USEIN KYSYTYT KYSYMYKSET

Tältä sivulta löydät vastauksia kuluttajapalvelultamme usein kysyttyihin kysymyksiin.

Jos et löydä tältä sivulta vastausta ongelmaasi, ota ihmeessä yhteyttä suoraan kuluttajapalveluumme.

Mitä on juoksute? Missä Arlan juustoissa on mikrobiologinen juoksute?
Homogenointi
Pastörointi
Juustojen säilyvyys
Mitä eroa on käsitteillä maidoton ja laktoositon?
Mikä on probiootti?
Tietoa kasvisruokavaliota noudattaville
Tietoa gluteenitonta ruokavaliota noudattaville
Arlan luomutuotteet
Käytetäänkö Arlan tuotteissa geenimuunneltuja ainesosia?
Mistä tunnistaa maidon alkuperämaan?
Arlan-jogurttipakkausten kierrättäminen
Karrageeni elintarvikkeissa 
Luomujogurttiemme marjojen ja hedelmien alkuperämaat
Tietoa patuliinista

Mitä on juoksute? Missä Arlan juustoissa on mikrobiologinen juoksute?

Arlan kypsytetyt juustot valmistetaan laadukkaasta maidosta perinteisillä resepteillä ja menetelmillä. Juuston valmistuksessa tarvitaan maidon lisäksi mm. kullekin juustolajille tyypillistä hapatetta sekä juoksutetta juustomassan saostamiseen. Kovia, kypsytettyjä juustoja ei voida valmistaa ilman juoksutetta, mutta sen ilmoittaminen pakkausmerkinnöissä on vapaaehtoista.

Juoksute on entsyymiä, joka edistää juustomaidon saostumista. Se hajoaa juuston kypsytyksen aikana, joten valmiissa tuotteessa ei sitä enää ole. Nykyään suurin osa juustoista valmistetaan mikrobiologisesta juoksutteesta. Perinteinen juuston juoksute valmistetaan vasikan ja naudan vatsalaukussa esiintyvästä entsyymistä.

Seuraavien Arla-juustojen valmistuksessa on käytetty mikrobiologista juoksutetta:

  • Natura kermajuustot
  • Eva 17%
  • Goudat
  • Kadetit
  • Edam
  • Heritage Label Cheddar
  • Munkens  röda
  • Munkens  svarta
  • Emmentalit
  • Castello homejuustot
  • Apetina välimerelliset juustot paitsi Kreikkalainen feta
  • Apetina Grillijuusto (kausituote)
  • Mozzarellaraaste
  • Aamuinen Sulatejuustoviipaleet         
  • Castello Burger -juustot
  • Raejuustot

 Sekä yllämainituista juustoista valmistetut viipaleet ja raasteet.

Seuraavien Arla-juustojen valmistuksessa on käytetty perinteistä, eläinperäistä juoksutetta:

  • Heritage Label Präst
  • Heritage Label Bergkäse
  • Apetina Kreikkalainen feta
  • Red Label suurkeittiöjuustoraasteet 17% ja 28%

Castellon Ruohosipuli-, Pippuri- ja Ananastuorejuustojen sekä Arlan levitettävien tuorejuustojen valmistukseen, ei käytetä juoksutetta.

Takaisin ylös

Homogenointi

Homogenoitaessa maidon rasva pilkotaan mekaanisesti pienemmäksi. Rasvan molekyylikoko pienenee, ja rasvapalloset sekoittuvat tasaisesti maidon vesiosaan eivätkä jää kellumaan maidon pinnalle. Homogenointi on tarpeen tuoretuotteiden valmistuksessa, jotta niistä saadaan mahdollisimman tasalaatuisia.

Homogenoimattomasta maidosta valmistetaan mm. seuraavat Arlan tuotteet:

  • Kaikki Luomu maidot 
  • Maustamattomat viilit ja 1 % laktoosittomat kerrosviilit 
  • Kaikki kovat, kypsytetyt juustot 
  • Arlan kahvi- ja kuohukerma 
  • Arlan Meijerivoi 
  • Sulatejuustot

Katso lista tuotteittain täältä.

Takaisin ylös

Pastörointi

Pastörointi tuhoaa maidon haitalliset mikrobit ja lisää maidon säilyvyyttä. Pastöroitaessa maito kuumennetaan 72 °C:een 15 sekunnin ajaksi. Maidon pastörointi ei vaikuta tuotteiden makuun tai koostumukseen. Maitoa on pastöroitu Suomessa vuodesta 1967 alkaen.

