Lehdistötiedote

Maidosta saadaan enemmän ravintoa pienemmillä päästöillä

Modules.WebCore.Models.ViewModels.Layout.MultilineHeadingViewModel

Maito on hyvä valinta, kun halutaan melko edullinen elintarvike, jonka vaikutus ilmastoon on pieni sen korkeaan ravintoarvoon verrattuna. Uusissa tutkimuksissa on havaittu, että maidosta saadaan suhteellisen paljon ravintoa verrattuna sen tuotannosta syntyviin ympäristövaikutuksiin,  ja Arla aikoo parantaa tätä tulosta entisestään vähentämällä maidon tuotannon, tuotteiden valmistamisen, kuljetuksen ja pakkausten päästöjä.

Tutkijat ovat keskustelleet jo vuosia eri elintarvikkeiden ympäristövaikutuksista. Viimeaikaisissa kestäviä ruokavalioita koskevissa tutkimuksissa on kuitenkin päädytty siihen, että ravitsemusnäkökulma on otettava huomioon, kun arvioidaan yksittäisten elintarvikkeiden ympäristökustannuksia.

Academy of Nutrition and Dietetics -järjestön  uuden tutkimuksen mukaan maito on yksi järkevimmistä ravinnonlähteistä, kun otetaan huomioon sekä ravintoarvo että ympäristökustannukset. Se on myös melko edullinen elintarvike, jonka kasvava määrä ihmisiä eri puolilla maailmaa voi sisällyttää päivittäiseen ruokavalionsa.

“Uskomme, että tuotteemme muodostavat kestävän ruokavalion luonnollisen ja tärkeän osan. Väestön kasvaessa turvallisen ja ravitsevan ruoan saatavuudesta ja maapallon luonnonvarojen käytöstä muodostuu entistä suurempia ongelmia. Tämä kehitys tarjoaa Arlalle ja sen maidontuottajille liiketoimintamahdollisuuden, koska näemme itsemme osana ratkaisua”, kertoo Arlan globaaleista tuotekategorioista ja toiminnoista vastaava johtaja Jais Valeur.

Terveysetujen säilyttäminen päästöjä vähennettäessä
Maito ja maitotuotteet ovat keskeinen osa ravintosuosituksia kaikkialla maailmassa, koska ne ovat edullisia ja helposti saatavilla, ja niissä on runsaasti ravintoaineita, korkealaatuista proteiinia ja monia tärkeitä vitamiineja ja hivenaineita .

Jais Valeur huomauttaa, että Arla keskittyy entistä enemmän tuotteidensa terveysetujen säilyttämiseen samalla, kun se pienentää hiilijalanjälkeä maitokiloa kohden. Tämä tehdään investoinneilla, tutkimuksella ja innovoinnilla yhteistyössä parhaiden tutkijoiden ja maidontuotannon tekniikan tarjoajien kanssa.

Arla pyrkii vähentämään tuotannon, kuljetuksen ja pakkausten hiilipäästöjä 25 prosentilla vuoteen 2020 mennessä (vuoden 2005 lähtökohtaan verrattuna). Uuden kestävän maidontuotannon strategian myötä Arla sitoutuu pienentämään hiilijalanjälkeään maitokiloa kohden 30 prosentilla tilatasolla vuoteen 2020 mennessä (vuoden 1990 tasoihin verrattuna).

“Arlan omistajiin kuuluu maailman tehokkaimpia maidontuottajia, kun mitataan hiilijalanjäljen pienentämistä maitokiloa kohden. Sovellamme nyt heidän tilanhoitokäytäntöjään ja alan omia uusia tutkimuksiamme, jotta voimme auttaa ja innostaa useampia Arlan maidontuottajia ja vähentää yhteenlaskettuja päästöjämme entisestään ”, sanoo Jais Valeur. 

Mitä kestävä ruokavalio tarkoittaa?
Elintarvike- ja maatalousjärjestön (FAO) määritelmän mukaan kestävällä ruokavaliolla on vähäinen ympäristövaikutus, se edistää elintarvike- ja ravitsemusturvaa ja nykyisten ja tulevien sukupolvien tervettä elämää. Kestävä ruokavalio suojelee ja kunnioittaa luonnon monimuotoisuutta ja ekosysteemejä.  Kulttuurisesti hyväksyttäviä, toteutettavissa olevia, taloudellisesti oikeudenmukaisia ja edullisia, ravitsemuksellisesti riittäviä, turvallisia ja terveellisiä ruokavalioita kutsutaan kestäviksi. Niillä optimoidaan luonnonvarojen ja inhimillisten voimavarojen käyttö. 

Tietoja:
• FAO:n mukaan maito on yksi vertaansa vailla olevista elintarvikkeista sen korkean ravintosisällön ja ihmisten ravitsemukseen liittyvän merkityksen takia .
• Eläinperäiset tuotteet sisältävät suuria määriä tärkeitä ravintoaineita, ja niiden käytön vähentäminen saattaa olla vaikeaa erityisesti maissa, joissa väestöllä on tutkitusti vaara kärsiä ravintoaineiden puutoksista .
• Maidon ja maitotuotteiden kalsium imeytyy ihmiskehossa parhaiten  ja kun maitotuotteet jätetään pois ruokavaliosta, vaikutus kalsiumin saantiin on erityisen suuri .
• Maailmanlaajuinen maitotuotteiden tuotanto aiheuttaa alle 3 prosenttia koko maailman kasvihuonekaasupäästöistä . Eurooppalaiset maidontuottajat, joista 12 600 on Arlan omistajia, kuuluvat yleensä maailman tehokkaimpiin ja parhaiten kestävän kehityksen huomioiviin maidontuottajiin.

Arla Oy on paikallinen meijerialansuunnannäyttäjä ja osa maidontuottajien omistamaa kansainvälistä Arla Foodsia. 630 suomalaista maidontuottajaamme sijaitsevat kaikkialla Suomessa aina
Muoniosta Ylivieskaan ja Skåldön saarelle Tammisaareen. Olemme reilu ja rehti kumppani niin tuottajille kuin asiakkaille. Tarjoamme luonnollisia makuja Suomesta ja maailmalta päivän jokaiseen hetkeen.

 

Written By

Sirpa Rinne
Ensisijainen

Sirpa RinneViestintäjohtaja