Lehdistötiedote

Arla lisää maidontuotannon läpinäkyvyyttä ja jatkaa ilmastokartoituksia

Modules.WebCore.Models.ViewModels.Layout.MultilineHeadingViewModel

Arla Suomi -yhteistyöryhmä lisää toimia maidontuotannon kestävän kehityksen ja vastuullisuuden vahvistamiseksi. Toimet on koottu uudistettuun kokonaisuuteen, joka kulkee nimellä Arla Suomi Maitotilan Johtamisohjelma. Jo aiemmin Arla Suomen Laatuohjelman kulmakivinä ovat olleet maidon laatu, eläinten hyvinvointi, maidontuottajien hyvinvointi sekä elintarvike- ja ympäristöturvallisuus. Nyt sitä on täydennetty tilojen oma-arvioinnilla ja ulkoisilla auditoinneilla, ja se on saanut rinnalleen hiilijalanjäljen laskennan.

Arla haluaa olla edelläkävijä maitoketjun läpinäkyvyyden lisäämisessä, koska kuluttajat ja asiakkaat ovat yhä kiinnostuneempia maitotilojen toiminnasta.

– Uudet toimet lisäävät maidontuotannon läpinäkyvyyttä entisestään. Ne avaavat eläinten hyvinvoinnin ja hiilipäästöjen pienentämisen eteen tekemäämme työtä. Vastaamme näin maidontuotannolle asetettuihin odotuksiin ja lisäämme kuluttajien luottamusta, kertoo kiteeläinen maidontuottaja ja Arla Suomi -yhteistyöryhmän puheenjohtaja Ari Hänninen.

Arlan Suomen tavoitteena on olla hiilineutraali meijeri tulevaisuudessa. Arlalle maitoa tuottavilla tiloilla hiilijalanjäljen laskenta aloitettiin viime vuonna, ja tarkoitus on, että Arla Climate Check -ilmastokartoitukset tehdään kaikilla tiloilla tämän vuoden loppuun mennessä.

– Aiemmin ilmastokartoituksen tekeminen ei sisältynyt Laatuohjelmaamme. Arla Suomi Maitotilan Johtamisohjelmassa se on oleellinen osa. Laatuohjelmamme tavoin kaikki Arla Suomi -yhteistyöryhmän piiriin kuuluvat maidontuottajat ovat sitoutuneet noudattamaan uutta kokonaisuutta, toteaa Arlan maidonhankinnasta vastaava johtaja Sami Kilpeläinen.

Auditointikäytännöt uudistuvat

Vuodesta 2017 suomalaiset tilat ovat noudattaneet kaikessa laatutyössä Arlan kansainvälisiä normeja. Arla Suomi Maitotilan Johtamisohjelmassa meijereiden tekemiä auditointeja ja kumppanuuskäyntejä täydennetään jatkossa kaikki tilat kattavilla eläinlääkärien terveydenhuoltosopimuksilla ja maitotilojen oma-arvioinneilla.

Terveydenhuoltosopimus on ennakoivaa eläinten terveydestä ja olosuhteista huolehtimista. Maitotila tekee terveydenhuoltosopimuksen eläinlääkärin kanssa, jonka jälkeen eläinlääkäri käy tilalla tarkastamassa tilanteen noin vuoden välein. Oma-arvioinnissa maidontuottaja kartoittaa eläinten hyvinvointia vastaamalla säännöllisesti 69 kysymykseen. Näiden lisäksi jo aiemmin ohjelmaan kuuluneita kumppanuuskäyntejä ja auditointeja jatketaan edelleen vähintään joka kolmas vuosi ja tarvittaessa useammin.

Johtamisjärjestelmän uudistus on tehty Suomessa yhtä aikaa kansainvälisen Arla Foods -osuuskunnan laatuohjelman Arlagårdenin uudistuksen kanssa. Uudet toimet otetaan käyttöön kaikilla Arla Suomi -yhteistyöryhmän piirissä olevilla maitotiloilla viimeistään vuoden 2021 alussa.

– Maitotuotteiden laatu lähtee tiloilta, meiltä tuottajilta. Sujuvan siirtymän varmistamiseksi olemme halunneet varata maidontuottajille riittävästi aikaa huomioida uudet toimet. Tiloille on myös annettu vapauksia täyttää vaatimukset ja suositukset parhaaksi katsomillaan tavoilla, Hänninen toteaa.

Tutustu Arla Suomi Maitotilan Johtamisohjelmaan.

Lisätietoja:

Ari Hänninen
Arla Suomi -yhteistyöryhmän puheenjohtaja
ari.hanninen80@gmail.com
+358 50 098 4841

Sami Kilpeläinen
Hankintajohtaja, Arla Oy
sami.kilpelainen@arlafoods.com
+358 50 3831755

Arla Oy: Olemme paikallinen maitoalan suunnannäyttäjä ja rehti kumppani niin tuottajille kuin asiakkaille. Tarjoamme kuluttajille luonnollisia makuja Suomesta ja maailmalta päivän jokaiseen hetkeen. Meillä työskentelee 350 henkeä ja liikevaihtomme oli 327 miljoonaa euroa vuonna 2018. Yrityksemme kuuluu kansainväliseen Arla Foods -konserniin, jonka tavoitteena on olla hiilineutraali meijeri vuoteen 2050 mennessä. Me Suomessa aiomme saavuttaa tavoitteen etuajassa. Arla Suomi -yhteistyöryhmään kuuluu 10 yhteistyömeijeriä ja 500 maidontuottajaa eri puolilla Suomea. www.arla.fi

Written By

Sirpa Rinne
Ensisijainen

Sirpa RinneViestintäjohtaja

Liittyvä Dokumentit