Arla ja BirdLife tekevät yhdessä #TilaaToivolle
Arla ja BirdLife tekevät yhdessä #TilaaToivolle

Arla ja BirdLife tekevät yhdessä #TilaaToivolle

Pääskyt viihtyvät maaseudulla - ja erityisesti maitotiloilla. Arla ja BirdLife Suomi ry ovat yhdistäneet voimansa pääskyjen pesinnän puolesta.

Pääskyt ja lehmät elävät maalla tiiviisti yhdessä. Pellot ja laitumet tarjoavat hyviä saalistuspaikkoja ja tilojen rakennukset oivia pesimäpaikkoja.

Maaseudun muutoksen ja maitotilojen vähenemisen myötä pääskyjen elintila on pienentynyt. Meille suomalaisille tutut kesän tuojat ovat nykyään uhanalaisia.

Me Arlalla haluamme rakentaa parempaa tulevaisuutta pääskyille. Yhdessä BirdLifen ja maitotilallistemme kanssa teemme työtä, jotta pääskyt lentävät pihoillamme myös tulevina kesinä.

Pääskyt ovat myös toivon symboleita, joten otimme kampanjamme tähdeksi Toivo-pääskyn.

Liity mukaan rakentamaan yhdessä tilaa Toivolle!

Näin voit itse auttaa pääskyjä

Pääskyt viihtyvät maaseudun maitotiloilla mutta myös pihoilla ja kesämökeillä, joilla on tarpeeksi ravintoa ja sopivat puitteet pesimiseen. Näiden vinkkien avulla voit auttaa pääskyjä pesimään omassa pihapiirissäsi.

Iloa herättäneen hankkeen toinen vuosi aloitettiin Latolan tilalla pääskynpesiä rakentaen. Lue, mitä toimenpiteitä kesä 2024 tuo mukanaan.

Rakenna itse puinen pääskyrivitalo pihallesi!

Arlan, BirdLifen ja Arlan maitotilojen yhteiseen pääskyjen pesintää tukevaan hankkeeseen osallistuu vuonna 2024 34 maitotilaa ympäri Suomea.

Kesän aikana tiloilla on tiedossa pääskyn pesien rakentamista ja asentamista, asiantuntijan vierailuja sekä linnun houkuttelulaulun soittoa.

Tuetaan uhanalaisia pääskyjä yhdessä!

Mitä uhanalaisten pääskyjen eteen voidaan tehdä? BirdLifen asiantuntija Mauri Leivo tuo meille tutuksi suomalaiset pääskyt ja niiden tilanteen.

Maitotilallinen Kipa on huomannut pääskyjen vähentymisen konkreettisesti luomutilallaan. Pääskyt auttavat lehmiä kesälaitumilla syömällä niitä piinaavia ötököitä, joten toiveissa on pääskyjen paluu hankkeen myötä.

Arlan maitotilat ovat ottaneet pilottihankkeen innolla vastaan. Vastuullisuusjohtaja Saara Azbel kertoo meille Arlan tiloilla tehtävistä toimista ja siitä, kuinka maitotilat toimivat luonnon monimuotoisuuden lähteinä.

Arla ja BirdLife aloittivat keväällä 2023 pääskykantojen elvyttämiseen tähtäävän hankkeen. Alkuvaiheessa mukana on 20 maitotilaa, jotka ovat sitoutuneet tekemään tiloillaan toimia pääskyjen pesimisen tueksi.

Yhteistyö aloitettiin kartoittamalla tiloilla pesivien pääskysten määrää ja mahdollisia toimenpiteitä.

BirdLifen asiantuntijat vierailevat yhteistyötiloilla neuvomassa ja arvioimassa pääskytilannetta. Kaikille Arlan maitotiloille toimitetaan opas, joka sisältää tietoa räystäs- ja haarapääskystä ja ohjeita niiden auttamiseksi. Oppaasta kuka vain pääskytalkoisiin halajava saa hyviä vinkkejä. Lataa opas tästä.