Hedelmätaiteilijan käsissä kiivistäkin syntyy joutsen

Kun toiset kulkevat tuskissaan kaupasta toiseen etsien tiettyä vaatekappaletta, kulkee Oona Frilander kaupasta kauppaan täydellisen nauriin perässä. Oona on fruitartist eli hedelmätaiteilija ja taiteilun kohteeksi päätyvien hedelmien ja kasvisten on oltava juuri sopivia. Vaikkakin nauriinmetsästysreissulla Oona joutui tyytymään nahistuneeseen versioon, ei se lopputulosta lopulta haitannut.

Kruunuhaassa, pienessä valoisassa yksiössä sijaitsee Oonan hedelmätaideateljee. Ovesta sisään astuessa nuori nainen tervehtii iloisesti ja kutsuu peremmälle.

”Pahoittelut. En ehtinyt edes sukkia laittaa jalkaan!” Oona heläyttää hyväntuulisesti.

Mitäs tuosta, sukat ovat yliarvostettuja!

Ensisilmäyksellä asunnossa ei näy yhtään valmista hedelmäeläintä. Ainoastaan sitruunat, limet ja tomaatit odottavat kulhossa taiteilijaansa.

”Ei minulla ole yhtään valmiina, sillä syön kaikki valmiit eläimet”, Oona naurahtaa.

Niinpä, ruokahävikkiä eläimistä ei siis synny. Kaikki eläimet tulevat käyttöön tavalla tai toisella. Oona myöntää leikkivänsä ruualla mutta ei halua heittää mitään menemään. Hedelmätaiteilu ei pilaa hedelmää, jolloin valmiin tuotoksen voi ihan hyvin syödä.

”Huvittavinta on ollut, kun ruokaa syödessä ajattelen: Hmm.. Tämä osa taitaa olla sen jalka.. ja tämä käsi!” Oona nauraa.

Oona ei myöskään halua kerätä asuntoaan täyteen erilaisia hedelmätaideteoksia. Sen takia hänestä hedelmät ovat hyvä taiteilun kohde. Ne eivät täytä hyllyjä tai seiniä.

”Mielestäni tällainen pop-up -taide on nykyaikainen ja minulle parempi vaihtoehto kuin esimerkiksi savimötikän muotoilu, sitä tietenkään mitenkään väheksymättä. Tämä herättää myös ihmisissä paljon iloa.”

”Huvittavinta on ollut, kun ruokaa syödessä ajattelen: Hmm.. Tämä osa taitaa olla sen jalka.. ja tämä käsi!”

Haaste synnyttää idean

Pienenä Oona koki olevansa perheensä lukutoukka. Isosisko oli lahjakas piirtämään, isä on puuseppä ja äiti harrastaa keramiikkaa, Oona puolestaan menestyi koulussa ja ajatteli, etteivät taideaineet ole niin häntä varten. Haaveammattina hänellä oli kokki tai eläinlääkäri.

”Toisinaan minua huvittaa, kuinka olen nyt yhdistänyt lapsuuden haaveeni samaan harrastukseen. Nyt olen huomannut, että kyllä sitä taiteilijaa on minussakin”, hän pohtii.

Tulevaisuudessa Oona toivoo pääsevänsä tekemään fruitartistin työtä päätoimisesti, ainakin hetkeksi.

”Olisi kiva, jos elämässä tulisi sellainen vaihe, jossa pääsisin toteuttamaan fruitartistin työtä esimerkiksi ulkomailla”, hän haaveilee.

Ideat erilaisiin eläimiin syntyvät Oonan mielestä kolmella tavalla. Joskus hän saa mieleensä tietyn eläimen, jonka haluaa toteuttaa ja lähtee etsimään sopivaa hedelmää. Toisinaan jokin hedelmä alkaa kiehtoa ja muistuttaa jotain eläintä ja joskus kaveri saattaa heittää ilmoille haasteen, johon Oona haluaa tarttua.

”Kerran halusin ehdottomasti tehdä pomelosta yksisarvisen. Siinä on ihana pinkki sisus, jota on kiva hyödyntää”, Oona kertoo.

Hedelmäeläinten tekemisellä on Oonalle myös syvempi merkitys. Ajatus ei ole ollenkaan hullumpi.

”Toivoisin, että tätä kautta saisin ihmiset ja esimerkiksi lapset lisäämään hedelmiä ja kasviksia enemmän ruokavalioonsa. Tässä muodossa ne voisivat tuntua houkuttelevammilta”, Oona kertoo toiveikkaana.

Käy tutustumassa Oonan hedelmäeläimiin Instagramissa @fruitlander

alt text