Uutiset

Maidontuottajan jaksaminen 24/7 työssä

Modules.WebCore.Models.ViewModels.Layout.MultilineHeadingViewModel

Maidontuottajan työ on monella tapaa erilaista kuin moni muu työ. Työpaikka on kodin yhteydessä ja työpäivä venyy usein iltamyöhälle. Miten siis tuottaja huolehtii jaksamisestaan?

Tuottajamme Lea Kalliolan mielestä on tärkeää päästä käymään muualla, kun on töissä kotona. Asiantuntevan lomittajan ansiosta se onkin mahdollista. ”Vaikka kuinka hehkutan lehmien ihanuutta, minun on välillä päästävä näkemään myös muita ihmisiä”, Lea kertoo.

Tilan kehittäminen inspiroi

Klaukkalassa asuva Lea on ollut Jukolan talossa emäntänä jo 31 vuotta ja on aina pyrkinyt kehittämään tilaa. Häntä kiinnostaa erityisesti karjan jalostaminen. ”Käyn lähes joka vuosi katsastamassa jalostuksen uusia tuulia. Esimerkiksi Hollannissa ja Kanadassa saa ihan eri kuvan livenä sonnin jälkeläisestä, kuin jos katsoisi katalogia”, Lea kuvailee.

Jalostus kiinnostaa Leaa, koska hän haluaa eläinten pysyvän kunnossa. ”Se tuo jaksamista ja iloa työhön, kun lehmä pysyy hyvännäköisenä vielä useamman kerran poikineena ja utareet eivät romahda jalostamisen ansiosta”, Lea kertoo.

Eläinten hyvä kunto ja helppohoitoisuus onkin tärkeää monella tapaa tuottajan jaksamiselle. Jos lehmä sairastaa, tuottaja elää fyysisesti, henkisesti ja taloudellisesti sen mukana. ”Lehmän kanssa kun taistelee monta päivää ja yrittää kaikkensa, niin onhan se äärimmäisen raskasta, jos se menehtyy. Sen takia olen pyrkinyt parantamaan eläinten kuntoa jalostamalla”, Lea kuvailee.

Liikunta ja vertaistuki auttavat jaksamaan

Tuottajan on huolehdittava myös omasta fyysisestä kunnostaan. Lea on huomannut zumban auttavan kehoa palautumaan. ”Iän myötä ruumiillisesta työstä ei palaudu yhtä hyvin kuin aikaisemmin”, Lea kertoo.

Myös vertaistuki on isossa roolissa. Karjamatkoilla ja Arla Oy:n Sipoon meijerin virkistysmatkoilla Lea on tutustunut muihin tuottajiin. ”Toisten tuottajien kanssa voi jakaa murheita, ja saa myös vinkkejä sekä ideoita, jotka innostavat jatkamaan”, Lea kertoo.

Rakkaus lehmiin on kuitenkin Lean jaksamisen pohjalla. ”Maitoon täytyy uskoa, ei siinä auta muu”, Lea pohtii.

 

Arla Oy on paikallinen meijerialan suunnannäyttäjä ja osa maidontuottajien omistamaa kansainvälistä Arla Foodsia. 630 suomalaista maidontuottajaamme sijaitsevat kaikkialla Suomessa aina Muoniosta Ylivieskaan ja Skåldön saarelle Tammisaareen. Olemme reilu ja rehti kumppani niin tuottajille kuin asiakkaille. Tarjoamme luonnollisia makuja Suomesta ja maailmalta päivän jokaiseen hetkeen.

Written By

Sirpa Rinne
Ensisijainen

Sirpa RinneViestintäjohtaja