Uutiset

Arla Foodsin uusi sopimus tasoittaa juustontuotannon tietä Venäjällä

Arla Ingmanin emoyhtiö Arla Foods ottaa jälleen uuden strategisen askeleen Venäjän markkinoilla. Yritys sopii keltaisen juuston yhteistuotannosta Venäjän kolmanneksi suurimman meijeriyrityksen, Molvest Groupin, kanssa. Sopimus tukee Arla Foodsin tavoitetta nousta ennen pitkää Venäjän johtavaksi keltaista juustoa tuottavaksi meijerialan yritykseksi.

Arla Foodsin tuotteiden vienti Venäjän markkinoille on lisääntynyt useiden vuosien ajan, ja nyt yritys aloittaa paikallisen tuotannon Venäjällä ensimmäistä kertaa. Tuotanto keskittyy Venäjän lounaisosassa sijaitsevaan Kalatšiin. Arlan venäläinen tytäryhtiö Arla Foods Artis ja Molvest Group muuntavat yhdessä yhden Molvestin meijereistä keltaisen juuston tuotantolaitokseksi. Osapuolet ovat sopineet meijerin yhteistuotannon ehdoista, ja ehdot on vielä hyväksytettävä Venäjän monopolien vastaisella virastolla.

Molvestin vastuulla on maidon kerääminen alueen tiloilta sekä maidon punnitus ja käsittely meijerillä. Arla puolestaan ostaa maidon ja vastaa keltaisen juuston tuotannosta meijerillä. Tässä Arla pystyy hyödyntämään Pohjoismaiden-toiminnastaan saamaansa kokemusta ja asiantuntemusta. Arla myös myy ja toimittaa valmiit tuotteet.

Arla Ingmanilla ei ole vientiä Suomesta Venäjälle. Arla Foodsin tuotteita viedään Venäjälle Tanskasta ja Ruotsista.

Mahdollisuus tuotannon kaksinkertaistamiseen
Arla ja Molvest pyrkivät aloittamaan yhteistuotannon vuoden 2013 alkupuolella. Vuoden 2014 aikana tavoitteena on tuottaa noin 6 000 tonnia juustoa, ja tuotantomäärää on tarkoitus lisätä 10 prosentilla vuosittain.

”Venäjä on yksi strategisia kasvavia markkinoitamme. Tämä sopimus on meille tärkeä, koska sen ansiosta voimme yhdistää Venäjälle suuntautuvan vientimme ja paikallisen tuotannon”, Arlan toimitusjohtaja Peder Tuborgh sanoo. ”Tämä tuskin on viimeinen kerta, kun laajennamme toimintaa Venäjän markkinoille. Pelkästään tämä sopimus voi kuitenkin kaksinkertaistaa Venäjän liikevaihtomme vuoden 2015 loppuun mennessä.

Hyötyä viennissä
Vuonna 2011 Arlan liikevaihto Venäjällä kasvoi noin 30 prosentilla, yli 450 miljoonaan Tanskan kruunuun. Kasvua edistivät ennen kaikkea Arla Natura -tuotemerkin alle kuuluvien Lurpak-voin ja Castello-juustojen vienti. Näiden tuotteiden myynnin odotetaan kasvavan entisestään, kun Arlan tuotanto Venäjällä alkaa.

”Venäjän-hankkeemme ansiosta voimme tarjota laajemman valikoiman ja toimittaa suurempia määriä”, selittää varatoimitusjohtaja Hans Christensen, joka on vastuussa Arlan toiminnasta Venäjällä, Puolassa ja Pohjois-Amerikassa. ”Tämä puolestaan vahvistaa asemaamme Venäjän jälleenmyyntisektorilla ja lisää vientiämme Pohjoismaista Venäjälle. Olemme jo havainneet vastaavia vaikutuksia muilla markkinoilla, kuten Yhdysvalloissa, Saksassa ja Kanadassa.”

”Venäjä on meille kiinnostava markkina-alue, koska monet kuluttajat ovat valmiita maksamaan hyvästä laadusta”, hän jatkaa. ”Tavoitteenamme on nousta yhdeksi keltaisen juuston tärkeimmistä tuottajista Venäjällä. Kun otetaan huomioon Pohjoismaista saamamme kokemus laadukkaan juuston tuotannosta, meillä on hyvät mahdollisuudet pitkäaikaiseen toimintaan näillä nopeasti kasvavilla markkinoilla.”

TIETOA YRITYKSISTÄ

Molvest Group:
– Molvest Group on holdingyhtiö, jonka pääkonttori sijaitsee Voronežissa Venäjällä.
– Molvestilla on tuotantoa yhdeksällä meijerillä, joista yksi sijaitsee Ukrainassa.
– Yritys tuottaa ja myy päivittäiseen käyttöön tarkoitettuja meijerituotteita, kuten maitoa, voita, jalostettuja maitojuomia ja juustoa.
– Molvestia pidetään Venäjän kolmanneksi suurimpana perinteisiä meijerituotteita tuottavana meijeriyrityksenä.

Arla Venäjällä:
– Venäjä on Yhdysvaltain, Kiinan, Lähi-idän, Pohjois-Afrikan ja Puolan ohella keskeinen kasvava markkina-alue Arlan nykyisessä, vuoteen 2015 ulottuvassa strategiassa.
– Vuonna 2007 Arla Foods lujitti liiketoimintaansa Venäjällä ostamalla 75 % Artis Distribution -yrityksestä. Yrityksen nimeksi tuli Arla Foods Artis. Sen liiketoiminta keskittyy Tanskasta ja Ruotsista tuodun juuston ja voin myyntiin.
– Arlan tavoitteena Venäjällä on luoda vahva asema laadukkaiden juusto- ja voituotteiden tuottajana. Yritys keskittää toimintansa yli 500 000 asukkaan kaupunkeihin ja pyrkii hyödyntämään mahdollisuuksia paikalliseen tuotantoon kumppanuuksien ja yritysostojen kautta.
– Arlan Venäjällä myymiä tuotteita ovat mm. Arla Natura -tuotemerkin alle kuuluvat Lurpak-voi ja Castello-juustot.

Lue uutinen englanniksi

Written By

Sirpa Rinne
Ensisijainen

Sirpa RinneViestintäjohtaja