Lehdistötiedote

​Joka toinen suomalainen kokee saavansa ruoastaan liian vähän ravintoaineita

Modules.WebCore.Models.ViewModels.Layout.MultilineHeadingViewModel

Elintarvikeyhtiö Arla Foodsin teettämän tutkimuksen mukaan suomalaisista puolet kokee saavansa ruoastaan joitakin ravintoaineita liian vähän. Viidessä Pohjois-Euroopan maassa toteutetun tutkimuksen tulokset kertovat myös, että ihmisten ravintotietämyksessä on puutteita, vaikka halu elää terveellisesti voimistuu koko ajan. Neljä viidestä vastaajasta ei tiedä, mitä ravintoaineita heidän ruokavalionsa sisältää. Tutkimukseen vastasi yhteensä 7 200 ihmistä Suomesta, Ruotsista, Tanskasta, Saksasta ja Isosta-Britanniasta. Suomesta vastaajia oli 1 023.

Kansainvälisen Arla Foods -konsernin teettämän tutkimuksen tulokset pistävät miettimään. Tutkimuksen suomalaisista vastaajista 48 prosenttia kokee, että he eivät saa ruoastaan riittävästi joitakin ravintoaineita. Ruotsalaisistakin joka kolmas epäilee oman ruokavalion sisältävän liian vähän joitakin ravintoaineita. Sen sijaan Tanskassa näin ajattelee vain 23 prosenttia vastanneista.

– Neljä viidestä vastaajasta ei tiedä, mitä ravintoaineita heidän ruokavalionsa sisältää. Positiivista kuitenkin on se, että ihmiset tunnistavat epätyydyttävän tilanteen ja osaavat sanoa, mitä ravintoaineita he mahdollisesti tarvitsisivat lisää. Esimerkiksi liian vähän kalsiumia kokee saavansa joka kolmas suomalainen ja joka neljäs epäilee saavansa liian vähän proteiineja, Arla Suomen markkinointipäällikkö Sanna Heikfolk avaa tutkimustuloksia.

Suomessa on parempi maito-osaaminen kuin Ruotsissa tai Saksassa

Arla Foodsin tutkimus kertoo, että Suomessa ollaan monien muiden maiden kansalaisia paremmin perillä maidossa olevista ravintoaineista. Suomalaisista 77 prosenttia tietää, että maidossa on luonnostaan kalsiumia. Ruotsissa maidon kalsiumista tietää 60 prosenttia ja Saksassa 61 prosenttia. Suomalaisista 60 prosenttia tietää, että maito on myös oivallinen B- ja D-vitamiinin lähde. Ruotsissa tämän tieto on mennyt perille vain 42 prosentille vastaajista, ja saksalaisista tiedon on omaksunut vain 30 prosenttia. Maitoon liittyvästä proteiinitietämyksessä on parantamisen varaa maasta riippumatta.

– Suomalaisista 43 prosenttia tietää, että maidossa on runsaasti proteiinia. Ruotsissa se on tuttua vain 28 prosentille kansalaisista. Vaikka maidossa on luonnostaan runsaasti monia ravintoaineita ja maitotuotteet ovat tärkeässä osassa ruokavaliossamme, parhaana yksittäisenä proteiinin, kalsiumin, B-vitamiinin ja kivennäisaineiden lähteenä maitoa pitää vain vajaa puolet suomalaisista, Heikfolk kertoo.

– Tutkimustulosten perusteella on selvää, että suomalaiset tarvitsevat lisää ravintotietoa. Erityisesti sitä tarvitaan nuorten aikuisten keskuudessa ja elämänvaiheessa, jossa ei ole vielä lapsia, Heikfolk jatkaa.

Lähes joka kolmas suomalainen jättää jonkin aterian väliin

Arla Foodsin teettämä tutkimus kertoo, että kaikista vastanneista noin neljännes ja Suomessa 27 prosenttia jättää jonkin aterian väliin. Suomalaiset jättävät väliin useimmiten aamiaisen tai lounaan. Suurin syy siihen on halu säästää aikaa, ja siksi monelta jää päivittäin saamatta keskeisiä ravintoaineita, esimerkiksi kalsiumia ja D- ja B-vitamiineja.

