Uutiset

Luomua luonnollisesti - Jaakko ja Pirkko Suomisen maitotilalla uskotaan luomuun

Modules.WebCore.Models.ViewModels.Layout.MultilineHeadingViewModel

"Luomu on ensisijaisesti arvovalinta", painottaa maitotila Vennan isäntä Jaakko Suominen (kuvassa). Hän korostaa myös luomun moniulotteisuutta.

"Kestävää kehitystä, rajallisten fosforivarojen huomioimista, kemikaalittomuutta, puhtautta ja jäämättömyyttä sekä ennen kaikkea eläinten hyvinvointia. Luomusta löytyy jokaiselle jotakin."

Jaakko ja Pirkko Suominen asettuivat tilallisiksi vuonna 1986, kun Pirkon vanhemmat siirsivät Vennan tilan seuraavalle sukupolvelle. Luomuun pariskunta siirtyi vuonna 1995. Vaikka yhdeksänkymmentäluvulla luomumarkkinat eivät vielä vetäneetkään, harjoittelijana Suomen ensimmäisillä luomutiloilla olleelle Jaakolle siirtymä oli selvä. Suomiset ovat Hämeenlinnan Osuusmeijerin tuottajia, joka puolestaan on Arla Ingmanin yhteistyömeijeri.

"Iän myötä on osaaminen karttunut ja koko ajan miettii kuinka tilasta voisi tehdä enemmän luomumman", Jaakko naureskelee. Nyt 80-luvun kaksitoista lehmää on kasvanut satapäiseksi karjaksi.

Rehut omalta tilalta tai lähituottajilta

Luomumaitoa tuottaville lehmille syötetään vain luonnonmukaisesti tuotettua rehua. Keinotekoisia lannoitteita tai torjunta-aineita ei käytetä. Luomutuotannossa yhteiset pelisäännöt koskettavat koko EU:n aluetta, ja niitä sovelletaan myös EU:n ulkopuolelta tuotaviin raaka-aineisiin ja tuotteisiin. Tästä huolimatta Jarkko uskoo lähituotantoon.

"Ihan kaikkea emme pysty tuottamaan omalla tilalla, mutta loput tulevat tästä läheltä ja jokainen rehutoimittaja on tuttu. Haluamme varmistaa omalta osaltamme, että kuluttaja tietää mitä saa valitessaan luomun."

Eläinten hyvinvointi on pääasia

Vennan tilava ja valoisa pihatto on kuusi vuotta vanha. Kesäisin karja on laitumilla.

"Lehmällä on tarve päästä ulos, menevät syksyllä sateeseenkin seisomaan", Jaakko kuvailee. "Hyvinvoivat eläimet ovat tärkeintä tässä työssä. Koen sen onnistumisena, ettei eläinlääkäriä tarvita ja onhan terveitä eläimiä aina mukavampi hoitaakin."

Jaakko mieltää tavanomaisen maidontuotannon ja luomun pitkälti samanlaiseksi työksi.

"Aamu puoli kuudelta aloitetaan työt ja iltaysiltä lopetellaan. Väliin ehtii mahtua kaikenlaista, sellaista peruspäivää ei oikein ole." Jaakko kertoilee. "Jotkut ajattelevat, että laidunnus tuottaa lisää työtä luomussa. Pelloilla työskentely poikkeaa, kun lannoitteita tai kemikaaleja ei käytetä. Eläimistä huolehtimiseen jää silloin enemmän aikaa."

Tervetuloa tutustumaan Jaakon ja Pirkon tilaan

Vennan tilaan ja Suomisten luomulypsykarjaan pääsee tutustumaan tämän viikon lauantaina 31.8.2013, kun tilalla on avoimet ovet klo 12-15. Katso tarkemmat tiedot tapahtumasta luomu.fi-sivustolta.

Written By

Sirpa Rinne
Ensisijainen

Sirpa RinneViestintäjohtaja