Maitoa Tikan Tilalta

Täysluomumaitoa yhdeltä tilalta.

Tikan tilan luomutäysmaito on juuri sellaista kuin maidon kuuluukin olla. Täällä voit tutustua maitosi matkaan aina navetasta kaupan hyllylle.

Usein kysyttyä

Jäikö jokin askarruttamaan? Tässä vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin. Jos et kuitenkaan löydä kysymykseesi vastausta tai haluat lähettää meille palautetta, laita meille viestiä kuluttajapalvelu@arlafoods.com

Yhden tilan luomumaito

1. Mitä tarkoittaa Yhden Tilan maito?

Kaikki tässä pakkauksessa myytävä maito on tullut vain yhdeltä tilalta ja se on pidetty erillään muusta luomumaidosta keräilyn, kuljetuksen ja pakkaamisen ajan. Sen vuoksi voimme taata tuotteen alkuperän.

2. Mitä tarkoittaa ”lähipeltojen antimilla ruokittu”?

Luomulehmien ruoasta suurin osa kasvatetaan tilla tai lähellä tilaa, jolloin rehun kuljetusmatkat lyhenevät. Luomulehmät myös laiduntavat mahdollisimman paljon, jolloin rehu on sananmukaisesta omalta pihalta.

3. Mitä tarkoitttaa ”käyvät lypsyllä kun siltä tuntuu”?

Tällä tilalla lehmät liikkuvat vapaasti sekä sisällä että ulkona ja käyvät lypsyllä lypsyrobotilla silloin kun ne itse haluavat. Robotti tunnistaa jokaisen lehmän korvamerkistä ja näin ollen tiedetään tarkalleen milloin lehmä on viimeksi ollut lypsyllä.

4. Mitä tarkoittaa ”luonnollinen rasvakoostumus” 3,8 – 4,4 g/100g?

Yhden Tilan luomu täysmaidon rasvapitoisuutta ei vakioida vaan se vaihtelee vuodenaikojen mukaan. Rasvapitoisuus on korkeimmillaan talvella ja matalimmillaan kesän aikan. Meillä lehmä siis päättää rasvan määrän.

5. Mitä tarkoittaa homogenoimaton?

Täysmaidon rasvaa ei pilkota, joten se nousee luonnostaan maidon pintaan. Ravista tölkkiä ennen käyttöä niin rasva sekoittuu maitoon.

Ruskea maitotölkki

1. Miksi maitopakkaus on ruskea?

Maitopakkausten ruskea väri johtuu siitä, että kartongin valmistusprosessissa kuituja ei ole valkaistu vaan luonnollinen ruskea väri on jätetty kartonkikuituihin. Väriä ei ole toteutettu painoväreillä kuten monissa muissa ruskeissa pakkauksissa.

2. Onko pakkaus ekologisempi ja jos kyllä niin millä tavalla?

Ruskea pakkaus merkittävästi ekologisempi valinta.

1) Pakkauksen hiilijalanjälki on 33% alhaisempi
2) Pakkauksen muovikerrokset on valmistettu uusiutuvasta raaka-aineesta
3) Kartongin valmistuksessa ei ole käytetty valkaisua
4) Kartongin valmistuksessa on vähennetty energiankäyttöä
5) Kartongin valmistuksessa on vähennetty kemikaalien käyttöä
6) Kartonki on 4,8% kevyempää, joten siihen on käytetty kokonaisuudessaan vähemmän raaka-aineita säilyttäen samat tuoteominaisuudet.

Uusi pakkausmateriaali vastaa eettisten, ekologisten ja luomutuotteiden nouseviin
trendeihin, ja tuloksena on luonnollisesti erottuva, vastuullinen ja aito pakkaus.

Arla Maitoketju ja lohkoketju

1. Mikä on lohkoketju (blockchain)?

Lohkoketju on käytännössä tietokanta tai kirjanpito johon tietoa tallennetaan ”blokkeina”. Uusi data varmennetaan ja tallennetaan vanhan perään uutena datablokkina. Vanhaa dataa ei koskaan muuteta. Lohkoketju voi olla julkinen tai yksityinen. Ominaisuuksiensa vuoksi lohkoketju on läpinäkyvä ja turvallinen – vanhoja tietoja ei voi väärentää jälkikäteen ja kaikki tapahtumat voidaan jälkikäteen varmentaa ketjusta.

Lohkoketjuihin voi liittyä myös ”Smart Contractit” eli älykkäät sopimukset, joissa kooditasolla transaktioiden eli tapahtumien osapuolet sidotaan tiettyyn sopimukseen. Esimerkiksi jokin rahassa mitattava omaisuuserä voidaan siirtää taholta toiselle suoraan lohkoketjussa määritellyn älykkään sopimuksen perusteella jolloin ei tarvita kolmatta osapuolta vahvistamaan transaktion oikeellisuutta.

Vahva tietoturva, auditointien mahdollisuus ja arvon/aitouden/omistajuuden varma tallennus on siis lohkoketjuissa sisäänrakennettuna ominaisuutena.

2. Pitääkö käyttäjän tietää tai osata jotain erityistä käyttäessään lohkoketjuun perustuvaa sovellusta?

Pääsääntöisesti ei. Itse sovellukset ovat samanlaisia kuin mitkä tahansa muutkin tietokoneella tai älypuhelimella käytettävät sovellukset eikä käyttäjä välttämättä edes huomaa että taustalla on käytetty lohkoketjutekniikkaa.

3. Onko lohkoketjun käyttäminen turvallista?

On, jopa turvallisempaa kuin perinteisten ratkaisuiden käyttö. 

4. Onko lohkoketju sama kuin Bitcoin?

Ei. Bitcoin oli yksi varhainen sovellus lohkoketjuista, mutta lohkoketjujen käyttö ja hyödyntäminen on paljon laajempaa kuin Bitcoin tai muut kryptovaluutat.

5. Missä lohkoketjua käytetään?

Kolme pääasiallista käyttöaluetta ovat a) Enterprise blockchain (kuten esimerkiksi Arlan Maitoketju), b) kryptovaluutat (kuten Bitcoin), c) uudet sovellukset ja liiketoiminta, joissa luodaan kokonaan uutta liiketoimintaa yhteisöihin perustuvalla toimintamallilla. Tyypillisesti lohkoketjuja käytetään finanssialan sovelluksissa, IoT (Internet of Things) sovelluksissa, toimitusketjuissa joissa halutaan varmentaa tuotteen alkuperä ja matka alusta loppuun sekä automatisoida prosesseja, logistiikassa, startuppien tai vakiintuneiden yritysten uusien tuotteiden rahoituksen hankinnassa. 

6. Onko lohkoketjujen käyttö yleistä?

Se alkaa olla jo varsin yleistä ja käyttö kasvaa kovaa vauhtia. Usein kuulee, että internetin jälkeen suurimmat innovaatiot ovat lohkoketju ja keinoäly.

7. Onko lohkoketju paras ratkaisu kaikkiin teknisiin järjestelmiin?

Ei. Useassa tapauksessa esim. perinteiset tietokannat ovat paras ratkaisu, mutta on useita käyttötapauksia joissa lohkoketju on oikeasti paras ratkaisu.