Kvinoa-kurpitsasalaatti

Kvinoa-kurpitsasalaatti

40 minuuttia
Tästä kvinoa-kurpitsasalaatista löytyy syksyn väriloistoa. Salaatti on juhlava yhdistelmä makeaa, paahdettua myskikurpitsaa ja pähkinäistä kvinoaa. Kermaiset välimerelliset juustokuutiot ja rapeat kurpitsansiemenet takaavat, että jokainen suupala on täynnä jännittävää tekstuuria. Kuivatut karpalot tarjoavat kirpeän yllätyksen, kun taas rucolan lehdet lisäävät raikasta kontrastia. Olipa salaatti lämmitetty syksyistä viileyttä torjumaan tai tarjoiltu viileänä pääruoan lisäkkeenä, se maistuu varmasti!
https://www.arla.fi/reseptit/kvinoa-kurpitsasalaatti/

Tee näin:

  • Halkaise myskikurpitsa ja kaavi siemenet pois. Leikkaa puolikkaat vielä kahtia ja leikkaa neljä palaa lohkoiksi. Poista kova kuori ja leikkaa malto kuutioiksi tai samankokoisiksi paloiksi.
  • Kuori sipulit, halkaise ne ja leikkaa lohkoiksi.
  • Asettele myskikurpitsan palat ja sipulit leivinpaperille, pirskota päälle öljyä, suolaa ja pippuria ja paahda uunissa 200 °C:ssa 20 minuuttia.
  • Huuhtele ja keitä kvinoa pakkauksen ohjeen mukaan.
  • Paahda kurpitsansiemenet.
  • Avaa juustokuutioiden purkki, kaada öljy pieneen kulhoon ja purista yhden sitruunan mehu öljyyn.
  • Silppua yrtit hienoksi.
  • Kaada sitruunamehulla maustettu öljy kvinoakulhoon, lisää karpalot, paahdetut kurpitsansiemenet ja yrtit ja sekoita. Lisää halutessasi suolaa ja pippuria.
  • Kun kurpitsakuutiot ja sipulit ovat valmiita, kokoa salaatti tarjoilulautaselle kerroksittain rucolasalaattia, kvinoaa, kurpitsaa, sipulia ja juustokuutioita. Tarjoile lämpimänä tai kylmänä.
Valmis!
Vinkki

Unohtumattoman kvinoa-kurpitsasalaatin salaisuus on oikean kurpitsan valinnassa. Etsi kurpitsa, joka on painava kokoonsa nähden ja jonka pinta on mattapintainen – tämä yleensä tarkoittaa, että se on kypsä ja maukas. Kypsennettynä kurpitsan tulisi muuttua herkullisen kermaiseksi. Vältä pehmeitä tai vaurioituneita kurpitsoja, sillä ne voivat pilata sekä salaatin maun että rakenteen.

Vinkki

Huuhtele kvinoa kylmän veden alla poistaaksesi kitkeränmakuiset saponiinit. Tämä antaa kvinoalle puhtaan, pähkinäisen maun. Keittäessäsi lisää ripaus suolaa maun tehostamiseksi. Tarkkaile kvinoaa sen kypsyessä: tavoittele 'al dente' -pastan kaltaista, vielä hieman purutuntumaa omaavaa tekstuuria. Varo kuitenkin ylikypsentämästä, sillä et halua kvinoan muuttuvan muhjuiseksi, mikä voi pilata salaatin rakenteen.

Vinkki

Jääkö kvinoa-kurpitsasalaattia yli? Kokeile muuttaa se maukkaaksi wrapiksi! Lisää vain levitettä kuten majoneesia tai heitä mukaan hieman paistettua kanaa tai kalkkunaa. Näin annat helposti uuden elämän ylijäämille ja teet täyttävän lounaan.

UKK: Kvinoa-kurpitsasalaattia koskevia kysymyksiä

Alta löydät vastaukset yleisiin kysymyksiin, joihin voit törmätä kvinoa-kurpitsasalaattia valmistaessasi.

Voiko kvinoa-kurpitsasalaatin tarjoilla lämpimänä?

Kyllä, kvinoa-kurpitsasalaatin voi tarjoilla lämpimänä. Lämmin salaatti on lohdullinen viileinä päivinä, kun taas kylmänä tarjoiltu salaatti sopii täydellisesti lämpimämpään säätilaan. Jos tarjoilet salaatin lämpimänä, sekoita vain paahdetut kurpitsat ja sipulit kvinoan, rucolan ja muiden ainesosien kanssa. Lämpö saa rucolan hieman pehmenemään ja lämmittää kvinoan, mikä yhdistää kaikki maut kauniisti.

Voinko valmistaa kvinoa-kurpitsasalaatin etukäteen?

Kyllä, voit valmistaa osia tästä kvinoa-kurpitsasalaatista etukäteen. Paahda myskikurpitsa ja keitä kvinoa korkeintaan kaksi päivää ennen tarjoilua. Säilytä ne jääkaapissa erillisissä ilmatiiviissä astioissa. Kokoa salaatti juuri ennen tarjoilua, jotta maut pysyvät kirkkaina ja raikkaina.

