Yleisesti ottaen proteiini edistää lihasmassan ylläpitämistä ja kasvua sekä normaalien luiden ylläpitämistä. On kuitenkin tärkeää huomata, että kaikki proteiinityypit eivät ole samanlaisia. Yleensä erotamme kaksi päätyyppiä: eläimistä peräisin olevat ja kasveista peräisin olevat proteiinit. Kumpikin näistä kategorioista kattaa laajan valikoiman ruokaryhmiä, jotka tarjoavat lukemattomia vaihtoehtoja lautasellesi.
Eläinproteiinit
Eläinproteiineja löytyy monenlaisista eläinperäisistä ruoista ja niitä pidetään tyypillisesti täydellisinä proteiineina. Eläinproteiinia sisältävät esimerkiksi liha, siipikarja, kala, kananmunat ja maitotuotteet.
Kaseiiniproteiini
Kaseiiniproteiini on peräisin lehmänmaidosta, jossa se muodostaa noin 80 % maidon kokonaisproteiinipitoisuudesta. Sitä käytetään usein jauheena lisäravinteena. Lue lisää kaseiiniproteiinista täältä.
Heraproteiini
Heraproteiini löytyy herasta, joka on maidon sivutuote, joka erottuu juustomassasta juuston valmistuksen yhteydessä. Olet ehkä kuullut heraproteiinista yhtenä tai useampana sen kolmesta yleisimmästä muodosta: konsentraatti, isolaatti ja hydrolysaatti. Lue lisää heraproteiinista.
Kasvipohjaiset proteiinit
Kasvipohjainen proteiini on peräisin kasveista ja se voidaan jakaa kahteen pääkategoriaan: vilja- ja kasvisproteiinit.
Viljaproteiineja löytyy monenlaisista ruoista, mukaan lukien jokapäiväiset peruselintarvikkeet kuten leipä, pasta ja viljatuotteet. Nämä proteiinit ovat peräisin erilaisista viljoista, kuten vehnästä, kaurasta, riisistä ja maissista. Tähän kategoriaan kuuluvat myös niin sanotut 'pseudo-viljat', kuten kvinoa ja amarantti, jotka ovat teknisesti siemeniä, mutta joita keitetään ja nautitaan kuin viljoja.
Kasvisproteiinit, kuten nimi vihjaa, ovat peräisin vihanneksista, palkokasveista, pähkinöistä ja siemenistä.
Vaikka useimmat kasvipohjaiset proteiinit ovat epätäydellisiä, ne voivat kaikki olla osa tasapainoista ruokavaliota. Yleensä on helppoa yhdistää muutamia epätäydellisiä proteiininlähteitä muodostamaan ateria, joka sisältää täydellistä proteiinia.
Vehnäproteiini
Vehnäproteiini on peräisin vehnän siemenistä ja se muun muassa antaa joustavuutta vehnätaikinaan ja myötävaikuttaa leivän sitkeään rakenteeseen. Kuitenkin se on enemmän kuin niin, mistä voit lukea lisää artikkelista Mikä on vehnäproteiini?
Riisiproteiini
Riisiproteiini on peräisin riisinjyvistä, tyypillisesti ruskeasta riisistä. Voit lukea siitä lisää artikkelissamme Mikä on riisiproteiini?
Linssiproteiini
Linssit ovat saatavilla eri tyyppeinä, joissa kaikissa on eri määrä proteiinia. Artikkelissamme linssiproteiinista käymme läpi erilaisia linssejä, mukaan lukien punaiset, vihreät ja mustat linssit.
Soijaproteiini
Soijaproteiini on peräisin soijapavuista ja on erittäin yleinen esimerkiksi kasvissyöjien keskuudessa. Lue lisää siitä, mikä se on ja mistä se tulee, artikkelissamme soijaproteiinista.
Papuproteiini
Papuproteiini on, kuten linssi- ja soijaproteiini, osa palkokasviperhettä. On olemassa lukuisia papuja, jotka sisältävät eri määriä proteiinia. Käymme läpi joitakin yleisimpiä papuja tässä artikkelissa papuproteiinista.
Herneproteiini
Herneproteiini on peräisin halkaistuista herneistä tai keltaisista herneistä. Sitä käytetään usein jauhemuodossa smoothieissa tai pirtelöissä, ja sen miedon maun ansiosta se voidaan helposti sisällyttää useimpiin resepteihin ilman, että se muuttaa ruoan makua. Lue lisää artikkelissamme Mikä on herneproteiini?
Eläinproteiini vs. kasviproteiini
Eläin- ja kasviproteiinin pääero on niiden lähteissä. Molemmat tyypit sisältävät monia proteiinivaihtoehtoja, tarjoten runsaasti valinnanvaraa, jos haluat sisällyttää niitä ruoanlaittoon.
Eläinproteiinit ovat yleensä täydellisiä, kun taas useimmat, mutta eivät kaikki, kasvipohjaiset proteiinit ovat epätäydellisiä, mutta kaikki ne voivat olla osa tasapainoista ruokavaliota.