Food & Future -podcast

Miltä näyttää ruoan vastuullinen tulevaisuus?

Huolestuttaako sinuakin se, millaisia vaikutuksia arjen kulutusvalinnoilla on ainoaan maapalloomme, sen ihmisiin ja elämään? Älä stressaa liikoja, vaan tule kuuntelemaan millaisia ratkaisuja podcast-vieraamme vinkkaavat!

Food & Future -podcastissa keskustellaan vastuullisen ruoan tulevaisuudesta ja jaetaan vinkkejä ilmastoahdistuksen lievittämiseen.

Vieraina jaksoissa mm. Mimmit sijoittaa -median perustaja Pia-Maria Nickström, kirjailija Satu Rämö ja yhteiskunnallinen keskustelija Emmi Nuorgam. Keskustelua juontaa ravitsemusasiantuntija Heidi Puharinen Ruokaklinikalta.

Kahdeksanosaisen podcast-sarjan jaksot ovat kuunneltavissa Spotifyssa. Keskustelu aiheesta jatkuu tietenkin jokaisen jakson jälkeen somessa tunnisteella #foodandfuture.

Heidi Puharinen
Juontaja

Heidi Puharinen

Keskustelua ruoan vastuullisesta tulevaisuudesta jaksoissa luotsaa ravitsemusasiantuntija Heidi Puharinen Ruokaklinikalta.

Jakso 1

Kuka maksaa laskun välinpitämättö­mistä ruoka­valinnoistamme?

FEAT. MIMMIT SIJOITTAA

Jos emme yksilöinä ole valmiita maksamaan vastuullisista ruokavalinnoista enemmän, maksammeko myöhemmin suuremman laskun ihmiskuntana? Pienemmälläkin budjetilla voi silti tehdä kestäviä ja eettisiä kulutusvalintoja.

Tässä jaksossa Mimmit sijoittaa -median perustaja Pia-Maria Nickström sekä ratkaisutoimisto Vinhan perustaja ja vastuullisuusammattilainen Kaisa Kurittu vastaavat Instagramin kautta kerättyihin kuulijoiden kysymyksiin, lievittävät maailmantuskaa konkreettisilla säästövinkeillä ja laittavat asiat tärkeysjärjestykseen huumoria unohtamatta. 

Jakso 2

Biodiversiteetti, kuudes joukko­sukupuutto ja ruoka — WTF?

FEAT. SATU RÄMÖ

Täytyykö ihmisen kärvistellä, jotta luonto pelastuu? Mitä edes tarkoittaa biodiversiteetti ja ihmisen aiheuttama kuudes sukupuuttoaalto? Miten tämä kaikki liittyy ruokaan ja ruoantuotantoon? 

Tässä jaksossa vieraat kirjailija Satu Rämö ja Sitran johtava asiantuntija Timo Lehesvirta kertovat, mitä vastuullisuuden termiviidakossa on oleellista ja mikä ei. Ennen kaikkea: miten voimme ihmisinä suojella luonnon monimuotoisuutta?

Jakso 3

Et tiedä mitä syöt – ruoan läpi­näkyvyyden ABC

FEAT. EMMI NUORGAM

Tiedätkö, mistä lautasellasi oleva ruoka on peräisin? Miten sen valmistukseen osallistuneita työntekijöitä on kohdeltu? Tai miten vastuullinen sen valmistanut yritys kokonaisuudessaan on? 

Tässä jaksossa vinkkejä vastuullisempaan syömiseen jakavat vaikuttavuustuottaja ja yhteiskunnallinen keskustelija Emmi Nuorgam sekä keittokirjailija Tara Junker.

Jakso 4

Lankeatko sinäkin yleisiin myytteihin ruoan superpahiksista?

Jopa tutkijoiden on mahdoton tietää absoluuttista totuutta siitä, mikä on kaikista vastuullisinta ruokaa. Kotimainen vai ulkomainen? Muovipaketissa vai ilman? Ympäristöjalanjälki? Mitä tavallisen kuluttajan pitäisi tästä kaikesta ajatella? 

Tässä jaksossa Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Juha-Matti Katajajuuri sekä vastuullisuusvaikuttaja Katja Lahti käsittelevät ruoan vastuullisuusmyyttejä. Kuuntele nyt vinkit, joiden avulla ruokakaupassa käynnistä tulee vastuullisempaa ja itsellesi armollisempaa!

Jakso 5

Ruokakuvien pimeä puoli – mietitkö somepäivitystesi ympäristö­jalanjälkeä?

FEAT. ESKO KYRÖ

Sosiaalinen media muuttaa tapaamme kuluttaa tuotteita, kuten ruokaa. Mikä on somekanavista materialistisin pahis ja mikä vastuullisin ja kestävin? Miten rakentaa omien arvojen mukainen feedi? Entä miten tuupata seuraajia ympäristöystävällisempiin valintoihin?

Tässä jaksossa vieraina ovat sosiologian professori Terhi-Anna Wilska Jyväskylän yliopistosta ja Esko Kyrö – luokanopettaja, joka opettamisen lisäksi tuottaa sisältöä sosiaaliseen mediaan.

Kuuntele koko sarja!

Food & Future jaksot