Porkkanaleipä

Porkkanaleipä

Porkkanaleivän tekeminen taittuu kotileipurilta käden käänteessä. Tämä herkullinen porkkanaleipä maistuu sellaisenaan, sekä esimerkiksi keittojen lisukkeena.
https://www.arla.fi/reseptit/porkkanaleipa/

Tee näin:

Porkkanaleipä
  • Lämmitä maito kädenlämpöiseksi, enintään 37°C.
  • Murenna hiiva kulhoon ja kaada päälle maito.
  • Sekoita, kunnes hiiva on liuennut.
  • Lisää voi, suola, hunaja, porkkanat ja suurin osa jauhoista.
  • Vaivaa taikinaa, kunnes se tuntuu sileältä ja kimmoisalta.
  • Anna kohota liinan alla noin 30 minuuttia.
  • Lämmitä uuni 225°C.
  • Vaivaa taikina sileäksi jauhotetulla työtasolla ja jaa se kolmeen osaan.
  • Muotoile ne pyöreiksi leiviksi.
  • Aseta leivät leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.
  • Anna kohota noin 20 minuuttia.
  • Voitele vatkatulla munalla ja ripottele päälle auringonkukansiemeniä ja yrttisuolaa.
  • Paista uunin keskitasolla 15-20 minuuttia.
  • Anna leipien jäähtyä ritilällä liinan alla.
Valmis!
Vinkki

Kun teet taikinaa, tarvittavan jauhon tarkka määrä voi vaihdella, joten käytä taikinan rakennetta oppaanasi. Lisää jäljellä olevaa jauhoa vähitellen, kunnes taikina ei ole enää liian tahmea ja saavuttaa sileän, kimmoisan koostumuksen. Sen tulisi olla pehmeää ja taipuisaa, mutta ei liian märkää tai tahmeaa käsitellä. Tämä jättää sinulle täydellisen tasapainon mehevyyden ja rakenteen välillä, mikä on kaikki mitä voit unelmoida kotitekoisesta porkkanaleivästä.

Ainekset

Porkkanaleipä
5 dl
Hiivaa
50 g
25 g
Suolaa
2 tl
Hunajaa
2 rkl
Porkkanoita raastettuna
3 dl
Täysjyvävehnäjauho
1½ dl
Kananmuna
Auringonkukansiemeniä
½ dl
Yrttisuolaa
½ rkl
Lisää herkullisia ideoita
Porkkanahummus
45 minuuttia
Porkkanahummus
(4)

Porkkanaleipä hurmaa herkullisuudellaan

Jos unelmoit mehevästä, vastaleivotusta leivästä, et voi mennä vikaan porkkanaleipämme kanssa. Muutamme vaatimattomat porkkanat leipomon mestariteokseksi, koristellen jokaisen leivän auringonkukansiemenillä ennen paistamista. Sen mehevä ja houkutteleva rakenne, korostettuna siemenien pinnalle lisätä mausteisuutta, tekee siitä erinomaisen sekoituksen makuja ja rakenteita – ja kaikki mitä tarvitset sen tekemiseen, on joitakin perusraaka-aineita ja helppo reseptimme.

Rouskuva puraisu koristeellisista auringonkukansiemenistä

Joskus koristelu on muutakin kuin vain visuaalinen herkku. Pinnalle ripotellut auringonkukansiemenet tuovat paitsi koristeellisen elementin, myös lisäävät jokaiseen viipaleeseen hienovaraista rapeutta. Nämä siemenet ovat enemmän kuin pelkkä kaunistus; ne tuovat syvyyttä ja aavistuksen paahteisia sävyjä.

Mehevä porkkanaleipä, joka sopii tarjoiltavaksi mihin aikaan päivästä tahansa

Tämä leipä on tarpeeksi monipuolinen nautittavaksi mihin tahansa vuorokauden aikaan. Olipa kyseessä aamiainen, päivän välipala tai illallisen lisuke kylmän voin kera, tämä ihastuttava porkkanaleipä koristeellisilla auringonkukansiemenillä on juuri sitä, mitä tarvitset. Sen mehevyys, kiitos hienoksi raastettujen porkkanoiden, tekee siitä makean herkun, joka sopii täydellisesti kylmän voin, suklaaleviteen, hillojen ja paksujen juustoviipaleiden kanssa.

Etkö saa tarpeeksesi porkkanoiden leivonnasta? Tutustu lisää resepteihin tämän monipuolisen kasviksen kanssa, esimerkiksi meidän pääsiäisen inspiroima porkkana-suklaakakku tuorejuustokuorrutteella tai nämä miniporkkanamuffinssit, koristeltuna ihanilla porkkanaruusuilla.

Ideoita reseptin muokkaamiseen

Voit helposti räätälöidä porkkanaleivän makuusi sopivaksi. Harkitse hunajan korvaamista siirapilla erilaisen makeuden saamiseksi. Tekstuurin ja maun twistiä varten voit korvata vehnäjauhot ruisjyvillä. Tämä luo leivälle ihanan tiiviin ja sydämellisen rakenteen, johon liittyy rukiille ominainen rikas, syvä maku, muuttaen sen rustiikkisemmaksi ja maukkaammaksi elämykseksi.

Kokeilunhaluisille suosittelemme lisäämään rusinoita makeaan sitkeyteen tai erilaisia siemeniä lisärapsakkuuden vuoksi. Voit myös lisätä auringonkukansiemeniä taikinaan, jotta saat sitkeän ja pähkinäisen tunteen leivän sisällä sekä päällä. Pilkoituilla saksanpähkinöillä saat lisättyä herkullisen pähkinäisen ja lämpimän maun sekä rapsakkuutta.

Makeutta kaipaaville suosittelemme kanelin lisäämistä, joka sopii täydellisesti porkkanoiden kanssa, luoden makean ja mehevän leivän, joka on täydellinen aamiaiseen ja brunssiin.

Entäpä jos muotoilisit ja paistaisit taikinan sämpylöiksi yksilöllisempää annoskokoa varten? Riippuen sämpylöiden koosta, saat 35-45 sämpylää kolmesta leivästä. Voit myös tehdä yhden tai kaksi porkkanaleipää ja loput sämpylöiksi.