Kysymyksiä luomusta

Eroaako luomumaidon maku tavallisesta maidosta?

Toisen mielestä luomumaito maistuu paremmalta, toinen ei taas eroa huomaa. Olipa kysesssä luomumaito tai ei, maito sinällään on ravintoaineiltaan rikkaimpia elintarvikkeitamme.

Kuinka paljon luomutuotteita myydään?

Luomutuotteiden myynti on kasvanut koko Euroopassa. Monissa Euroopan maissa luomutuotteiden osuus elintarvikkeiden kokonaismyynnistä on yli 3 %. Suomessa luomun osuus on reilu 1 % ja sen odotetaan kasvavan peräti 15 %. Luomutuotteiden korkea hinta ja huono saatavuus vaikuttavat luomutuotteiden ostohalukkuuteen – me Arlalla tarjoamme kohtuuhintaisen luomuvaihtoehdon.

Onko tuotteen kaikkien ainesosien oltava luomua?

Luomumerkki myönnetään maataloustuotteille, rehuille, elintarvikkeille ja alkoholijuomille, jos vähintään 95 % tuotteen maataloudesta peräisin olevista ainesosista on tuotettu luonnonmukaisesti.

Ovatko luomutuotteet aina Suomessa tuotettuja? Luomutuote voi olla kotimainen tai ulkomainen. Valvotusta luomutuotannosta kertovat kuitenkin aina viralliset luomumerkit eli Elintarviketurvallisuusviraston Luomu – valvottua tuotantoa –merkki sekä EU:n luomumerkki Eurolehti. (kuvat)

Luomu logo  Luomu eurolehti

Miten eläinten hyvinvointia valvotaan?

Eläinten hyvinvoinnin seuraamiseksi jokaisella eläimellä on oma tunnus ja terveyskortti, johon kirjataan mahdolliset ruokahalun tai käytöksen muutokset sekä tiedot hoitotoimenpiteistä. Lisäksi eläimille syötetystä luomurehusta pidetään kirjaa. Kaikki tiedot tarkistetaan luomuvalvontakäynnin yhteydessä. Jos eläinlääkäri määrää lääkekuurin, maidontuotannossa noudatetaan kaksinkertaista varoaikaa ennen kuin luomumaitoa voidaan jälleen tuottaa.

Mitä luomutuotteiden pakkausmerkinnöistä ilmenee?

EU:n luomuasetuksen mukaan elintarvikkeissa sanojen luomu, luonnonmukainen, eko tai bio käyttö edellyttää luomuvalvontaan kuulumista. Silloin pakatussa tuotteessa on oltava valvovan viranomaisen koodi ja eurooppalainen luomumerkki Eurolehti. Tiukat säännöt koskevat myös luomutuotteiden tuoteselosteita: kaikista tuotteista kerrotaan niiden alkuperä, ainesosat ja tilan tarkastuksen suorittaneen sertifiointiviranomaisen virallinen koodi.