Lehdistötiedote

Arla Foodsin omistaa 13 500 maidontuottajaa seitsemästä maasta

Modules.WebCore.Models.ViewModels.Layout.MultilineHeadingViewModel

Arla Foodsin fuusioituminen belgialaisen EGM Walhornin kanssa vahvistaa Arla Foodsin asemaa maailman monikansallisimpana tuottajien omistamana meijeriyrityksenä.

"Onnistumme jatkuvasti houkuttelemaan lisää maidontuottajia ja työskentelemään yhdessä yli rajojen, koska meillä on yhteinen tavoite: haluamme turvata tulevaisuutemme maidontuottajina ja laajentaa mahdollisuuksiamme kehittyä. Mitä enemmän meitä tilallisia on, sitä enemmän maitoa tuotamme ja sitä vahvempina pystymme yhdessä tarjoamaan maailmalle ensiluokkaisia maitotuotteita", sanoo Åke Hantoft, tuottajaomistaja ja Arla Foodsin hallituksen puheenjohtaja.

EGM Walhornin omistajina on belgialaisia, saksalaisia ja hollantilaisia maidontuottajia, joten tästä
viikosta alkaen Alankomaat on seitsemäs Euroopan maa, jossa Arla Foodsilla on tuottajaomistajia.  Arla Foodsilla on nyt siis 13 500 omistajaa.

Tuottajat haluavat edetä nopeasti

Tuottajat ovat omistaneet Arla Foodsin yli sata vuotta ja pystyneet tällä tavoin ohjaamaan yrityksen toimintaa. Yrityksen omistaminen on merkinnyt jokaiselle tilalliselle mahdollisuutta turvata tilansa kehitys, selittää Arla Foodsin toimitusjohtaja Peder Tuborgh:

"Maitotilallisemme voivat ja haluavat määrittää etenemistahdin, joka on ollut nopea monta vuotta. He haluavat varmistaa, että syntyvä lisäarvo palautuu tiloille ja yritykseen, jossa se käytetään investointeina kansainväliseen meijeriliiketoimintaan. Teemme tämän yhdessä yhtenä isona monikansallisena tiiminä, joka koostuu maitotilallisista ja työntekijöistä. Nykyinen kansainvälinen Arla perustuu tähän ajattelutapaan."

Arla Foodsin rajat ylittävä yhteistyö maitotilallisten kanssa alkoi vuonna 2000, jolloin ruotsalainen
meijeriosuuskunta Arla fuusioitui tanskalaisen meijeriyrityksen MD Foodsin kanssa. Vuonna 2011 Arla Foods fuusioitui saksalaisen Hansa Milchin kanssa ja vuonna 2012 saksalaisen Milch-Union Hocheifelin (MUH) sekä brittiläisen Milk Linkin kanssa. Vuonna 2013 myös brittiläisistä AMCon jäsenistä tuli Arla Foodsin omistajia.

Yhteistyössä eteenpäin myös Suomessa

Suomalaisen maidontuotannon jatkuvuus ja maitotilojen kehittäminen yhdessä tuottajien kanssa on myös Arla Oy:n kehittämiskohde. Arla Oy on kansainvälisen Arla Foodsin suomalainen tytäryhtiö. Arla Oy tukee ja avustaa maitotiloja esimerkiksi investointihankkeissa ja vahvistaa näin kotimaista tuottajayhteistyötä.

Arla Suomi -yhteistyöryhmässä ovat mukana Arla Oy:n omat tuottajat sekä tytäryhtiö- ja paikalliset yhteistyömeijerit. Yhteistyöryhmässä on 630 maidontuottajaa eri puolilla Suomea.Yhteistyöryhmän tuottajaedustajistoon kuuluu jokaisesta meijeristä vähintään kaksi tuottajaa sekä meijereiden toimitusjohtajat.

Edustajiston puheenjohtajana toimii maitotilallinen Janne Näsi, joka toimittaa maitoa Hämeenlinnan Osuusmeijerille. ”Pidämme yhteistyöryhmän toimintaa tärkeänä. Se on tuottajille yksi signaali siitä, että Arla huomioi tuottajayhteistyön merkityksen”, Janne kuvailee.

Arla Suomi -yhteistyöryhmän tapaamisissa käsitellään meijerialan ajankohtaisia asioita ja saadaan katsaus maitomarkkinoiden tilanteesta sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti. Tapaamiset eivät kuitenkaan ole yksipuolisia informatiivisia tilaisuuksia vaan tuottajien äänet pääsevät myös kuuluville.

Tietoja Arla Foodsista

  • Vuonna 2014 Arla Foods ennakoi vastaanottavansa tuottajaomistajilta noin 11,4 miljardia kilogrammaa maitoa
  • Arla Foodsilla on tuottajaomistajia seitsemässä Euroopan maassa: Ruotsissa (3 356), Tanskassa (3 156), Isossa-Britanniassa (2 956), Saksassa (2 763), Belgiassa (955), Luxemburgissa (236) ja Alankomaissa (52).
  • Vuonna 2013 Arla Foodsin maailmanlaajuinen maitotuotteiden myynti oli 9,9 miljardia euroa
  • Arlan ydinmarkkina-alueita ovat Iso-Britannia, Ruotsi, Saksa, Tanska, Suomi ja Alankomaat

Tietoja Arla Oy:stä

  • Arla Suomi –yhteistyöryhmän vastaanottama maitomäärä on noin 170 miljoonaa litraa vuodessa
  • Arla Suomi –yhteistyöryhmässä on 11 meijeriä ja noin 630 maidontuottajaa
  • Suomessa Arla Oy:n liikevaihto oli 379 miljoonaa euroa vuonna 2013

 

Written By

Sirpa Rinne
Ensisijainen

Sirpa RinneViestintäjohtaja