Lehdistötiedote

Arla Foods ja DSM aloittavat mittavan pilottihankkeen lehmien metaanipäästöjen vähentämiseksi 30 prosentilla

Modules.WebCore.Models.ViewModels.Layout.MultilineHeadingViewModel

Eurooppalainen meijeriyhtiö Arla Foods ja maailmanlaajuisesti toimiva tiedettä soveltava yritys DSM aloittavat laajamittaisen pilottihankkeen metaania vähentävällä rehun lisäaineella. Hankkeessa testataan Bovaer®-rehulisäainetta 10 000 lypsylehmällä kolmessa Euroopan maassa. Pitkäaikaiset tutkimukset osoittavat, että Bovaer® voi vähentää lehmän ruoansulatuksen metaanipäästöjä noin 30 prosenttia. Tämä tukee molempien yritysten sitoumusta kestävään maidontuotantoon.

Metaanipäästöt ovat yksi meijeriteollisuuden suurimmista ilmastohaasteista. Lehmät ovat märehtijöitä. Röyhtäillessään ruoansulatuksen aikana ne vapauttavat metaania. Arlan maitotilojen päästöistä 40 prosenttia on peräisin lehmien ruoansulatuksesta.

Arla Foodsin maidontuottajat niin Suomessa kuin muissa Euroopan maissa ovat sitoutuneet nopeuttamaan kasvihuonekaasupäästöjen vähentämistä tällä vuosikymmenellä. Tanskassa, Ruotsissa ja Saksassa yhteensä 50 maitotilalla ja 10 000 lehmällä testattava Bovaer®-rehulisäaine voi vähentää lehmien ruoansulatuksen metaanipäästöjä noin 30 prosentilla.

”Ilmastonmuutos vaatii pikaisia toimia, ja uskomme, että meijeriala on osa ratkaisua. Tähänastiset Bovaer®-kokeiden tulokset tutkimuslaitoksessa ja yhdellä tanskalaistilallamme ovat erittäin lupaavia. Hankimme DSM:n kanssa nyt käytännön kokemusta käyttämällä rehun lisäainetta yhdessä DSM:n suurimmista pilottiohjelmista, joka on myös Arlan yksi kaikkien aikojen suurimmista ilmastoprojekteista. Tämä on loistava esimerkki innovatiivisista tieteellisistä ratkaisuista ja toimista, joita teemme luodessamme meijerialan kestävää tulevaisuutta. Seuraan innolla, kuinka pitkälle tämä vie meidät”, sanoo Arla Foods -konsernin maataloudesta ja kestävästä kehityksestä vastaava johtaja Hanne Søndergaard.

”Yli sadan maan johtajat tunnustivat metaanipäästöjen vähentämisen kiireellisyyden muutama kuukausi sitten YK:n COP26-ilmastonmuutoskonferenssissa luvatessaan vaikuttaa asiaan. IPCC:n tuore raportti kertoo meille, että kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisessä ei ole aikaa hukattavaksi. Karjankasvatuksen muuttaminen on tässä avainasemassa, ja Arla Foodsin kaltaiset tulevaisuuteen suuntautuvat yritykset työskentelevät jo lujasti maidon kestävän tulevaisuuden parissa. Tieteellisen innovaatiomme ja yhteistyön avulla voimme saavuttaa huomattavan päästövähennyksen muuttamalla eläinten päivittäin syömää rehua ja siten tukea eläinten, ihmisten ja planeetan hyvinvointia”, toteaa varatoimitusjohtaja Mark van Nieuwland, Bovaer®, DSM.

Todistetusti ratkaisu ilmastohaasteeseen

Bovaer® on rehulisäaine lehmille ja muille märehtijöille. DSM on tutkinut ja kehittänyt sitä kymmenen vuotta sekä testannut sitä laajasti 14 maassa ympäri maailmaa. Bovaer® on myynnissä EU:ssa, Brasiliassa, Chilessä ja Australiassa. Se on EU:ssa ensimmäinen hyväksytty rehun lisäaine, jolla on vaikutusta metaanipäästöihin ja joka on turvallinen eläimille, kuluttajille ja ympäristölle.

Bovaer® toimii tukahduttamalla entsyymin, joka laukaisee metaanin tuotannon lehmän ruoansulatuksessa. Se vaikuttaa välittömästi ja hajoaa turvallisesti lehmän mahalaukussa jo luonnostaan oleviksi yhdisteiksi. On osoitettu tieteellisesti, että Bovaer® ei vaikuta maidon laatuun. Bovaeria® lisätään päivittäin neljäsosa teelusikallista lehmän rehuun, mikä mahdollistaa välittömästi jatkuvan keskimäärin 30 prosentin vähennyksen metaanipäästöissä.

Pilottihankkeen laajennus suunnitteilla

Kesän ja syksyn 2022 ajan Arla Foods varmistaa, että pilottihankkeeseen osallistuu monipuolisesti maitotiloja. Testauksen aikana maidontuottajat saavat Bovaeria® rehuntoimittajiltaan ja sekoittavat sitä lehmien rehuun. Arla analysoi testaukseen osallistuneiden tilojen maitonäytteet ja vertaa niitä maitoon, jonka tuotannossa lehmien ruokinnassa ei ole käytetty rehulisäainetta. Jos alustavat havainnot vastaavat odotuksia, Arla Foods suunnittelee laajentavansa pilottihankkeen 20 000 lehmään vuonna 2023.

Lisätietoa Arla Foods -konsernista: www.arla.com

Lisätietoa DSM:stä: www.dsm.com

Arla Suomen viestintä on tarvittaessa avuksi lisätietojen ja haastattelujen hankinnassa: sirpa.rinne@arlafoods.com

Arla Oy on paikallinen maitoalan suunnannäyttäjä ja rehti kumppani niin tuottajille kuin asiakkaille. Tarjoamme kuluttajille luonnollisia makuja Suomesta ja maailmalta päivän jokaiseen hetkeen. Meillä työskentelee 390 henkeä ja liikevaihtomme oli 323 miljoonaa euroa vuonna 2020. Yrityksemme kuuluu kansainväliseen Arla Foods -konserniin, jonka tavoitteena on olla hiilineutraali meijeri vuoteen 2050 mennessä. Me Suomessa aiomme saavuttaa tavoitteen etuajassa. Arla Suomi -yhteistyöryhmään kuuluu 9 yhteistyömeijeriä ja 440 maidontuottajaa eri puolilla Suomea. www.arla.fi

Written By

Sirpa Rinne
Ensisijainen

Sirpa RinneViestintäjohtaja

Lataa Images & Videos