Herneproteiini on kasvipohjainen proteiini, joka on peräisin keltaisista herneistä tai halkaistuista herneistä. Se tarjoaa kasvipohjaisen vaihtoehdon perinteisille eläinperäisille proteiininlähteille, kuten heralle tai kaseiinille, mikä tekee siitä erityisen houkuttelevan niille, jotka noudattavat esimerkiksi kasvissyöjän ruokavaliota.
Herneproteiini on uskomattoman monipuolinen, ja jauhemaisessa muodossaan sitä käytetään usein smoothieissa ja pirtelöissä. Sitä voidaan myös lisätä useimpiin muihin resepteihin, jos haluat lisätä aterian proteiinipitoisuutta.
Lisätietoja kasvipohjaisista proteiinivaihtoehdoista löydät artikkeleistamme kasvissyöjien proteiinilähteistä ja proteiinipitoisista vihanneksista.
Miten herneproteiini valmistetaan?
Herneproteiini valmistetaan kahdella eri tavalla.
- Herneproteiinikonsentraatti:
Kypsistä keltaisista herneistä jauhetaan herneproteiinijauho, joka sitten erotetaan kahteen osaan: proteiinipitoiseen ja tärkkelyspitoiseen fraktioon käyttäen ilmaluokitusta. Tämä menetelmä hyödyntää sitä seikkaa, että herneproteiinin ja tärkkelyksen hiukkaset eroavat kooltaan ja tiheydeltään.
- Herneproteiini-isolaatti:
Kypsistä keltaisista herneistä jauhetaan herneproteiinijauho, joka sekoitetaan sitten lievästi emäksiseen veteen liuottamista varten. Tässä vaiheessa suurin osa tärkkelyksestä, kuidusta ja muista herneen kiinteistä aineista poistuu.
Seuraavaksi liuos hapatetaan, mikä saa herneproteiinin erottumaan vielä enemmän alkuperäisen herneproteiinijauhon muista ainesosista. Lopuksi herneproteiini jauhetaan hienoksi jauheeksi.
Onko herneproteiini täydellinen proteiini?
Ei, herneproteiinia ei pidetä täydellisenä proteiinina. Muita kasvipohjaisia proteiineja ovat riisiproteiini, papuproteiini ja linssiproteiini.
Herneproteiini elintarvikkeissa
Herneproteiini on tullut suosituksi ja monipuoliseksi ainesosaksi, jota käytetään laajasti monenlaisissa tuotteissa ja aterioissa, mukaan lukien hampurilaiset, makkarat, patukat ja pirtelöt.
Ravintoarvon lisäksi herneproteiini vaikuttaa myös kokonaistekstuuriin ja suutuntumaan. Tämä tarkoittaa, että kasvipohjaisten vaihtoehtojen kokemus herneproteiinilla muistuttaa perinteisiä lihavaihtoehtoja tekstuuriltaan ja yleiseltä johdonmukaisuudeltaan. Lisäksi sillä on mieto ja neutraali maku, mikä tekee siitä helposti lisättävän erilaisiin ruokiin muuttamatta alkuperäistä makuprofiilia. Sitä käytetään muun muassa usein leivonnassa, patukoissa ja smoothieissa.
Herneproteiini vs. heraproteiini
Herneproteiinin ja heraproteiinin pääasiallinen ero on niiden lähteissä. Herneproteiini on kasvipohjainen, kun taas heraproteiini on eläinperäinen. Jälkimmäinen on peräisin lehmänmaidosta, tarkemmin sanottuna juustonvalmistuksen sivutuotteena syntyvästä nesteestä. Lue lisää heraproteiinista tai eläinperäisestä proteiinista.
Herneproteiini vs. soijaproteiini
Herne ja soija ovat suosittuja kasvipohjaisia proteiininlähteitä. Isolaatista peräisin oleva herneproteiini sisältää tyypillisesti noin 80 % proteiinia, kun taas soijaproteiini tulee soijapavuista ja sillä on korkeampi pitoisuus, jopa 90 %. Molemmat ovat helppoja sisällyttää jauhemaisessa muodossaan jokapäiväiseen ruoanlaittoon. Lue lisää soijaproteiinista.