Melkein kaikki Arlan tuotteet käyvät läpi pastöroinnin tai sitä vastaavan käsittelyn ja ovat siten myös turvallisia käyttää myös raskauden ja imetyksen aikana. Ainoastaan Heritage Label Bergkäse -juusto valmistetaan pästöroimattomasta maidosta.

Takaisin ylös

Juustojen säilyvyys

Arlan täysin säilöntäaineettomia juustoja ovat Natura, Gouda, Kadett, Eva , Heritage Label Cheddar, Heritage Label Bergkäse ja Edam. Säilöntäaineeton juusto säilyy avatussa pakkauksessa jääkaapissa tiiviisti suljettuna noin yhden viikon. Säilöntäaineita sisältävät juustot säilyvät avattuina noin kaksi viikkoa. Tämä koskee vain oikein säilytettyjä juustoja ja virheetöntä pakkausta.

Parasta ennen -päiväys tarkoittaa, että tuote on parhaimmillaan ennen päiväystä. Juustoa voi syödä vielä noin kaksi–kolme viikkoa päiväyksen umpeuduttua. Tällöin juuston maku ja rakenne saattavat muuttua jonkin verran. Juustoja voi pakastaa raasteena. Jos pakastaa kokonaisen palan, sen rakenne saattaa muuttua vaikeasti höylättäväksi. Avatut Apetina -salaattijuustot säilyvät tuotteesta riippuen jääkaapissa noin 3-6 päivää.

Takaisin ylös

Mitä eroa on käsitteillä maidoton ja laktoositon?

Maidoton tuote ei sisällä mitään maidon ainesosia. Se ei sisällä maitoproteiinia, maitorasvaa tai maitosokeria eli laktoosia. Lehmänmaitoallergiasta kärsiville sekä maitoyliherkkyydestä kärsiville täysin maidoton ruokavalio on ainoa hoitokeino.

Lehmänmaitoallergia on lähes yksinomaan imeväisikäisten vaiva, jossa allergisen reaktion aiheuttaja on lehmänmaidon proteiini, valkuaisaine. Allergisuus ei ole yleistä. Pikkulapsista arviolta noin 2–3 % on allergisia lehmänmaidolle. Uusimpien selvitysten mukaan 1–2 % suomalaisesta aikuisväestöstä kärsii maitoyliherkkyydestä. On tärkeää, että maitoyliherkkyys osataan diagnosoida omaksi taudikseen ja erottaa laktoosi-intoleranssista. Laktoosi-intoleranssi on imeytymättömän laktoosin aiheuttamien vatsaoireiden yhteisnimitys.

Laktoosittomassa tuotteessa maitosokeria eli laktoosia on alle 0,01 g/100 g tuotetta. Laktoosittomat maitotuotteet sisältävät kuitenkin muita maidon ainesosia kuten proteiinia ja rasvaa. Laktoosittomat maitotuotteet sopivat laktoosi-intolerantikoille, mutta eivät maitoallergiasta tai yliherkkyydestä kärsiville. Useimmille laktoosi-intolerantikoille sopivat myös vähälaktoosiset tuotteet, joissa maitosokeri on laktaasientsyymin avulla hydrolysoitu niin, että sitä on jäljellä alle 1 g/100 g. Tämä on noin viidesosa normaalista maidon laktoosimäärästä.

Arlan tuotevalikoimassa laktoosittomia ovat kaikki kovat, kypsytetyt juustot (laktoosi hajoaa juuston kypsytyksen aikana) sekä tietyt, erityisesti laktoosittomiksi valmistetut tuotteet. Valikoimassamme on myös runsaasti vähälaktoosisia INTO-tuotteita.

Takaisin ylös

Mikä on probiootti?

Probiootit ovat eläviä mikrobeja, jotka tietyillä, normaalista elintarvikkeesta saatavilla päivittäisillä annosmäärillä edistävät ihmisen terveyttä. Suurin osa elintarvikkeissa käytettävistä probiooteista on maitohappobakteereja tai Bifido-bakteereja.

Probiootit

  • Säilyvät elävänä ja toimintakykyisinä ruoansulatuskanavassa toisin kuin tavalliset maitohappobakteerit 
  • Lisäävät vatsan ja suoliston vastustuskykyä haitallisia bakteereja vastaan 
  • Tasapainottavat vatsan ja suoliston toimintaa.