– Tulokset osoittavat, että ihmisillä on paljon epävarmuutta siitä, mitä pitäisi syödä. Kun tietää riittävällä tasolla ruoan ravintoaineista, omasta hyvinvoinnista huolehtiminen ja ruoan ostaminen tasapainoista ruokavaliota varten on helpompaa, Arlan Sanna Heikfolk toteaa.

Arla innostaa terveelliseen elämäntapaan

Noin kolmannes ihmisistä Isossa-Britanniassa, Ruotsissa, Saksassa ja Tanskassa sekä Suomessa lähes puolet kertoo välttävänsä joitakin ruoka-aineita. Useimmiten ihmiset karttavat sokeria.

– Arlalla tiedämme vastuumme. Olemmekin vähentäneet sokerin määrää jogurteissa sitä mukaa kun ihmisten makutottumukset ovat sen mahdollistaneet. Kehittämällä uutta ja varmistamalla maidon ravitsemukselliset ominaisuudet tuotteissamme kannustamme ihmisiä tasapainoiseen ja terveelliseen elämäntapaan, Arla Suomen tuotekehityspäällikkö Minna Elovainio toteaa.

Tutkimuksen toteutti analyyseihin erikoistunut YouGov 19.12.2018 – 11.1.2019.

Maito on monipuolinen ravintoaine:

 • Maito sisältää 18 ihmisen päivittäin tarvitsemaa eri ravintoainetta.
 • Maidossa on luonnostaan mm. proteiinia, kalsiumia, B2-vitamiinia, B12-vitamiinia, fosforia, jodia ja kaliumia.
 • Monet maitovalmisteet ovat erityisen hyviä D-vitamiinin lähteitä niihin lisätyn D-vitamiinin vuoksi.
 • Kalsiumia tarvitaan läpi elämän vahvistamaan luustoa ja hampaita.
 • Proteiinia tarvitaan jatkuvasti kudosten kuten lihasten rakentamiseen ja uudistamiseen.
 • Lisää tietoa maidosta osana terveellistä ja tasapainoista ruokavaliota: www.arla.fi/hyvinvointi

Poimintoja tutkimustuloksista:

 • Kaikista vastanneista 39 % (Suomessa 43 %) tietää, että maidossa on runsaasti proteiinia.
 • Kaikkiaan 34 % (Suomessa 43 %) karsii ruokavaliosta joitakin ruokia. Tavallisin syy on se, että karsiminen koetaan terveellisemmäksi.
 • Kaikista ruokavaliosta jotakin pois jättävistä puolet (Suomessa 43 %) tekee päätöksen karsimi-sesta täytettyään 20 vuotta.
 • Aterioista tavallisimmin syömättä jätetään aamiainen. Kaikista aterioita väliin jättävistä aamiai-sen hyppää yli 52 % (Suomessa 45 %) vastanneista.
 • Lounas tai aamiainen jätetään väliin yleensä ajan säästämiseksi tai painonhallinnan vuoksi.

Lisätiedot:

Sanna Heikfolk
Brand & Category Manager
sanna.heikfolk@arlafoods.com
+358 50 313 8916

Minna Elovainio
Senior NPD Manager
minna.elovainio@arlafoods.com
+358 50 313 8961

Arla Oy on paikallinen meijerialan suunnannäyttäjä ja osa maidontuottajien omistamaa kansainvälistä Arla Foodsia. Yhteensä 530 suomalaista maidontuottajaamme sijaitsevat kaikkialla Suomessa aina Inkoosta Kolariin ja Pedersören kunnasta Tohmajärvelle. Olemme reilu ja rehti kumppani niin tuottajille kuin asiakkaille. Tarjoamme luonnollisia makuja Suomesta ja maailmalta päivän jokaiseen hetkeen.

Written By

Sirpa Rinne
Ensisijainen

Sirpa RinneViestintäjohtaja