Uutiset

Arla Oy jätti vahingonkorvausvaateen kilpailijaansa vastaan

Modules.WebCore.Models.ViewModels.Layout.MultilineHeadingViewModel

Arla Oy on jättänyt 6.11.2014 Helsingin käräjäoikeudelle vahingonkorvausvaatimuksen, jossa vaaditaan Valio Oy:tä korvaamaan Arlalle perusmaitomarkkinoilla aiheutuneita liiketoiminnallisia vahinkoja. Syynä vahingonkorvausvaatimukselle on Valion harjoittama saalistushinnoittelu perusmaitomarkkinoilla. Korvausvaatimus on yhteensä noin 58 miljoonaa euroa viivästyskorkoineen. 

Markkinaoikeus vahvisti päätöksellään 26. kesäkuuta 2014, että Valio oli syyllistynyt saalistushinnoitteluun Suomen perusmaitomarkkinoilla ja siten käyttänyt väärin määräävää markkina-asemaansa kilpailulain sekä Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen vastaisesti. Valio pyrki tarkoituksellisesti ajamaan pois muut toimijat Suomen perusmaitomarkkinoilta hinnoittelemalla perusmaidot merkittävästi tappiollisiksi. Markkinaoikeus määräsi Valio Oy:lle tästä rikkomuksesta 70 miljoonan euron seuraamusmaksun. Valio Oy on valittanut päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Valion saalistushinnoittelu pakotti Arlan laskemaan perusmaitojen hinnat. Hinnanalennuksesta on aiheutunut Arlalle huomattavaa liiketaloudellista tappiota. Kilpailulain mukaan yritys, joka rikkoo kilpailulaissa säädettyjä kieltoja, on velvollinen korvaamaan kilpailunrajoituksesta aiheutuneen vahingon.

- Valion saalistushinnoittelu jatkui lähes kolme vuotta alkuvuoteen 2013 asti. Tämän ajanjakson aikana meille aiheutui Valion toimenpiteistä johtuen huomattavia tappioita. Meillä on oikeus saada korvaus näistä tappioista, toteaa Arla Oy:n toimitusjohtaja Reijo Kiskola.

On kaikkien osapuolten etu, että reilun ja rehdin kilpailun edellytykset toteutuvat jatkossa maitomarkkinoilla. Arla haluaa olla markkinoilla selkeä vaihtoehto niin kuluttajille kuin tuottajillekin.

Yhteydenotot ja lisätietoja:

Reijo Kiskola, toimitusjohtaja, Arla Oy, puh. 040 559 7310

 

Written By

Sirpa Rinne
Ensisijainen

Sirpa RinneViestintäjohtaja