Latolan tilalla rakennettiin pesimäpaikkoja pääskyille

Arlan, BirdLife Suomen ja maitotilojen iloa herättänyt pääskyhanke jatkuu myös tänä kesänä. Sympaattiset pääskyt ovat uhanalaisia – haarapääsky luokitellaan vaarantuneeksi ja räystäspääsky jo erittäin uhanalaiseksi lajiksi Suomessa.

Pääskyt viihtyvät maaseudulla –  erityisesti maitotiloilla. Tästä syystä Arla ja lintujen suojelujärjestö BirdLife Suomi päättivät yhdistää voimansa maitotilojen kanssa pääskyjen pesinnän puolesta.

– Viime vuonna rakensimme maitotiloille yli 150 pesää ja tänä vuonna työ jatkuu. Tavoitteena oli innostaa mukaan yhä useampi maitotila – ja siinä on jo onnistuttu, Arlan maidonhankinnan vastuullisuuspäällikkö Heini Riipi iloitsee.

Menestyksekkäästi alkanut hanke jatkuu myös ensi vuonna

Viime vuonna alkaneessa hankkeessa pääskyjen puuhia seurattiin innolla mukana olleilla hieman yli 20 maitotilalla. Syksyn koittaessa lintujen lähtö tuntui monesta haikealta.

Onnistuneen ensimmäisen vuoden jälkeen hanketta päätettiin jatkaa vielä kaksi seuraavaa kesää. Tänä vuonna mukana olevien maitotilallisten määrää saatiin kasvatettua ainakin 33:en tilaan.

Hankkeen toinen vuosi käynnistyi mäntsäläläisellä Latolan tilalla, jossa rakennettiin kymmenen pesää pääskyille. Pesät asennetaan hankkeessa mukana oleville Arlan maitotiloille.

Menestyksekkäästi alkanut hanke jatkuu myös ensi vuonna

Pääskyjä houkutellaan pesimään monin keinoin

Mukana oleville maitotiloille tarjotaan tekopesiä sekä BirdLife Suomen pääskyasiantuntija Mauri Leivon vierailua. Tilavierailuilla tarkistetaan olemassa olevat pesät ja asennetaan uusia niiden läheisyyteen. Lisäksi pääskyjen määriä seurantaan kyselyillä.

– Kun pääskypari näkee tekopesiä talonreunassa, saattaa se luulla, että alueella on pesitty aiemmin ja se on todettu toimivaksi paikaksi, jolloin he hyväksyvät uuden pesintäpaikan helpommin, BirdLife Suomen asiantuntija Mauri Leivo opastaa.

Ensimmäistä kertaa mukana oleva Jyrki Peltola lähti pääskyjen tukemiseen innolla mukaan, sillä on huomannut pääskyjen määrän vähenemisen omalla tilallaan.

– Olemme huomanneet ongelman etenkin petojen kanssa – pihalla liikkuva varis on vaikeuttanut pesintää. Kiinnostuneena kuulen, mitä neuvoja Maurilla on antaa tähän, maitotilan isäntä Jyrki Peltola sanoo.

Tänä vuonna uutena toimenpiteenä kokeillaan soittaa kaiuttimista lintuja houkuttelevaa viserrystä.

 

Kuvat: Akifoto

Rakenna omalle pihallesi pääskyn pesä

Pääskyjen tekopesien rakentaminen on helppoa ja nopeaa, ja tarvittavat materiaalit saattavat löytyä monelta jo valmiiksi.

Rakenna omalle pihallesi pääskyn pesä