Riisiproteiini on kasviperäinen proteiini, joka on johdettu riisinjyvistä, tyypillisesti ruskeasta riisistä. Sitä käytetään laajalti vaihtoehtona eläinperäisille proteiinin lähteille. Se on erityisen suosittu niiden keskuudessa, joilla on tiettyjä ruokavalioon liittyviä mieltymyksiä tai rajoituksia, kuten kasvissyöjät tai henkilöt, joilla on laktoosi-intoleranssi tai allergioita esimerkiksi soijalle tai maitotuotteille.
Riisiproteiini on saatavilla eri muodoissa, kuten jauheina ja patukoina. Jauhetta voi käyttää kaikessa aina smoothieista ja aamiaismuroista leivonnaisiin, kuten leipiin ja kekseihin. Sen monipuolisuus tekee siitä kätevän monille päivittäiseen ruoanlaittoon integroitavaksi.
Ehkä haluat myös lukea artikkelimme kasviperäisestä proteiinista. Tähän kategoriaan kuuluu muun muassa soijaproteiini, linssiproteiini ja papuproteiini.
Onko riisiproteiini täydellinen proteiini?
Ei, yksinään riisiproteiinia ei pidetä täydellisenä proteiinina. Mutta yhdistettynä esimerkiksi herne-, soija- tai linssiproteiinin kanssa, voit silti saada aterian, jossa on täydellinen proteiinipitoisuus.
Miten riisiproteiini valmistetaan?
Riisiproteiinia voidaan saada sekä valkoisesta että ruskeasta riisistä, mutta ruskeaa riisiä suositaan usein sen korkeamman proteiinipitoisuuden vuoksi. Proteiinin eristämiseksi jyvät käyvät läpi muutaman vaiheen:
- Ensin ne jauhetaan, jotta ulkokuori ja leseet poistuvat, mikä eristää tärkkelyspitoisen osan, jota kutsutaan endospermiksi ja josta proteiini löytyy.
- Sitten entsyymejä lisätään hajottamaan hiilihydraatit ja vapauttamaan proteiini.
- Tämän jälkeen seos suodatetaan erottaakseen proteiinin nesteestä.
- Jotta proteiini saadaan kasaantumaan, käytetään lämpöä tai happokäsittelyä prosessissa, jota kutsutaan saostamiseksi, joka saa molekyylit ryhmittyvät yhteen ja erottumaan nesteestä.
- Tästä eteenpäin proteiinirykelmiä kerätään tiivistämään niitä. Jotta niistä saadaan vielä käyttökelpoisempia, kerätyt rykelmät kuivataan poistamaan kaikki kosteus.
- Sitten käytetään menetelmiä kuten sumutuskuivausta tai pakastekuivausta muuttamaan se hienoksi jauheeksi.
Näiden vaiheiden kautta raakariisinjyvät muutetaan tiivistetyksi ja helposti käytettäväksi jauheeksi. Tätä jauhetta voidaan lisätä moniin eri tuotteisiin ja käyttää erilaisissa resepteissä. Jos kaipaat lisäinspiraatiota, lue artikkelimme kasvissyöjien proteiinilähteistä.