Miten säilytän kvinoa-kurpitsasalaatin?

Jos kvinoa-kurpitsasalaattia jää yli, säilytä se ilmatiiviissä astiassa jääkaapissa. Jos salaatti on jo kastikkeessa, pyri syömään se 1–2 päivän sisällä, jotta se pysyy tuoreena. Kastikkeeton salaatti säilyy jopa 3 päivää. Koska rucola on parhaimmillaan tuoreena, on hyvä idea sekoittaa se mukaan salaattiin juuri ennen tarjoilua. Voit kuitenkin valmistella ainesosat etukäteen aikaa säästääksesi!

Ainekset

Myskikurpitsa
1
Öljyä
2 rkl
Punasipulia
2
Kvinoaa
200 Milliliter
Välimerellisiä salaattijuustokuutioita savustetulla chilillä
275 g
Kuivattuja karpaloita
200 Milliliter
Kurpitsansiemeniä
200 Milliliter
Rucola
70 g
Sitruuna, mehu
1
Tuoretta lehtipersiljaa
2 rkl
Tuoretta oreganoa
2 rkl
Suolaa
Pippuria

Nauti lämpimästä kvinoa-myskikurpitsasalaatista välimerellisen juuston kera

Kokoonnu ystävien ja perheen kanssa illallispöydän ääreen ja tarjoile lämmintä kvinoa-myskikurpitsasalaattia. Salaatti on täynnä jännittäviä aineksia, jotka tekevät jokaisesta haarukallisesta odottamisen arvoisen. Välimerellinen juusto lisää kermaisen, kirpeän elementin pehmeän myskikurpitsan ja kuohkean kvinoan sekaan.

Kokeile myös muita kurpitsareseptejä, kuten paahdetut talvivihannekset tai myskikurpitsapizza.

Pehmeäksi paahdettu myskikurpitsa yhdistettynä kuohkeaan kvinoaan

Pehmeässä myskikurpitsassa on jotain erityisen tyydyttävää ja lohdullista. Se on pehmeää ja kermaista, mikä tekee jokaisesta suupalasta herkullisen. Yhdistettynä kuohkeaan kvinoaan tämä resepti todella tuo esiin ainesten erilaiset tekstuurit. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö yhdistelmä tarjoaisi myös hienoja makuja. Päinvastoin: tämä salaatti tuo mukanaan ihastuttavan sekoituksen makeaa, karamellisoitua myskikurpitsaa ja miedosti pähkinäistä kvinoaa. Ja kun kvinoa on keitetty juuri oikein, se imee kaikki herkulliset maut muista ainesosista, tehden jokaisesta suupalasta hieman paremman kuin edellinen.

Kirpeitä karpaloita ja rapeita kurpitsansiemeniä

Kuivatut karpalot eivät ainoastaan piristä salaattia kirkkaalla värillään, vaan lisäävät myös pieniä kirpeän makeita räjähdyksiä. Ne tuovat salaattiin raikkautta, ja muodostavat täydellisen parin paahdettujen kurpitsansiementen kanssa. Siemenet lisäävät annokseen pähkinäistä makua ja paljon kaivattua rapeutta, joka todella sitoo kaiken yhteen. Kaikki on kiinni kontrastista!

Sitruunaöljyllä maustettu

Salaatin kastikkeena käytämme jäljelle jäänyttä öljyä välimerellisestä juustosta ja sekoitamme siihen ripauksen kirpeää sitruunamehua. Öljy on jo valmiiksi maustettu savuisella chilillä, joka lisää juuri oikean määrän lempeää tulisuutta kastikkeeseen. Yhdessä ne muodostavat silkkisen makuelämyksen, joka herättää salaatin eloon ja antaa kuohkean kvinoan imeä kaikki raikkaat, rikkaat aromit.

Lisää oma twistisi

Voit aina säätää reseptiämme, jos haluat tutkia uusia makuja. Esimerkiksi kurpitsansiemenet voidaan korvata paahdetuilla saksanpähkinöillä, pekaanipähkinöillä tai manteleilla, jotka lisäävät annokseen samankaltaista rapeutta ja pähkinäisyyttä. Saksanpähkinät tuovat mukanaan rikkaan, maanläheisen ja hieman kitkerän maun, kun taas pekaanipähkinät ovat makeita ja täyteläisiä. Mantelit tuovat lämpimän, pähkinäisen aromin, hienovaraisen makeuden ja rouskuvaa rapeutta.

Jos haluat lisätä salaattiin enemmän vihanneksia, kokeile paahdettuja palsternakkoja, bataatteja tai molempia. Astetta juhlavamman salaatin saat vaihtamalla karpalot granaattiomenan siemeniin, jotka tuovat mukanaan talveen sopivaa kirpeää makeutta.