Moderni elämäntyyli ja muutokset ruokailutottumuksissa ovat vähentäneet ruoasta saatavien hyödyllisten bakteerien määrää tuntuvasti viime vuosikymmenien aikana. Yksi tapa korvata tämä puutos on nauttia säännöllisesti probioottisia bakteereja.

Takaisin ylös

Tietoa kasvisruokavaliota noudattaville

Seuraavissa tuotteissa on maitoa, mutta muut raaka- ja lisäaineet ovat kasviperäisiä:

  • Maidot, piimät, lisätty D3-vitamiini
  • Kermat 
  • Voi, Ingmariini 
  • Viilit, maustamattomat 
  • Makuviili Päärynä-vanilja 
  • Arla Keittiö Smetana, Crème fraiche, Ruokakerma, Kermaviili, Maitorahka 
  • Arla Protein Proteiinirahkat
  • Arla Protein Proteiinijuomat
  • Arla Protein Rahkapirtelöt
  • Ihana Rahkaisa jogurtit
  • Arlan Maustamaton luonnonjogurtti 750 g 
  • Arlan -jogurtit 1 kg, normaalirasvainen 
  • Kaikki 750 g Luomujogurtit
  • Perinteiset jogurtit 150 g
  • Arlan-jogurtit 200 g, normaalirasvainen 
  • Kalinka-kerrosjogurtit (ei Kalinka Top -jogurtit) 
  • Kalinka-kerrosjogurtit rasvattomat
  • Kaikki juustot joissa on käytetty mikrobiologista juoksutetta (lista juustoista joiden valmistamiseen on käytetty mikrobiologista juoksutetta ylempänä)

E120 Karmiini punainen väri uutetaan kuivatusta Dactylopius coccus costa -hyönteisestä. Kyseinen lisäaine on aina merkitty pakkaukseen, jos sitä on käytetty.

Castellon 125 g Ruohosipuli, Mustapippuri ja Ananas-Manteli tuorejuustoihin on käytetty liivatetta. 

Liivatetta sisältävät jogurttimme:

  • Kalinka Top -jogurtit 150 g 
  • Arlan rasvattomat jogurtit 200 g 
  • Arlan rasvattomat jogurtit 1 kg

Takaisin ylös

Tietoa gluteenitonta ruokavaliota noudattaville

Lähes kaikki Arlan tuotteet sopivat gluteenittomaan ruokavalioon. Tuotteissamme käytetty muunnettu tärkkelys on peräisin maissista, perunasta tai tapiokasta.

Takaisin ylös

Arlan valikoimissa olevat luomutuotteet

Arlalla on luomutuotantoa  myös Suomessa. Kotimaisia luomutuotteita löytyy maidoissa ja kermoissa. Valikoimissamme on myös luomutuotteita, jotka tuotetaan ja valmistetaan Tanskassa tai Ruotsissa. Koko valikoiman löydät myös osoitteesta http://www.arla.fi/tuotteet/tuotteet-ja-tuotemerkit/luomutuotteet/

Luomutuotevalikoimamme Suomesta:

  • Arla Luomu Kevytmaito 1 L 
  • Arla Luomu Rasvaton maito 1 L 
  • Arla Luomu Vanhanajan täysmaito 1 L 
  • Arla Luomu Café-maito 1 L, into (UHT)
  • Arla Luomu kuohukerma 2 dl
  • Arla Luomu maustamaton jogurtti 750 g 

Luomutuotevalikoimamme Ruotsista:

  • Arla Luomu raejuusto 200 g 
  • Arla Ingmariini Luomu Rasvaseoslevite 75 % 300 g 

Luomutuotevalikoimamme Tanskasta:

  • Castello Brie Luomu valkohomejuusto 150 g 
  • Castello Blue Luomu sinihomejuusto 150 g 
  • God Morgon Luomu appelsiinitäysmehu 1 L 
  • God Morgon Luomu appelsiini-veriappelsiinitäysmehu 1 L 
  • God Morgon Luomu Omena-appelsiini-porkkana-sitruunatäysmehu 1 L
  • God Morgon Organic Apple yum!
  • God Morgon Organic Orange nice!
  • Rynkeby Organic Apple juice
  • Rynkeby Organic Fruit juice with carrot
  • Rynkeby Organic Orange juice

Takaisin ylös

Käytetäänkö Arlan tuotteissa geenimuunneltuja ainesosia?

