Lehdistötiedote

​Arla Suomen pohjoisin hankintameijeri on tuottanut miljardi litraa maitoa

Modules.WebCore.Models.ViewModels.Layout.MultilineHeadingViewModel

Arla Pohjois-Suomen ja sen edeltäjän Ranuan Meijerin maidontuottajat tuottivat miljardinnen maitolitran kesäkuun 11. päivä. Merkkipaalun täyttyminen on ollut yli 50 vuoden matka. Ensimmäinen hankintameijerin tuottama litra lypsettiin vuonna 1965.

Paikallisesta Ranualla toimivasta meijeristä on vuosien varrella kasvanut keskisuuri hankintameijeri Arla Pohjois-Suomi. Hankintameijeri toimii eteläisen Lapin ja entisen Oulun läänin alueella. Miljardis litra lypsettiin Ranualla Liisa ja Jukka Sääskilahden tilalla, josta maitoauto kävi sen aamuvarhain hakemassa.

”Meijerin ensimmäisinä vuosina tuotanto oli noin kuusi miljoonaa litraa. Tänä vuonna Arla Pohjois-Suomi vastaanottaa maitoa jo lähes neljäkymmentä miljoonaa litraa yli sadalta tuottajalta kahdestakymmenestä kunnasta”, kertoo Arla Pohjois-Suomen hankintapäällikkö Tuija Linjakumpu.

Maidontuotannolla on suuri merkitys Suomen aluetaloudelle ja maaseudun elinvoimaisuudelle. Lapin alueella maatalouden tuotannon arvosta peräti 78 prosenttia muodostuu maidosta.

Arla Suomi vastaanottaa maitoa kaikkiaan 550 maitotilalta eri puolilta Suomea. Tiloilla on yhteensä 27 000 lehmää. Vuonna 2017 ne lypsivät 220 miljoonaa litraa maitoa.

”Valtaosa maidosta päätyy Suomessa myynnissä olevien tuotteidemme raaka-aineeksi. Lisäksi viemme maitotuotteita ulkomaille, muun muassa Isoon-Britanniaan ja Tanskaan”, Arla Suomen maidonhankinnasta vastaava johtaja Sami Kilpeläinen kertoo.

Kilpeläisen mukaan hyvä yhteistyö maitotilallisten kanssa perustuu Arla Suomi Laatuohjelmaan, joka on tehty yhdessä maidontuottajista koostuvan yhteistyöryhmän kanssa. Laatuohjelma rakentuu neljästä maidontuotannon kulmakivestä. Ne ovat maidon koostumus, elintarviketurvallisuus, eläinten hyvinvointi ja ympäristön huomiointi.

”Meille on myös tärkeää, että maidontuottajat saavat reilun korvauksen työstään. Kilpailukykyisen hinnan lisäksi tuottajat arvostavat korkealaatuisia palveluja ja siksi myös niihin panostetaan. Esimerkiksi Arla Pohjois-Suomessa seitsemän henkeä palvelee maitotilallisia eri tavoin”, Kilpeläinen sanoo.

Lisätietoja:

Hankintajohtaja Sami Kilpeläinen, Arla Oy, puh. 050 383 1755
Hankintapäällikkö Tuija Linjakumpu, Arla Oy Pohjois-Suomi, puh. 050 562 1876

Kuvia maitoauton tulosta tilalle ja lehmien laskemisesta aamulaitumelle saa Arlan viestinnästä osoitteesta sirpa.rinne@arlafoods.com.

Arla Oy on paikallinen meijerialan suunnannäyttäjä ja osa maidontuottajien omistamaa kansainvälistä Arla Foodsia. 600 suomalaista maidontuottajaamme sijaitsevat kaikkialla Suomessa aina Muoniosta Ylivieskaan ja Skåldön saarelle Tammisaaressa. Olemme reilu ja rehti kumppani niin tuottajille kuin asiakkaille. Tarjoamme luonnollisia makuja Suomesta ja maailmalta päivän jokaiseen hetkeen.

Written By

Sirpa Rinne
Ensisijainen

Sirpa RinneViestintäjohtaja