Linssit ovat hyvä proteiininlähde

Linssit ovat hyvä proteiininlähde

Yleisesti ottaen proteiinit voidaan jakaa kahteen pääryhmään, eli eläinperäisiin ja kasviperäisiin. Linssiproteiini kuuluu jälkimmäiseen ja voidaan edelleen luokitella palkokasvien perheeseen. Lue lisää eri kasviperäisten proteiinien luokista.

Linssien käyttö kasvisruokavaliossa on suosittu valinta, ja jos haluat tutustua lisää kasviperäisiin proteiininlähteisiin, tutustu artikkeleihimme:

  • Papuproteiini
  • Riisiproteiini
  • Herneproteiini
  • Soijaproteiini

Voit myös lukea proteiininlähteistä kasvisruokavaliota noudattaville.

Ovatko linssit proteiinipitoisia?

Kyllä, linssit ovat proteiinipitoisia. Yleisesti ottaen raa’at, keittämättömät linssit sisältävät noin 26,2 grammaa proteiinia 100 grammaa kohden, ja proteiini muodostaa noin 30,4 % kokonaisenergia-arvosta. Tarkka määrä vaihtelee linssien tyypin mukaan, mutta kaikille yhteistä on niiden monipuolisuus, mikä tekee niistä helppokäyttöisiä keittiössä.

Linssejä käytetään usein keitoissa, kastikkeissa, salaateissa ja pataruoissa, ja niiden rakenteen ansiosta ne voivat helposti toimia lihan korvikkeena hampurilaisissa ja vastaavissa. Jatka lukemista oppiaksesi lisää eri linssityyppien proteiinipitoisuuksista.

Punaiset linssit

Punaiset linssit ovat erityisen suosittuja intialaisessa ja Lähi-Idän keittiöissä. Niillä on mieto, hieman makea ja pähkinäinen maku. Kypsennettäessä ne muuttuvat pehmeiksi, sillä ne imevät muiden ainesosien makuja, minkä vuoksi niitä käytetään usein keitoissa ja kastikkeissa tuomaan kermaista koostumusta. Kypsennetyt punaiset linssit sisältävät 22,5 grammaa proteiinia 100 grammaa kohden, ja proteiinin energiapanos on 28,8 % kokonaisarvosta.

Vihreät linssit

Alun perin Ranskan Le Puyn alueelta peräisin olevat vihreät linssit tunnetaan myös Puy-linsseinä. Toisin kuin punaiset linssit, vihreät linssit säilyttävät kiinteän rakenteensa myös kypsennyksen jälkeen. Tämän vuoksi niitä käytetään yleensä antamaan mietoa purutuntumaa salaatteihin, lisukkeisiin tai linssipohjaisiin pääruokiin.

Vihreillä linsseillä on vahva, maanläheinen maku, jossa on hienovaraisia pippurin ja mausteisuuden vivahteita. Raakana ne sisältävät 20,5 grammaa proteiinia 100 grammaa kohden. Proteiinin energiapanos on 26,9 % kokonaisenergia-arvosta.

Mustat linssit

Mustat linssit, jotka tunnetaan myös beluga-linsseinä, ovat rikkaan maanläheisen makuisia ja niissä on kevyt pähkinäinen sivumaku. Voimakkaan makunsa ansiosta ne sopivat hyvin yhteen rohkeiden mausteiden ja ainesosien kanssa. Ne säilyttävät muotonsa hyvin kypsennettäessä ja muuttuvat kiinteiksi, sekä hieman sitkeiksi, mikä tekee niistä hyvän vaihtoehdon lihapohjaisille hampurilaisille. Tietysti niitä voidaan käyttää myös salaateissa ja kevyemmissä tarjoiluissa.

100 grammaa mustia linssejä sisältää 22,5 grammaa proteiinia, ja 29,6 % kokonaisenergia-arvosta tulee proteiinista.

Mitkä linssit sisältävät eniten proteiinia?

Linssien proteiinipitoisuus vaihtelee tyypin mukaan, mutta yleisesti ottaen ne ovat kaikki korkeaproteiinisia. Kuten yllä mainittiin, punaiset ja mustat linssit sisältävät molemmat 22,5 grammaa proteiinia 100 grammaa kohden, kun taas vihreät linssit sisältävät 20,5 grammaa 100 grammaa kohden. Jos tarkastelemme kolmen tyypin kokonaisenergia-arvoa, ne ovat myös lähellä toisiaan proteiinipitoisuudella 28,8 %, 29,6 % ja 26,9 % kokonaisenergia-arvosta.

Yllä olevat arvot ovat raakoja linssejä, joten huomaa, että ravintoarvot voivat muuttua, kun valmistat ne.

Onko linssiproteiini täydellistä proteiinia?

Ei, linssiproteiini ei ole täydellistä proteiinia. Voit kuitenkin yhdistää linssiproteiinin muiden kasviperäisten tai eläinperäisten proteiinien kanssa muodostaaksesi täydellisen proteiinin.