Arla Suomi sitoutuu käyttämään vastuullisesti tuotettua soijaa

Arla Suomi, Kesko, HKScan Finland ja Unilever Finland yhteistyössä WWF Suomen kanssa ovat perustaneet suomalaisen soijasitoumuksen. Sitoumuksen jäsenet sitoutuvat siihen, että vuoteen 2020 mennessä kaikki niiden omien tuotteiden tuotantoketjussa käytetty soija on vastuullisesti tuotettua, Round Table on Responsible Soy (RTRS)- tai ProTerra-sertifioitua soijaa.

Suomalainen soijasitoumus kattaa sekä suomalaisen tuotantoketjun että ulkomaisen hankinnan. Sertifiointi koskee soijan alkuperää ja tuotantoketjua, ja sertifioinnin suorittaa riippumaton kolmas osapuoli. Sertifioinnin yli sata kriteeriä sisältävät muun muassa ympäristö-, paikallisyhteisö- ja työskentelyolosuhdetarkastelut. Vastuullisen tuotannon sertifikaatit RTRS ja ProTerra vähentävät huomattavasti viljelyn ympäristövaikutuksia estämällä luonnonympäristöjen ja uhanalaisten alueiden muuttamisen viljelysmaaksi.

WWF on kansainvälisellä tasolla tehnyt jo vuosia töitä edistääkseen siirtymistä vastuullisen soijan käyttöön. On hienoa yritykset ovat nähneet viestimme tärkeyden. Tämä on hieno askel ja konkreettinen esimerkki siitä, kuinka yritykset voivat suoraan vaikuttaa hankinnoillaan ympäristövaikutuksiinsa. Rohkaisemme muita suomalaisia toimijoita ottamaan haasteen vastaan”, kannustaa WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder.

Suomalainen soijasitoumus on avoin ryhmä. Sen sisältö ja jäsenet ovat näkyvissä sivulla wwf.fi/soijasitoumus. Sitoumuksen perustajajäsenet Arla Suomi, Kesko, HKScan Finland, Unilever Finland sekä WWF Suomi haastavat muut suomalaiset toimijat liittymään mukaan. Sitoumukseen osallistuvat yritykset sitoutuvat varmistamaan, että vuoteen 2020 mennessä kaikki niiden omien tuotteiden tuotantoketjussa käytetty soija on vastuullisesti tuotettua, RTRS- tai ProTerra -sertifioitua soijaa. Yritykset raportoivat julkisesti etenemisestään sitoumuksen saavuttamisessa vuosittain.

Soijan tuotannolla on ympäristö- ja sosiaalisia vaikutuksia

Soija on yksi maailman viljellyimmistä kasveista. Soijaa käytetään lukuisten elintarvikkeiden ainesosana ja soijarehua eläinperäisten elintarvikkeiden tuotannossa.

Kuusi prosenttia soijasta tuotetaan suoraan ihmisten ravinnoksi; suurin osa käytetään tuotantoeläinten rehujen raaka-aineena ja päätyy ruokapöytään liha- ja maitotaloustuotteiden sekä kananmunien kautta.

Soijan viljelyalueiden jatkuvan laajenemisen suurimmat ympäristövaikutukset erityisesti Etelä-Amerikassa liittyvät metsäkatoon, kasvihuonekaasupäästöjen kasvuun, luonnon monimuotoisuuden vähenemiseen ja eroosioon. Soijan viljelyn on raportoitu aiheuttavan sosiaalisia ongelmia muun muassa maanomistukseen ja tulojen jakautumiseen liittyen.

Arlan toimet vastuullisesti tuotetun soijan suhteen

Arla Suomi –yhteistyöryhmän maidontuottajien keskuudessa soijan käyttö rehuna on erittäin vähäistä tai sitä ei käytetä ollenkaan. Suurimmat rehuntoimittajat, joiden kanssa Arla Suomi tekee yhteistyötä, ovat jo tälläkin hetkellä sitoutuneet RTRS (Round Table on Responsible Soy) tai ProTerran -sertifioinnin mukaisen vastuullisen soijan käyttöön. Jatkossa kaikilta rehutoimittajilta tullaan kuitenkin pyytämään vakuus vastuullisen soijan käytöstä.

Vastuullisesti tuotetun soijan käyttö on meille tärkeä osa yrityksemme vastuullisuutta. Siksi päätös liittyä soijasitoumukseen oli meille hyvin luonnollista, sanoo Arla Suomen viestintäjohtaja Outi Fagerlund.

Arla Suomen emoyhtiön Arla Foodsin maidontuottajat ovat sitoutuneet käyttämään RTRS (Roud Table on Responsible Soy) tai Pro Terran -periaatteiden mukaisesti viljeltyä soijaa maidontuotannossa. Viimeistään vuoteen 2017 mennessä myös tuotteissa käytettävien soijaperäisten raaka-aineiden on oltava vastuullisesti tuotettuja.

RTRS edistää soijan kestävää viljelyä ja soijantuotannon vastuullisuutta

Round Table on Responsible Soy (RTRS) on kansainvälinen vastuullisen soijantuotannon aloite, jossa eri sidosryhmät toimivat yhdessä soijan kestävän viljelyn ja soijatuotannon vastuullisuuden varmistamiseksi. Arla on jo RTRS:n jäsen.

Lisätietoja:

Viestintäjohtaja, Outi Fagerlund, Arla Suomi, puh. 050 502 8395, outi.fagerlund@arlafoods.com

Projektikoordinaattori Stella Höynälänmaa, WWF Suomi, puh. 040 507 3123, stella.hoynalanmaa@wwf.fi

Pääsihteeri Liisa Rohweder, WWF Suomi, puh. 040 840 7461, liisa.rohweder@wwf.fi

Arla Oy on paikallinen meijerialan suunnannäyttäjä ja osa maidontuottajien omistamaa kansainvälistä Arla Foodsia. 630 suomalaista maidontuottajaamme sijaitsevat kaikkialla Suomessa aina Muoniosta Ylivieskaan ja Skåldön saarelle Tammisaaressa. Olemme reilu ja rehti kumppani niin tuottajille kuin asiakkaille. Tarjoamme luonnollisia makuja Suomesta ja maailmalta päivän jokaiseen hetkeen.

WWF Suomi on osa laajaa, kansainvälistä WWF-verkostoa, jolla on toimistoja noin 50 maassa ja toimintaa yli sadassa maassa. Rakennamme tulevaisuuden, jossa ihmiset ja luonto elävät tasapainossa. WWF on toiminut vuosia vastuullisen soijan käytön edistämiseksi ja vedonnut avainyrityksiin sekä Suomessa että kansainvälisesti. www.wwf.fi