USEIN KYSYTYT KYSYMYKSET

Tältä sivulta löydät vastauksia kuluttajapalvelultamme usein kysyttyihin kysymyksiin.

Jos et löydä tältä sivulta vastausta ongelmaasi, ota yhteyttä suoraan kuluttajapalveluumme.

Mitä on juoksute? Missä Arlan juustoissa on mikrobiologinen juoksute?
Homogenointi
Pastörointi
Juustojen säilyvyys
Mitä eroa on käsitteillä maidoton ja laktoositon?
Tietoa kasvisruokavaliota noudattaville
Tietoa gluteenitonta ruokavaliota noudattaville
Arlan luomutuotteet
Karrageeni elintarvikkeissa 

Pakkausten kierrätysohjeet

Mitä on juoksute? Missä Arlan juustoissa on mikrobiologinen juoksute?

Arlan kypsytetyt juustot valmistetaan laadukkaasta maidosta perinteisillä resepteillä ja menetelmillä. Juuston valmistuksessa tarvitaan maidon lisäksi mm. kullekin juustolajille tyypillistä hapatetta sekä juoksutetta juustomassan saostamiseen. Kovia, kypsytettyjä juustoja ei voida valmistaa ilman juoksutetta, mutta sen ilmoittaminen pakkausmerkinnöissä on vapaaehtoista.

Juoksute on entsyymiä, joka edistää juustomaidon saostumista. Se hajoaa juuston kypsytyksen aikana, joten valmiissa tuotteessa ei sitä enää ole. Nykyään Arlan juustot valmistetaan mikrobiologisesta juoksutteesta. (Perinteinen juuston juoksute on valmistettu vasikan ja naudan vatsalaukussa esiintyvästä entsyymistä.)

Takaisin ylös

Homogenointi

Homogenoitaessa maidon rasva pilkotaan mekaanisesti pienemmäksi. Rasvan molekyylikoko pienenee, ja rasvapalloset sekoittuvat tasaisesti maidon vesiosaan eivätkä jää kellumaan maidon pinnalle. Homogenointi on tarpeen tuoretuotteiden valmistuksessa, jotta niistä saadaan mahdollisimman tasalaatuisia.

Homogenoimattomasta maidosta valmistetaan mm. seuraavat Arlan tuotteet:

 • Kaikki muut luomumaidot paitsi rasvaton maito
 • Maustamattomat viilit
 • Kaikki kovat, kypsytetyt juustot 
 • Arla kuohukerma 
 • Arla Meijerivoi ja Ingmariinit

Takaisin ylös

Pastörointi

Pastörointi tuhoaa maidon haitalliset mikrobit ja lisää maidon säilyvyyttä. Pastöroitaessa maito kuumennetaan 72 °C:een 15 sekunnin ajaksi. Maidon pastörointi ei vaikuta tuotteiden makuun tai koostumukseen. Maitoa on pastöroitu Suomessa vuodesta 1967 alkaen.

Korkeapastörointi eli ESL (Extended Self Life) -käsittely tarkoittaa tuotteen lämpökäsittelyä tavallista pastörointia korkeammassa lämpötilassa. Sen aikana tuote kuumennetaan +125 – +135 asteeseen 0,5 – 2 sekunniksi.

Viranomaisten ohjeissa raskausaikana suositellaan välttämään pastöroimattomasta maidosta tehtyjä juustoja sekä home- ja kittijuustoja kuumentamattomina, vaikka ne olisikin tehty pastöroidusta maidosta. Lue lisää Ruokaviraston sivuilta.

Takaisin ylös

Juustojen säilyvyys

Arlalla ollaan haluttu käyttää mahdollisimman vähän lisäaineita ja säilöntäaineita täysin säilöntäaineettomia juustoja ovat Natura, Havarti, Kadett ja Cheddar.

Juustoilla on melko pitkä säilyvyysaika, ja normaalisti ne säilyvät avaamattomana vähintäänkin parasta ennen -päivään asti. Pakkauksen avaamisen jälkeen juustot säilyvät noin kaksi viikkoa. (Tämä koskee vain oikein säilytettyjä juustoja ja virheetöntä pakkausta.)

Juustoja voi pakastaa, mutta suositeltavinta on pakastus raasteena. Jos pakastaa kokonaisen palan, sen rakenne saattaa muuttua vaikeasti höylättäväksi. 

Takaisin ylös

Mitä eroa on käsitteillä maidoton ja laktoositon?

Maidoton tuote ei sisällä mitään maidon ainesosia. Se ei sisällä maitoproteiinia, maitorasvaa tai maitosokeria eli laktoosia. Lehmänmaitoallergiasta kärsiville sekä maitoyliherkkyydestä kärsiville täysin maidoton ruokavalio on ainoa hoitokeino.

Lehmänmaitoallergia on lähinnä imeväisikäisten vaiva, jossa allergisen reaktion aiheuttaja on lehmänmaidon proteiini, valkuaisaine.

