HYÖDYLLISET MAITOHAPPOBAKTEERIT

Ihmiset ovat hyödyntäneet maitohappobakteereita tuhansia vuosia eri ruokien säilömisessä. Maitohappobakteerit tuottavat laktoosista ja muista sokereista happoja, joka laskevat tuotteen pH:ta ja tekevät olosuhteet epäedullisiksi pilaajamikrobien toiminnalle.

Ihmiset ovat hyödyntäneet maitohappobakteereita tuhansia vuosia eri ruokien säilömisessä. Maitohappobakteerit tuottavat laktoosista ja muista sokereista happoja, joka laskevat tuotteen pH:ta ja tekevät olosuhteet epäedullisiksi pilaajamikrobien toiminnalle.

Tavalliset jogurtit, viilit ja piimät sisältävät eläviä maitohappobakteereja. Yleensä nämä bakteerit eivät kuitenkaan säily elävinä vatsalaukun happamissa olosuhteissa. Edellytys sille, että maitohappobakteerit vaikuttavat hyödyllisesti on se, että ne kestävät elävinä ohutsuoleen asti, kiinnittyvät sen pinnalle ja vaikuttavat sieltä käsin elimistön toimintaan.

Maitohappobakteerit ovat oleellinen osa suolistomikrobistoa jo lapsuudesta asti. Ne pystyvät myös suoliston olosuhteissa tuottamaan yhdisteitä, jotka ehkäisevät haitallisten bakteerien kasvua. Näin maitohappobakteereilla on tärkeä rooli suoliston tasapainon ylläpitämisessä. Moderni elämäntyyli ja muutokset ruokailutottumuksissa ovat vähentäneet ruuasta saatavien maitohappobakteerien määrää tuntuvasti viimeisten vuosikymmenien aikana. Monilla on nyt vähemmän maitohappobakteereita suolistossa kuin aikaisemmin ja joiltain ihmisiltä maitohappobakteerit puuttuvat kokonaan. Yksi tapa korvata tämä puutos on säännöllinen hyödyllisten bakteerien nauttiminen.

Aktiiviset maitohappobakteerit

Arlan tuotteissa Lactobacillus acidophilus on eniten tutkittuja maitohappobakteereita. Bakteerin hyödylliset ominaisuudet ovat kuitenkin riippuvaisia käytetystä lajista ja kannasta. L. acidophilus LA-5® on tutkittu lukuisissa tieteellisissä tutkimuksissa ja se on eniten käytetty kanta erilaisissa jogurteissa ja jogurttijuomissa. Monet tutkimukset ovat osoittaneet bakteerien hyödyt suoliston terveydelle. Luonto+ -jogurtit ja rahkajogurtit sisältävät L. acidophilus LA-5®. Bifidobacterium – ei kuulu varsinaisesti maitohappobakteereihin, mutta niitä perinteisesti pidetään samaan ryhmään kuuluviksi.

Bifidobacterium lactis BB-12® sisältää erittäin hyviä ominaisuuksia; se säilyy hyvin elävänä sekä tuotteissa että ruuansulatuskanavassa. Se on osoittanut monissa kliinisissä tutkimuksissa edullisia vaikutuksia suoliston tasapainoon. Luonto+ -jogurtit ja rahkajogurtit sisältävät Bifidobacterium lactis BB-12®.

Lactobacillus casei F19® on Arla Foodsin omistama ja patentoima maitohappobakteeri, jota esiintyy myös luonnostaan ihmisen suolistossa. Lactobacillus casei F19® eristettiin ensimmäistä kertaa jo 1980-luvun lopussa. Se valittiin satojen kilpailevien maitohappobakteerin joukosta lukuisien hyödyllisten ominaisuuksiensa ansiosta. Lactobacillus casei F19® on tutkimuksissa verrattu muihin hyödyllisiin maitohaponbakteereihin. Tutkimukset osoittavat, että Lactobacillus ca-sei F19® on vahva bakteeri joka säilyy elävänä sekä ohutsuolessa että paksusuolessa, kiinnittyy suolen seinämään ja pystyy lisääntymään siinä. On osoitettu, että Lactobacillus casei F19® ei vain lisää oman lajinsa määrää vaan nostaa maitohappobakteerien kokonaismäärää suolistossa.