ALLERGEENIT JA YLIHERKKYYS

Melkein mikä tahansa ruoka voi aiheuttaa allergiaa tai muita yliherkkyysoireita.

Siitä, mikä aineesta tekee allergisoivan, ei ole varmuutta. Ruoka-allergioita esiintyy noin 20 % lapsista ja 5-10 % aikuisista. Ruoka-aineet voivat aiheuttaa hyvin erilaisia oireita esimerkiksi iholla, limakalvolla, hengitysteissä tai suolistossa. Oireet voivat ilmaantua välittömästi ruoan nauttimisen jälkeen tai jopa useiden päivien kuluttua.

Tiedetään, että noin 10 % alle 1-vuotiaista lapsista reagoi johonkin ruokaan, useimmiten kananmunaan, maitoon tai vehnään, ohraan ja rukiiseen. Kala-, äyriäis- ja muna-allergiat ovat usein pysyviä. Maitoallergia on lähes yksinomaan imeväisikäisten vaiva, joka paranee yleensä ennen 3 vuoden ikää.

Vanhempien lasten ja aikuisten ruoka-allergiat ovat tavallisesti kytköksissä koivunsiite-pölyallergiaan. Allergiaa aiheuttavina aineina ovat tällöin tuoreet hedelmät, vihannekset ja juurekset. Yleisimmät näistä ovat: porkkana, omena, päärynä, persikka, kiivi ja luumu. Lisäksi joistain mausteista voi saada oireita kuten sinapista, inkivääristä, currysta, kanelista. Yleisiä allergian aiheuttajia ovat myös mansikka, sitrushedelmät, suklaa ja tomaatti.

Mansikat ja sitrushedelmät

Myös tietyt lisäaineet voivat aiheuttaa yliherkkyysoireita kuten bentsoehappo, sulfiitit, tartraatti sekä tietyt väriaineet. Hedelmien ja monien juuresten allergeenisuus vähenee niitä keitettäessä, pakastettaessa tai kuivattaessa. Sellerin, palsternakan, persiljan, pähkinöiden, mantelin, hunajan ja mausteiden allergeenisuus ei kuitenkaan häviä.

Voimakkaita allergisia reaktioita voivat aiheuttaa esimerkiksi:

  • maito ja maitotuotteet
  • soija ja soijatuotteet 
  • gluteenia sisältävät viljat ja viljatuotteet (vehnä, ruis, ohra, kaura, speltti, kamut) 
  • äyriäiset ja äyriäistuotteet 
  • kananmunat ja munatuotteet 
  • kalat ja kalatuotteet 
  • maapähkinät ja maapähkinätuotteet 
  • pähkinät ja pähkinätuotteet 
  • selleri ja sellerituotteet 
  • sinappi ja sinappituotteet 
  • seesaminsiemenet ja seesaminsiementuotteet 
  • rikkidioksidi ja sulfiitti 
  • lupiinit ja lupiinituotteet 
  • nilviäiset ja nilviäistuotteet

Muita yleisiä allergian aiheuttajia (useat kytköksissä koivun siitepölyallergiaan):

  • omena
  • päärynä
  • persikka
  • kirsikka
  • luumu
  • litsi
  • kiivi
  • sharon
  • sitrushedelmät
  • mansikka
  • peruna
  • tomaatti
  • paprika
  • porkkana
  • palsternakka
  • lanttu
  • fenkoli
  • kumina
  • kurkuma
  • kaneli
  • inkivääri
  • valko- ja mustapippurit
  • curry
  • vanilja
  • suklaa