Laktoosittomassa tuotteessa maitosokeria eli laktoosia on alle 0,01 g/100 g tuotetta. Laktoosittomat maitotuotteet sisältävät kuitenkin muita maidon ainesosia kuten proteiinia ja rasvaa. Laktoosittomat maitotuotteet sopivat laktoosi-intolerantikoille, mutta eivät maitoallergiasta tai yliherkkyydestä kärsiville. Useimmille laktoosi-intolerantikoille sopivat myös vähälaktoosiset tuotteet, joissa maitosokeri on laktaasientsyymin avulla hydrolysoitu niin, että sitä on jäljellä alle 1 g/100 g. Tämä on noin viidesosa normaalista maidon laktoosimäärästä.

Arlan tuotevalikoimassa laktoosittomia ovat kaikki kovat, kypsytetyt juustot (laktoosi hajoaa juuston kypsytyksen aikana) sekä tietyt, erityisesti laktoosittomiksi valmistetut tuotteet. Valikoimassamme on myös vähälaktoosisia tuotteita.

Takaisin ylös

Tietoa kasvisruokavaliota noudattaville

Seuraavissa tuotteissa on maitoa, mutta muut raaka- ja/tai lisäaineet ovat kasviperäisiä:

 • Maidot, piimät, lisätty D3-vitamiini
 • Kermat
 • Voi, Ingmariini
 • Maustamattomat viilit
 • Makuviilit Luonto+ 150 g ja Päärynä-vanilja 200 g
 • Arla Lempi Smetana, Crème fraiche, Ruokakerma, Kermaviili, Maitorahka
 • Arla Protein Proteiinirahkat
 • Ihana-sarjan jogurtit
 • Ingman Maustamaton luonnonjogurtti 750 g
 • Arlan -jogurtit 1 kg, normaalirasvainen
 • Perinteiset jogurtit 150 g
 • Arla Jogurtit 200 g, normaalirasvainen
 • Kalinka-kerrosjogurtit (ei Kalinka Top -jogurtit)
 • Arlan juustot

E120 Karmiini punainen väri uutetaan kuivatusta Dactylopius coccus costa -hyönteisestä. Kyseinen lisäaine on aina merkitty pakkaukseen, jos sitä on käytetty.

Castellon 125 g Ruohosipuli, Mustapippuri ja Ananas-Manteli tuorejuustoihin on käytetty liivatetta. 

Liivatetta sisältävät jogurttimme:

 • Kalinka Top -jogurtit 150 g 
 • Arla Jogurtti rasvattomat 200 g ja 1 kg
 • Ihana mousse jälkiruoat
 • Castellon 125 g Ruohosipuli, Mustapippuri ja Ananas-Manteli tuorejuustot

Takaisin ylös

Tietoa gluteenitonta ruokavaliota noudattaville

Lähes kaikki Arlan tuotteet sopivat gluteenittomaan ruokavalioon. Tuotteissamme käytetty muunnettu tärkkelys on peräisin maissista, perunasta tai tapiokasta.

Takaisin ylös

Arlan valikoimissa olevat luomutuotteet

Arlalla on luomutuotantoa Suomessa. Kotimaisia luomutuotteita löytyy maidoissa ja kermoissa. 

Luomutuotevalikoimamme Suomesta:

 • Arla Luomu Kevytmaito 1 L 
 • Arla Luomu Rasvaton maito 1 L 
 • Arla Luomu Vanhanajan täysmaito 1 L ja Yhden tilan täysmaito 1 L
 • Arla Luomu kuohukerma 2 dl

Luomutuotevalikoimamme Tanskasta:

 • Castello Brie Luomu valkohomejuusto 150 g 
 • Castello Blue Luomu sinihomejuusto 150 g 

Takaisin ylös

Karrageeni elintarvikkeissa

Elintarvikkeissa käytetty karrageeni on lisäaineena hyväksytty niin EU:n komission kuin Eviran hyväksyttyjen lisäaineiden listalle. Stabilointi- ja sakeuttamisaineena karrageenia saa käyttää lähes kaikissa elintarvikkeissa eikä sen käytölle ole määritetty ADI-arvoa (eli hyväksyttyä päivittäistä annosta), koska ei ole katsottu tarpeelliseksi rajoittaa sen saantia. Luomutuotteissa lisäaineiden käyttö on luonnollisesti rajoitettua, mutta karrageenin käyttö sallitaan myös luomutuotteissa. Useimmat luomutuotteissa hyväksytyt lisäaineet ovat peräisin luonnosta, aivan kuten karrageeni, joka valmistetaan tietystä punalevästä. Kemiallisesti se on sokeriyksiköistä koostuva makromolekyyli.

Valikoimaamme kuuluu myös kuohukermoja, joiden valmistamiseen ei ole käytetty karrageenia. Alla olevasta listasta löydät kaikki karrageenittomat kuohukermamme. Klikkaamalla tuotenimeä, pääset katsomaan tuotetta tarkemmin.

Arla Kuohukermaa Suomesta 2 dl

Arla Kuohukermaa Suomesta 5 dl

Arla Kuohukermaa Suomesta 1 L

Arla Luomu Kuohukermaa Suomesta 2 dl

Takaisin ylös