Arlan Suomessa tuotetuissa tuotteissa ei käytetä geenimuunneltuja ainesosia.

Käyttävätkö Arlan tuottajat geenimuunneltua rehua maidontuotannossa?

Arlan ja sen yhteistyömeijereiden laatusopimusten mukaisesti geenimuunneltujen rehujen ja rehuaineiden käyttö lypsykarjan ruokinnassa on kiellettyä.Lisäksi maidontuottajat noudattavat Suomen Meijeriyhdistyksen Maidontuotannon hyvät toimitavat –toimintamallia. Siihen on kirjattu, että maidontuottajan on hankittava rehu ETT:n (Eläintautien torjuntayhdistys ETT ry) ns. positiivilistalta. Listan yritykset eivät käytä lypsykarjan rehuihin geenimuunneltuja raaka-aineita. 

Ovatko Arlan tuotteet gmo-vapaita?

Kyllä. Arlan Suomessa tuotetuissa tuotteissa ei ole käytetty geenimuunneltuja raaka-aineita. Tarkistamme tavarantoimittajiemme toimittamien raaka-aineiden gmo-vapauden kirjallisella kyselyllä.

Ovatko ruotsalaiset tuotteet gmo-vapaita?

Kyllä. Suomessa ja Ruotsissa maidontuottajat noudattavat kansallisia toimintamalleja, joissa molemmissa on kielletty geenimuunnellun rehun käyttö lehmien ruokkimisessa. 

Entä tanskalaiset tuotteet, ovatko ne gmo-vapaita?

Geenimuunnellun rehun käyttö on sallittu EU:ssa lukuun ottamatta luomumaidon tuotantoa. Arla Suomen emoyhtiön Arla Foodsin maidontuottajat ovat sitoutuneet käyttämään RTRS (Roud Table on Responsible Soy) tai Pro Terran -periaatteiden mukaisesti viljeltyä soijaa maidontuotannossa. Viimeistään vuoteen 2017 mennessä myös tuotteissa käytettävien soijaperäisten raaka-aineiden on oltava vastuullisesti tuotettuja.

Takaisin ylös

Mistä tunnistaa maidon alkuperämaan?

Arla pakkaa ja myy Suomessa ainoastaan suomalaista tuoremaitoa.

Maitoa Uudeltamaalta ja Maitoa Hämeestä -maidot tuotettu ja pakattu kyseisen maakunnan sisällä. 

Takaisin ylös

Arlan -jogurttipakkauksien kierrättäminen

Arlan -jogurttipikarien kierrätysohje: Pikari energia- tai sekajätteeseen.

Vyöte kartonkikeräykseen. Kansi pienmetalli- tai sekajätteeseen. 

Korkillinen tölkki on kierrätettävissä: huuhtele, litistä, laita korkki paikalleen ja vie kartonkikeräysastiaan.

Tiesitkö tämän kierrätyksestä: Kartonkipakkausten uusi elämä

Pakkauksessa oleva korkki on valmistettu samasta raaka-aineesta kuin millä nestepakkauskartonki on päällystetty. Keräysastian tyhjentämisen jälkeen pakkaukset päätyvät lajitteluosastolle ja sieltä edelleen raaka-aineeksi kartonkitehtaille. Kierrätysprosessissa kartonkikuitu pestään irti muovista ja pakkauskuidusta valmistetaan mm. hylsykartonkia ja erilaisia pakkauksia. Kierrätysprosessissa irrotettu muovi kuumennetaan ja hyödynnetään energiana kaasutus- tai polttolaitoksessa.

Lisää kierrätyksestä NP-kierrätyksen sivuilla.

Takaisin ylös

Karrageeni elintarvikkeissa

Elintarvikkeissa käytetty karrageeni on lisäaineena hyväksytty niin EU:n komission kuin Eviran hyväksyttyjen lisäaineiden listalle. Stabilointi- ja sakeuttamisaineena karrageenia saa käyttää lähes kaikissa elintarvikkeissa eikä sen käytölle ole määritetty ADI-arvoa (eli hyväksyttyä päivittäistä annosta), koska ei ole katsottu tarpeelliseksi rajoittaa sen saantia. Luomutuotteissa lisäaineiden käyttö on luonnollisesti rajoitettua, mutta karrageenin käyttö sallitaan myös luomutuotteissa. Useimmat luomutuotteissa hyväksytyt lisäaineet ovat peräisin luonnosta, aivan kuten karrageeni, joka valmistetaan tietystä punalevästä. Kemiallisesti se on sokeriyksiköistä koostuva makromolekyyli.

