Hieman yli vuosi sitten Arla Suomi päätti selvittää kaikkien sille maitoa tuottavien tilojen hiilijalanjäljen. Tavoitteena oli saada yksityiskohtainen laskelma jokaiselta tilalta vuoden 2020 aikana. Kaikki Arla Climate Check -ilmastokartoitukset on nyt saatu valmiiksi. Tämän myötä Arlasta tuli Suomen ensimmäinen meijeri, jolla on käytössään yksityiskohtainen hiililaskelma kaikilta sen maidontuottajilta.
- Tavoitteenamme on tarjota tulevaisuudessa kuluttajille hiilineutraaleja maitotuotteita, ja teemme jatkuvasti työtä sen eteen. Esimerkiksi kaikki toimipisteemme siirtyivät viime vuonna vesivoimalla tuotettuun sähköön ja otimme käyttöön ensimmäisen biokaasulla kulkevan jakeluautomme. Omaa hävikkiämme pienensimme viidenneksellä. Ilmastokartoitukset maitotiloilla ovat tärkeä osa tätä kokonaisuutta ja matkaamme hiilineutraaliksi, Arla Suomen toimitusjohtaja Kai Gyllström kertoo.
Tiloilla tehtyjen Climate Check -laskelmien mukaan tilojen hiilijalanjälki on keskimäärin 1,03 kg CO2 e maitokiloa kohden. Se on alle Suomen vuoden 2019 keskiarvon, joka on Luken mukaan 1,10 kg CO2 e. Se on myös selvästi alle maidontuotannon globaalin keskiarvon 2,5 kg CO2 e.
- Tulokset kertovat myös, että jokainen tila on yksilöllinen, joten eri tiloilla on erilaiset mahdollisuudet vaikuttaa päästöihin. Tarkat tilakohtaiset tiedot tukevat tilojen toiminnan kehittämistä kohti Arlan tavoitetta olla tulevaisuudessa hiilineutraali meijeri, hankintajohtaja Sami Kilpeläinen toteaa.
Arla Suomessa ratkaisuja hiilijalanjäljen pienentämiseksi maitotiloilla etsitään monin eri tavoin.
-Teemme tutkimusyhteistyötä Luken kanssa vähemmän päästöjä aiheuttavasta rehustuksesta. Olemme myös yhteistyöverkostossa, jossa tavoitteena on käynnistää useita lantabiokaasuun perustuvia hankkeita maitotiloilla, jotka ovat siitä kiinnostuneet, Kilpeläinen mainitsee esimerkkeinä.
Arlalle on myös tärkeää toimia läpinäkyvästi. Climate Check -tuloksiin perustuen Arla avasi ensimmäisenä Suomessa maidon hiilijalanjäljen myös kuluttajille. Arla Yhden tilan luomumaitojen hiilijalanjälkeen sekä tekoälykameraa ja lohkoketjua hyödyntäen kerättyyn tietoon eläinten hyvinvoinnista ja maidon matkasta tilalta meijeriin voi tutustua Arlan verkkosivuilla.
Maitotilojen välitavoite: hiilijalanjälki 30 % pienemmäksi viidessä vuodessa
Kymmenestä yhteistyömeijeristä ja niiden maidontuottajista muodostuvassa Arla Suomi -yhteistyöryhmässä on 447 maitotilaa, jotka tuottavat Arlalle vuodessa yhteensä 217 miljoonaa litraa maitoa. Matkalla hiilineutraaliksi meijeriksi tarvitaan tilojen määrätietoista panosta, ja siksi Arla Suomi -yhteistyöryhmä on päättänyt ottaa seuraavan merkittävän askeleen.
-Välitavoitteenamme on, että tilat pienentävät keskimääräistä maidontuotannon hiilijalanjälkeä 30 % vuoteen 2025 mennessä. Climate Check -ilmastokartoitusten avulla voimme suunnitella kullekin tilalle parhaiten sopivat toimenpiteet ja mitata edistymistä, tuottajaedustajiston puheenjohtaja Ari Hänninen toteaa.
Ari Hänninen toimii maidontuottajana Maitosuoni Oy:ssä ja luottaa siihen, että tavoite saavutetaan määräajassa. Maitosuonen oma hiilijalanjälki mitattiin ensimmäisen kerran hiililaskennan pilotoinnin yhteydessä vuonna 2019. Uudessa laskennassa hiilijalanjäljeksi tuli 0,87 kg CO2 e maitokilolta, mikä on 14 % vähemmän kuin kaksi vuotta aiemmin. Vähennystä oli tullut esimerkiksi pienentyneestä lämmitystarpeesta sekä siitä, että kulkemiseen aiempaa lähempänä sijaitseville pelloille kului vähemmän polttoainetta.
Maitotiloilla on useita keinoja hiilijalanjäljen pienentämiseksi
Arla Climate Check -ilmastokartoitukset toteutti Suomessa riippumaton asiantuntija Envitecpolis Oy yhteistyössä maitotilojen ja neuvojien kanssa. Kartoituksissa hyödynnettiin kansainvälisesti tunnettua Cool Farm Tool -laskentatyökalua.
Envitecpolisin johtavan asiantuntijan Senja Arffmanin mukaan keskimäärin 45 % hiilijalanjäljestä on peräisin lehmien aineenvaihdunnasta, 23 % lannasta, 19 % rehuista, 8 % energiasta, 4 % laidunnuksesta ja 1 % rahdista. Jokaisella tilalla jakauma on kuitenkin yksilöllinen riippuen sen tuotannosta ja toiminnasta.
- Maitotiloilla on useita keinoja hiilijalanjäljen pienentämiseksi. Tärkeimmät niistä ovat tuotosmäärään ja rehujen satotasoon vaikuttaminen, rehustus, biokaasun tekeminen lannasta ja energiatehokkuus sekä tulevaisuudessa tarkastelumenetelmien kehittyessä maaperän hiilensidonta, kertoo Arffman.
Arla Foods -konserni kartoittaa maitotilojen hiilipäästöt Suomen lisäksi kaikissa seitsemässä Pohjois-Euroopan maassa, joissa sillä on omistajamaidontuottajia. Samalla syntyy maailman suurin meijerialan ilmastodata, jota hyödynnetään maitotilojen hiilijalanjälkeä pienentävässä kehitystyössä.
Lisätietoja:
Sirpa Rinne
viestintäjohtaja, Arla Oy
+358 400 685 975
Sami Kilpeläinen
hankintajohtaja, Arla Oy
sami.kilpelainen@arlafoods.com
+358 50 3831755