!