Tutkittua tietoa

Stressi – monella mukana arjessa ja juhlassa

Lukuaika 2 min

Meistä jokaisella on omat tapamme ja kykymme käsitellä ahdistusta aiheuttavia asioita, muutoksia ja tilanteita. Sen minkä toinen kokee innostavana ja voimaannuttavana, toinen voi kokea ahdistavana ja lamauttavana.

Kun useilla elämänalueilla tapahtuu odottamattomia muutoksia, voi hyvinkin stressiä hallitsevan kuormituskyky joutua lujille ja painetta tulla yksinkertaisesti liikaa. Tilapäinen stressi on osa elämää, mutta on tärkeää tunnistaa se ennen kuin kaikki alkaa tuntua kaaokselta.

Vai voiko stressiä ylipäätään hallita?

Stressi on elimistön puolustusreaktio

Stressi on pohjimmiltaan sopeutumisreaktio. Stressi lisää toimintakykyä esimerkiksi vaaratilanteissa, jolloin tarkkaavaisuus sekä keskittymis- ja suorituskyky virittyvät hetkeksi äärimmilleen. Sen tulisi olla kuitenkin lyhytaikainen reaktio ja sen jälkeen tulisi pystyä palautumaan.

Pitkittynyt stressi kuormittaa sekä kehoa että mieltä, altistaa useille eri sairauksille ja heikentää elämänlaatua. Stressin aiheuttamat oireet voivat olla sosiaalisia, psyykkisiä ja fyysisiä, joista kenties lievimpänä esimerkkinä kaikkien tuntema stressivatsa. Mikä mielenkiintoisinta, stressiä voivat aiheuttaa niin äkilliset muutokset ympäristössä, kuin positiivisetkin asiat, kuten häiden, loman tai lähestyvän joulun suunnittelu. 

Onkin tärkeää kyetä tunnistamaan stressin pääasiallinen aiheuttaja ja löytää siihen ratkaisu ja oikeanlainen apu. Olipa stressi suurta tai pientä, tärkeää on jakaa se jonkun läheisen kanssa.

Stressin itsehoidon ja ennaltaehkäisyn välineet ovat meille kaikille tuttuja: riittävä yöuni, terveellinen ravinto ja liikunta. 

Stressiä voi ennaltaehkäistä

Stressin itsehoidon ja ennaltaehkäisyn välineet ovat meille kaikille tuttuja: riittävä yöuni, terveellinen ravinto ja liikunta

Kun vuorokausirytmi muuttuu säännölliseksi ja aikaa levolle on riittävästi, on kaikki pedattu valmiiksi hyville yöunille. On selvää, että unta voi olla vaikea saada, mutta siihenkin löytyy apua. Riittävä rauhoittuminen ennen nukkumaan menoa voi auttaa, samoin apteekista saatava melatoniinivalmiste.

Stressihormonin erittymistä on tutkittu paljon ja joidenkin ainesosien, kuten rasvaisen kalan ja erilaisten pähkinöiden sisältämien omega-3-rasvahappojen on todettu estävän stressihormonitason nousua. C- ja D-vitamiini ovat tärkeitä vastustuskyvyn ylläpitäjinä. Maitotuotteiden sisältämä kalsium on tärkeä rakennusaine luustolle, sekä aivotoiminnalle ja mielialalle. Vatsan toiminnalle tärkeitä ovat  erityisesti hapanmaitotuotteet kuten piimä.

Löydä oma tapasi stressin hallintaan

Liikkumisestakin voi kehittää stressin itselleen. Jos arjen kuormitus tuntuu niin haastavalta, että aikaa säännölliseen tai tavoitteelliseen liikuntaan ei ole, kannattaa heittää tavoitteet hetkeksi tauolle ja lähteä vaikka hyvän äänikirjan kanssa kävelylle – tai suppilovahveroiden perään lähimetsään. 

Meditaatio, jooga tai erilaiset hengitysharjoitukset ovat myös hyviä taukoja arjen ahdistuksesta, mutta siitäkään ei pidä ottaa stressiä, jos nuo eivät tunnu omilta jutuilta: villasukkien neulominen, sämpylöiden leipominen tai mikä tahansa käsillä tekeminen vievät myös hienosti ajatukset hetkeksi toisaalle. Ja samalla saattaa vaikka syntyä mukavia joululahjoja läheisille - onpahan yksi huolenaihe vähemmän!

Lähteet: 

Aivoliitto 

Yliopiston Apteekki