Lehdistötiedote

​Arla Suomi julkisti eläinten hyvinvointia seuraavan tekoälysovelluksen – “Halusimme luoda maailman läpinäkyvimmän maidon syntymatkan”

Modules.WebCore.Models.ViewModels.Layout.MultilineHeadingViewModel

Kuluttajilla on tästä päivästä lähtien mahdollisuus nähdä monipuolista ja ajantasaista tietoa lehmien hyvinvoinnista. Arla Suomen kehittämää, tekoälyteknologiaa hyödyntävää Arla Iris -sovellusta testataan ensimmäisenä Tikan luomutilalla Kurikassa. Pilottituotteena toimii Arla Yhden tilan luomumaito.

Eläinten ajantasaisen hyvinvointitiedon avaaminen kuluttajille tekoälyn avulla toteutetaan Suomessa tiettävästi ensimmäisenä maailmassa. Arla Suomen toimitusjohtaja Kai Gyllström kertoo, että uusi sovellus innovoitiin vastaamaan kuluttajien odotuksiin.

– Ihmisille on tärkeää saada varmuus siitä, että maitotiloilla lehmät elävät lajilleen tyypillisesti ja niitä hoidetaan hyvin. Halusimme avata entuudestaan tuttuun Arla Maitoketjuun kuluttajille uudenlaisen mahdollisuuden seurata lehmien olosuhteita juuri sellaisena kun ne oikeasti ovat. Myös maitotila voi hyödyntää tekoälyllä koottua tietoa oman toimintansa kehittämisessä, Gyllström toteaa.

Arla Iris -sovellus kerää ja yhdistelee esimerkiksi siisteys-, ravinto- ja terveystietoa sekä ulkoiluun, liikkumiseen ja maitotilan arjen toimivuuteen liittyvää tietoa Tikan luomutilalla. Yhtenä tiedonlähteenä on hanketta varten kehitetty, tekoälyllä varustettu kameraprototyyppi, joka tutkii jatkuvasti kuvamateriaalia ja lähettää siitä koottua tietoa päivittäin Arla Maitoketjuun kaikkien tutustuttavaksi.

– Lehmien hyvinvointi muodostuu melko yksinkertaisista asioista kuten syömisestä ja mahdollisuudesta levätä mukavasti. Itse kiinnitän huomiota erityisesti lehmien makuumukavuuteen, oikeanlaiseen ravitsemukseen ja lehmän terveyteen. Tekoälyä hyödyntämällä ja kameran välityksellä tarkkailemalla lehmistä saadaan ihmisten tekemää havainnointia täydentävää tietoa runsaasti ympäri vuoden. Etuna on myös se, että kameralla poikkeamat voidaan havaita nopeasti, kertoo eläinten hyvinvoinnin auditointeja tekevä Armenta Benessin toimitusjohtaja Essi Wallenius.

Tikan tilan omistajille tuotannon poikkeuksellinen läpinäkyvyys ei ole uutta. Tiedot Yhden tilan luomumaidon syntymatkasta maitotilalta meijeriin ovat olleet jo yli vuoden ajan kuluttajien nähtävissä Arla Maitoketjussa. Tiedot löytyvät syöttämällä maidon pakkauspäivä kalenteriin osoitteessa arla.fi/tikantila.

– Olemme aina pyrkineet tekemään eläinten hyvinvoinnin varmistamiseksi enemmän kuin mitä maitotilalta Suomessa vaaditaan. Arlan kehittämä teknologia ei jatkossakaan korvaa hyvinvoinnin asiantuntijoiden, lääkäreiden ja henkilöstömme tekemää seurantaa, mutta se voi vahvistaa kokonaisuutta, ja mikä tärkeintä – parantaa suomalaisten ymmärrystä siitä, miten maitotiloilla toimitaan ja millaiset asiat lehmien hyvinvointiin vaikuttavat, Tikan tilan yrittäjä Tuomo Mäkinen kertoo.

Arla Maitoketju on toteutettu yhteistyössä kasvutoimisto Truly Agencyn ja lohkoketjuteknologiaan erikoistuneen Empirica Finlandin kanssa. Eläinten hyvinvoinnin tutkimuskeskuksen ja eläinten hyvinvoinnin asiantuntija- ja audintointipaveluja tarjoavan Armenta Benessin edustajat ovat toimineet Arla Iriksen kehitystyössä ulkopuolisina asiantuntijoina. Yhden tilan luomumaito pakataan Arla Suomen yhteistyömeijerissä Hämeenlinnan Osuusmeijerissä.

Katso videolta, miten Arla Iris toimii.

Tutustu Arla Iriksellä kerättyyn hyvinvointitietoon valitsemalla maidon pakkauspäivä kalenterista täällä.

Siirry englanninkieliseen tiedotteeseen tästä.

Lisätiedot:

Sanna Heikfolk
Brand & Category Manager
+358 50 3138 916
sanna.heikfolk@arlafoods.com

Tomi Sirén
Head of Digital and Technological Innovations
+358 40 517 9535
tomi.siren@arlafoods.com

Arla Oy on paikallinen meijerialan suunnannäyttäjä ja osa kansainvälistä Arla Foodsia. Arla Suomi -yhteistyöryhmässä on 10 yhteistyömeijeriä ja 500 maidontuottajaa, jotka sijaitsevat eri puolilla Suomea. Olemme reilu ja rehti kumppani niin tuottajille kuin asiakkaille. Tarjoamme luonnollisia makuja Suomesta ja maailmalta päivän jokaiseen hetkeen.

Written By

Sirpa Rinne
Ensisijainen

Sirpa RinneViestintäjohtaja

Lataa Images & Videos