Valikoimaamme kuuluu myös kuohukermoja, joiden valmistamiseen ei ole käytetty karrageenia. Alla olevasta taulukosta löydät kaikki karrageenittomat kuohukermamme. Klikkaamalla tuotenimeä, pääset katsomaan tuotetta tarkemmin.

Arla Kuohukerma Suomi 1 L
Arla Kuohukerma Suomi 5 dl
Arla Kuohukerma Suomi 2 dl
Arla Vähälaktoosinen Kuohukerma Suomi 1 L
Arla Vähälaktoosinen Kuohukerma Suomi 2 dl
Arla Luomu Kuohukerma 2 dl

Takaisin ylös

Luomujogurttiemme marjojen ja hedelmien alkuperämaat

Arlan Luomujogurttien marja-ja hedelmävalmisteet tulevat sopimustoimittajaltamme Euroopasta. Kaikki luomujogurteissa käytetyt marjat ja hedelmät ovat luonnollisesti luomua. Luomumarjojen ja -hedelmien alkuperä vaihtelee hieman vuodenajasta ja satokausista johtuen, luomu vadelmat tulevat Itä-Euroopasta ja Etelä-Amerikasta ja luomu mustikat tulevat Itä-Euroopasta ja Pohjoismaista.  Katso kaikki luomutuotteemme täältä.

Tietoa patuliinista

Mitä patuliini on?

Patuliini on homeaine, jota kehittyy hedelmiin ja marjoihin kiinnittyneestä homesienestä/itiöstä. Patuliinia tuottava sienityyppi tarttuu sekä omenan pintaan että omenan sisään. Patuliini ei poistu hedelmistä pesemällä tai pastöroimalla. Koska patuliinia on vaikea havaita silmämääräisesti, on sitä sisältävien omenoiden lajitteleminen muiden joukosta hankalaa.

Tämä ongelma ei kosketa vain yksittäistä mehuvalmistajaa, vaan kaikkia omenaa raaka-aineena käyttäviä toimialoja. Omenan lisäksi myös muut mehuksi puristetut hedelmät saattavat sisältää patuliinia.

Rynkeby Foods ja koko toimiala suhtautuvat asiaan vakavuudella ja pyrkivät työskentelemään ongelman minimoimiseksi.

Mitkä ovat Patuliinille sallitut raja-arvot?

EU säännösten mukaan omenatäysmehu voi sisältää korkeintaan 50 mikrogrammaa patuliinia per litra. Pikkulapsille (alle 3 v.) suunnattujen lastenruokien raja-arvo on 10 mikrogrammaa per litra. 

Rynkeby Foods mittaa säännöllisesti valmistamiensa omenatäysmehujen patuliinipitoisuuden ja pyrkii aktiivisesti estämään korkeiden pitoisuuksien esiintymistä. Råd & Röns –lehden testin mukaan God Morgon ja Rynkeby täysmehujen patuliinipitoisuus oli reilusti alle Euroopan unionin määrittämän omenatäysmehujen korkeimman koko väestölle sallitun arvon.

Arvo, johon Råd & Rön –lehti viittaa artikkelissaan,  on matalampi ja pikkulapsille (alle 3 v.) tarkoitettujen lastenruokien raja-arvo. 

Miten huolestuneet vanhemmat voivat toimia?

- Ymmärrämme täysin huolen, on kuitenkin hyvä muistaa patuliinin olevan peräisin hedelmistä ja on aivan yhtä suuri todennäköisyys saada patuliinia omasta puutarhasta poimituista tai ostetuista hedelmistä kuin täysmehuista.

Täysmehujen laaduntarkkailu on kattavaa, täysmehuja tutkitaan säännöllisesti ja varmistetaan, ettei koko väestön raja-arvot ylittäviä tuotteita pääse markkinoille.

Mitä Rynkeby Foods aikoo tehdä?

- Suhtaudumme asiaan vakavasti ja tulemme tutustumaan tarkemmin Råd & Röns – lehden laatimaan tutkimukseen, jotta voimme tehdä tarvittavat jatkotutkimukset ja -toimenpiteet. 

Käymme keskustelua myös elintarvikeviranomaisten kanssa. 

Takaisin ylös