Pääsiäisen sitruunamoussekakku

Pääsiäisen sitruunamoussekakku

Pääsiäinen on herkuttelun aikaa! Sitruunamoussekakku on täynnä kirpeän ja makean tasapainoista makua. Tällä ihastutat vieraat varmasti!
https://www.arla.fi/reseptit/paasiaisen-sitruunamoussekakku/

Tee näin:

Sitruunamoussekakun valmistus
  • Paista kakkupohja.
  • Tee sitruunamousse ja pakasta se kakkupohjan kanssa.
  • Paista rapea mantelipohja kakun alimmaiseksi kerrokseksi.
  • Valmista kuorrutus ja kaada se pakastetun kakun päälle.
  • Koristele sitruunamoussekakku ja tarjoile.
Sitruunamoussekakun pohja
  • Kuumenna uuni 175°C.
  • Jauha pistaasipähkinät hienoksi.
  • Vaivaa marsipaani ja sokeri kulhossa ja sekoita joukkoon pistaasipähkinät.
  • Lisää voi ja vatkaa ilmavaksi.
  • Lisää munat yksi kerrallaan, vatkaa kunnes taikina on sileää.
  • Sekoita joukkoon jauhot ja suola.
  • Vuoraa irtopohjavuoka (noin 18 cm halkaisijaltaan) leivinpaperilla.
  • Kaada taikina vuokaan ja paista uunissa noin 30 minuuttia.
  • Anna jäähtyä vuoassa, irrota sitten kakku irtopohjavuoasta.
Sitruunamousse
  • Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä noin 5 minuuttia.
  • Vatkaa munat ja sokeri kevyeksi, kuohkeaksi seokseksi ja kääntele joukkoon sitruunankuori.
  • Kuumenna sitruunamehu lähelle kiehumispistettä ja poista lämmöltä.
  • Liuota liivate sitruunamehuun.
  • Jäähdytä liivateseos osalla munaseoksesta, sitten kääntele loppu sekaan.
  • Vatkaa kuohukerma pehmeiksi huipuiksi ja kääntele varovasti osittain hyytyneeseen munaseokseen.
  • Kaada sitruunamousse sileään silikonimuottiin (noin 20 cm halkaisijaltaan ja 7 cm korkea), jättäen noin 1 cm yläreunaan.
  • Aseta kakkupohja varovasti osittain hyytyneen moussen päälle ja paina kevyesti alas.
  • Peitä ja pakasta vähintään 4 tunniksi, mieluiten yön yli.
Sitruunamoussekakun mantelipohja
  • Sekoita jauhot, tomusokeri ja mantelijauho kulhossa.
  • Murustele joukkoon voi.
  • Lisää vesi ja muodosta nopeasti taikina.
  • Kauli taikina ohueksi (noin ½ cm) kahden leivinpaperin välissä.
  • Jäähdytä jääkaapissa vähintään 30 minuuttia.
  • Poista päällimmäinen paperi ja leikkaa ympyrä (22-24 cm halkaisijaltaan).
  • Paista uunissa noin 10 minuuttia, kunnes se on kullanruskea.
  • Anna jäähtyä ritilällä.
Sitruunamoussekakun kuorrute
  • Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä noin 5 minuuttia.
  • Kiehauta sokeri, maito ja glukoosisiirappi kattilassa, sekoittaen kunnes sokeri liukenee. Poista lämmöltä.
  • Liuota liivate maitoseokseen.
  • Laita valkosuklaa korkeaan astiaan, lisää elintarvikeväri ja kuuma liivateseos.
  • Anna seistä noin 1 minuutti, kunnes suklaa sulaa.
  • Kallista astiaa ja aseta sauvasekoitin varovasti kuorrutukseen.
  • Sekoita kunnes sileää, pitäen sekoitinta upotettuna välttääksesi ilmakuplat.
  • Kopauta astiaa työtasolle ilmakuplien poistamiseksi ja siivilöi kuorrutus hienon siivilän läpi kannuun tai astiaan, jossa on kaatonokka.
  • Poista ilmakuplat lusikalla.
  • Peitä kuorrutus tuorekelmulla, varmistaen että kelmu koskettaa kuorrutteen pintaa.
  • Anna kuorrutuksen jäähtyä noin 35°C, tarkistaen lämpötilaa ajoittain sokerilämpömittarilla.
  • Sillä välin ota sitruunamoussekakku pakastimesta ja irrota se silikonimuotista.
  • Aseta pakastettu kakku, pistaasipohja alaspäin, ritilän päälle, joka on asetettu puhtaan tarjottimen päälle ylimääräisen kuorrutteen keräämiseksi.
  • Kaada varovasti kuorrutus kakun päälle, anna ylimääräisen kuorrutteen valua pois 1-2 minuuttia.
  • Aseta mantelipohja tasaiselle tarjoilulautaselle.
  • Siirrä moussekakku varovasti rapealle pohjalle käyttäen esimerkiksi kahta palettiveistä.
  • Anna kakun sulaa huoneenlämmössä noin 1½ tuntia tai jääkaapissa 6-8 tuntia.
Sitruunamoussekakun koristelu
  • Koristele syötävillä kukilla, valkosuklaalastuilla ja hienoksi pilkotuilla suolattomilla pistaasipähkinöillä juuri ennen tarjoilua.
Valmis!
Vinkki

