Lehdistötiedote

Kannustimen käyttö laajeni: Tästä päivästä alkaen Arla palkitsee maidontuottajiaan Euroopassa kestävän kehityksen toimenpiteistä

Modules.WebCore.Models.ViewModels.Layout.MultilineHeadingViewModel

Arla Foods -konserni palkitsee tänään ensimmäistä kertaa maidontuottajiaan eri puolilla Eurooppaa ilmastoteoista ja muista kestävän kehityksen ponnisteluista dataan ja tieteeseen perustuvan pistejärjestelmän avulla. Myös Suomessa Arlalle maitoa tuottavat kaikki 380 tilaa saavat näytön perusteella kestävään kehitykseen kannustavan korvauksen maidon hinnassa.

Kestävän kehityksen kannustin lähtee siitä, että eniten toimia ilmaston ja ympäristön hyväksi tekevät tuottajat saavat maidostaan korkeamman hinnan. Näin kuluttajille taataan, että osa heidän Arlan tuotteista maksamastaan hinnasta palkitsee ja motivoi maidontuottajia nopeampaan siirtymään kestävämpään maidontuotantoon.

Suomessa tuottajat saivat ensimmäisen kannustimeen perustuvan maksun maidonhinnassa toukokuussa, sillä kannustinmalli otettiin Suomessa käyttöön huhtikuussa. Seitsemässä muussa Euroopan maassa maksut alkavat tänään.

Arla Foodsin konsernijohtaja Peder Tuborghille tämä on erityinen päivä.

– Olen odottanut tätä innolla. Kestävän kehityksen kannustin on suuri askel kohti talouden ja ilmastotoimien yhdistämistä maitotiloilla. Arlan ainutlaatuinen pistejärjestelmä antaa meille mahdollisuuden palkita maidontuottajia ja siten myötävaikuttaa heidän investointeihinsa kestävään kehitykseen. Samalla vahvistamme tuottajien motivaatiota tehdä toimenpiteitä, joita tarvitsemme saavuttaaksemme kunnianhimoiset ilmastotavoitteemme vuoteen 2030 mennessä, Peder Tuborgh sanoo.

Suomessa tuottajat ovat saavuttaneet päästöjä vähentävillä ja luonnon monimuotoisuutta edistävillä kestävän kehityksen toimenpiteillään keskimäärin 37 pistettä mahdollisesta 80 pisteestä. Keskiverto suomalaiselle maidontuottajalle tämä tuo noin 6 000 euroa vuodessa. Pisteitä on kertynyt ennen kaikkea siitä, että Arla Suomen tiloilla on lopetettu soijan käyttö, vähennetty lannoitusmääriä ja parannettu rehustuksen tehokkuutta. Toimenpiteiden edetessä pistekertymän ja korvauksen odotetaan kasvavan.

– Arla Suomi -yhteistyöryhmän maidontuottajat työskentelevät Arlan muiden maiden tuottajien tavoin määrätietoisesti päästöjen vähentämiseksi. Suomessa vuosina 2021–2022 tehdyt laskennat kertovat, että tilojen päästöt vähenivät noin 12 miljoonaa kiloa. Tuottajamme ovat vahvasti sitoutuneet näyttämään kuluttajille, toimialalle ja koko yhteiskunnalle, että he pystyvät tuottamaan maitoa yhä pienemmällä ilmasto- ja luontojalanjäljellä. Se on merkittävä ponnistus yksittäiselle maidontuottajalle, hankintajohtaja Sami Kilpeläinen Arla Suomesta toteaa.

Kannustinmalli perustuu dataan ja tieteeseen

Arlan kestävän kehityksen kannustimessa on pisteytetty 19 kestävän kehityksen toimenpidettä. Pisteitä ansaitsee ruokinnan tehokkuudesta, lannoitteiden ja pellon käytön ratkaisuista, proteiinitehokkuudesta, eläinten terveydestä sekä kestävästä ruokinnasta. Lisäksi niitä kertyy luonnon monimuotoisuuden vahvistamisesta, hiiliviljelystä, lannan käsittelystä esimerkiksi biokaasuksi sekä uusiutuvan sähkön käytöstä ja kouluttautumisesta.