Käytä silikonimuottia tai muovista kakunreunakalvoa irtopohjavuoassa varmistaaksesi sileät sivut. Paras ja helpoin tapa on käyttää silikonimuottia. Jos käytät tavallista irtopohjavuokaa ilman kakunreunakalvoa, on vaikeaa saavuttaa sileää ulkonäköä ja irrottaa pakastettu kakku vuoasta. Silikonimuotteja on monia kokoja, ja jotkut eivät ole niin korkeita. Tässä tapauksessa tee kakku hieman suuremmassa halkaisijaltaan olevassa vuoassa, esimerkiksi 22 cm. Silloin silikonimuotin ei tarvitse olla korkeampi kuin 5 cm. Jos sinulla ei ole sokerilämpömittaria, käytä lihalämpömittaria kuorrutteen lämpötilan mittaamiseen. On tärkeää olla tarkka mittauksissa ja kuorrutteen lämpötilassa. Jos kuorrute on liian lämmintä, se valuu liian nopeasti kakun päältä pois. Jos näin käy, voit kaataa valuneen kuorrutteen uudelleen kakun päälle, jolloin saat kaksi kerrosta kuorrutetta. Valmistaaksesi sen etukäteen, voit laittaa kakun takaisin pakastimeen kuorrutteen kaatamisen jälkeen. Tarjoilua edeltävänä päivänä ota pakastettu kakku pakastimesta ja anna sen sulaa jääkaapissa tarjoiluun asti.

Ainekset

Sitruunamoussekakun pohja
Pistaasipähkinöitä
50 g
Marsipaania
75 g
Sokeria
75 g
75 g
Kananmunaa
2
Vehnäjauhoa
2 rkl
Suolaa
¾ tl
Sitruunamousse
Liivatelehtiä
6
Kananmunia
5
Sokeria
150 g
Sitruunankuorta
1½ tl
Sitruunamehua
¾ dl
4 dl
Sitruunamoussekakun kuorrute
Liivatelehtiä
3
Sokeria
150 g
1¼ dl
Glukoosisiirappia
30 g
Valkosuklaa
150 g
Keltainen elintarvikevärejä
¼ tl
Sitruunamoussekakun mantelipohja
Vehnäjauhoja
100 g
Tomu sokeria
50 g
Mantelijauhoja
25 g
50 g
Vettä
1 rkl
Sitruunamoussekakun koristeluun
Syötäviä kukkia
Valkosuklaa
Pistaasipähkinöitä
Lisää herkullisia ideoita
Pääsiäisen juustokakku
45 minuuttia
Pääsiäisen juustokakku
(5)

Esittelyssä ihana sitruunamoussekakku

Tämä sitruunamoussekakku tarjoaa erilaisia tekstuureja ja makuja. Se alkaa rapeasta mantelijauhopohjasta, joka luo makean, pähkinäisen perustan kontrastina kevyelle, sitruunaiselle mousselle. Piilotettuna sisällä on kostea pistaasi-marsipaani kakkupohja, jossa on herkullinen lehtevä rakenne, täydennettynä rapeilla pistaasipähkinöillä. Sitruunamousse on esityksen tähti tasapainoisilla kirpeillä ja makeilla mauilla, tarjoten samettisen, ilmavan koostumuksen. Keltainen peilikuorrutus lisää eleganssia ja luo harmonisen ilmeen. Se on koristeltu ihanilla syötävillä kukilla, valkosuklaalastuilla ja pistaasipähkinöillä.

Tarjoillaan rapealla mantelijauhopohjalla

Lisämakeutta antaen, sitruunamoussekakku tarjoillaan rapean mantelijauhopohjan päällä. Toisin kuin klassinen murotaikina, tämä sisältää mantelijauhoa, joka lisää ainutlaatuista, pähkinäistä makua ja lehtevää, mutta napakkaa rakennetta, joka täydentää ilmavaa sitruunamoussea. Mantelijauho myös tekee mausta hienostuneemman, parantaen koko jälkiruokakokemusta.

Herkullinen pistaasiyllätys piilotettuna sitruunamoussekakun sisälle

Sitruunamoussen sisällä piilee kostea pistaasikakkupohja. Marsipaanin ja voin yhdistelmä antaa sille hieman tiiviin, mutta lehtevän rakenteen, kun taas pistaasipähkinät lisäävät miellyttävää rapeutta. Se tarjoaa tasapainon pähkinäisiä makuja ja tyydyttävän purutuntuman, tasapainottaen ympäröivää kermaista sitruunamoussea. Ja pistaasipähkinöiden ansiosta sillä on kaunis kirkkaanvihreä väri, joka luo vielä suuremman visuaalisen yllätyksen, kun leikkaat kakkua.

Raikas sitruunamousse pääelementtinä

Kaikki kakun elementit ovat herkullisia, mutta koska kyseessä on sitruunamoussekakku, luonnollisesti sitruunamousse on pääosassa. Sekä sitruunankuoresta että -mehusta valmistettuna sillä on läpitunkeva sitruunan maku, joka tasapainottuu makean pistaasi- ja marsipaani kakkupohjan kanssa. Mousse on pehmeää ja samettista, mikä tekee siitä herkullisen suutuntuman, ja se on kuohkeaa ja ilmavaa, joten sen syöminen tuntuu taivaalliselta. Parasta tässä sitruunamousessa on makujen harmonia, joka korostaa, kuinka monimutkaisia makuja voit saada yksinkertaisista aineksista. Ja vaikka siinä on paljon sitruunan makua, saat silti miedon, makean ja hieman kirpeän kokonaismaun. Se on yksinkertaisesti vastustamaton.

Keltainen kuorrutus antaa elegantin ilmeen

Viimeistely kosketus on kirkkaanvärinen peilikuorrutus, joka luo kiiltävän ilmeen. Se on helppo valmistaa ja kaataa kakun päälle ja keltaisella elintarvikevärillä tehtynä se heijastaa kakun sisustaa täydellisesti. Se luo harmonisen ilmeen, joka kapseloi sitruunamousseen ja luo kauniin pohjan koristeluille; syötävät kukat, hienostuneet valkosuklaalastut ja hienoksi pilkotut kirkkaanvihreät pistaasipähkinät.

Elegantti sitruunamoussekakku täynnä keväisiä viboja

Kevään saapuminen on täydellisesti edustettuna tässä sitruunamoussekakussa. Sen kirkkaat värit ovat muistutus lämpimämmistä päivistä ja kukkivista kukista, ja sen raikas ja kirpeä maku on ihanteellinen erilaisiin tilaisuuksiin, esimerkiksi pääsiäisjuhlaan. Pääsiäinen on täydellinen tilaisuus viettää ylimääräistä aikaa keittiössä ja hemmotella rakkaitasi maukkailla ruoilla, joita seuraa erinomaiset kakut, kuten tämä samettinen ja maukas moussekakku kirkkaalla keltaisella peilikuorrutuksella.

Etsitkö muita kakkuja tai jälkiruokia pääsiäispöytääsi? Kokeile sitruunakeksejämme marenkipäällisellä, kerroksellista marenkikakkua vadelmilla tai porkkanakakkua.

Lisää oma twistisi

Pistaasipähkinöiden sijaan kokeile käyttää erilaisia pähkinöitä, kuten hasselpähkinöitä tai manteleita kakkupohjassa. Se muuttaa makua merkittävästi ja tarjoaa mahdollisuuden tuoda vaihtelua. Hasselpähkinöissä on rikas, maanläheinen maku, joka on hieman makea ja intensiivisen pähkinäinen, lisäten syvempää, aromaattisempaa laatua kakkuun. Mantelit puolestaan tarjoavat kevyemmän, hieman makean ja monipuolisen maun. Ne eivät ole yhtä intensiivisiä kuin hasselpähkinät, mutta tarjoavat hienostuneen pähkinäisyyden.

Lisätäksesi kakkuun enemmän väriä ja mehukkaan makupurkauksen keskelle, harkitse tuoreiden vadelmien lisäämistä mousseen. Lisää 2.5 - 3.5 dl vadelmia riippuen niiden koosta. Kaadettuasi moussen silikonimuottiin, paina varovasti jokainen vadelma hieman moussen sekaan ja peitä sitten pistaasipohjalla. Näin marjat jäävät moussen ja pistaasipohjan väliin, tarjoten mehukkaan makupurkauksen jokaisessa palassa.