Kannustinmalli hyödyntää muun muassa Arla Climate Check -ilmastokartoituksissa tiloilta saatavia tietoja, joita on Suomessa kerätty vuodesta 2020 lähtien. Malli vastaa myös Science Based Targets Initiativen kriteerien mukaisiin kunnianhimoisiin tavoitteisiin arvoketjun päästöjen vähentämiseksi. Peder Tuborghin mukaan tämä on erittäin tärkeää:

– Kannustinmallimme lähtökohtana on, että se perustuu dataan ja tieteeseen. Haluamme edistää toimintaa, jolla on todellinen vaikutus ilmastoon ja ympäristöön. Omistajamme ja maailma vaativat sitä.

Faktoja

  • Arlan tavoitteena on vähentää Scope 3 -luokan CO2e-päästöjä 30 prosenttia vuoteen 2030 mennessä ja joissakin maissa jopa nopeammin.
  • Arla Suomi -yhteistyöryhmän maidontuottajat ovat sitoutuneet vähentämään keskimääräisiä päästöjään 30 prosenttia vuoden 2020 tasosta vuoteen 2025 mennessä.
  • Tehtyjen Arla Climate Check -laskentojen perusteella Arla Suomi -yhteistyöryhmän maitotilojen keskimääräinen hiilijalanjälki on pienentynyt kuusi prosenttia lähtötasosta.*
  • Arla Foods on maidontuottajien omistama osuuskunta. Arlalla on 8 500 omistajamaidontuottajaa Ruotsissa, Tanskassa, Saksassa, Isossa-Britanniassa, Hollannissa, Belgiassa ja Luxemburgissa.
  • Suomessa maidontuotanto Arlalle on sopimuspohjaista. Kaikki 380 suomalaista maidontuottajaa ovat Arla Suomi -yhteistyöryhmässä. Siihen kuuluu yhdeksän maidonkeruuta ja yhteistyötä tekevää meijeriä, jotka sijaitsevat Sipoossa, Kiteellä, Ranualla, Lapinjärvellä, Orimattilassa, Hämeenlinnassa, Kaustisella, Ylivieskassa ja Limingassa.

*Edit: Johtuen muutoksista IPCC:n kasvihuonekaasujen lämmityspotentiaalia kuvaavissa kertoimissa (Global Warming Potential, GWP, IPCC:n kuudes arviointiraportti) lähtötaso ja vuonna 2022 toteutettujen laskentojen tulokset eivät ole täysin vertailukelpoisia keskenään.

Lisätiedot:

Hankintajohtaja Sami Kilpeläinen, Arla Oy
Puh. 050 383 1755
sami.kilpelainen@arlafoods.com

Haastattelupyynnöissä voit olla yhteydessä viestintään: sirpa.rinne@arlafoods.com.

Arla Oy on paikallinen maitoalan suunnannäyttäjä ja rehti kumppani niin maidontuottajille kuin asiakkaille. Kuluttajille tarjoamme luonnollisia makuja Suomesta ja maailmalta päivän jokaiseen hetkeen. Yrityksessämme työskentelee 390 henkeä. Liikevaihtomme oli 345 miljoonaa euroa vuonna 2022. Arla Suomi -yhteistyöryhmä kattaa yhdeksän meijeriä ja 390 suomalaista maitotilaa. Arla Oy kuuluu kansainväliseen Arla Foods -konserniin. Yhdessä luomme kestävää tulevaisuutta, jossa planeettamme ja ihmiset voivat hyvin. www.arla.fi

Written By

Sirpa Rinne
Ensisijainen

Sirpa RinneViestintäjohtaja