- Nestekartonkipakkauksissa ei voida tuoteturvallisuuden ja hygienian vuoksi kokonaan luopua muovista, vaan kartongin pinnalle tarvitaan ohut muovikalvo. Harjakattoisten purkkiemme biomuovi valmistetaan uusiutuvasta puupohjaisesta raaka-aineesta, kertoo Arla-brändistä ja vastuullisuudesta vastaava Kati Janhunen Arlalta.
Arlan purkeissa olevan biomuovin raaka-aineena käytetään UPM:n Lappeenrannan biojalostamolla tuotettua uusiutuvaa naftaa, jossa hyödynnetään puusta sellun valmistusprosessin tähteenä syntyvää mäntyöljyä.
Puupohjaisen, uusiutuvan biomuovin hyödyntäminen nestekartonkipakkauksissa on ympäristön kannalta vastuullinen ratkaisu, sillä se vähentää fossiilisen muovin tarvetta.
100-prosenttisesti metsästä peräisin oleva pakkaus
Arlan ympäristöystävällisemmät purkit valmistaa norjalainen Elopak.
- Harjakattoinen nestekartonkipakkaus koostuu lähtökohtaisesti noin 80-prosenttisesti kartonkimateriaalista eli on metsästä peräsin. Elopakista oli loogista viedä tätä vielä yksi askel eteenpäin ja tarjota 100-prosenttisesti pohjoismaisesta metsästä tuleva pakkaus, jossa myös muovipäällystys on puusta lähtöisin, kertoo Elopakin toimitusjohtaja Juha Oksanen.
Biomuovi sopii maidon ja muiden maitotuotteiden pakkauksiin hyvin, sillä se vastaa teknisiltä ominaisuuksiltaan tavanomaista nestekartonkipakkauksissa hyödynnettävää muovia. Pakkaukset voi kierrättää samalla tavalla kuin muutkin nestekartonkipakkaukset.
Suomen ensimmäinen kartonkinen jogurttipurkki
Arlalla uusien, vastuullisempien pakkausratkaisujen etsiminen on jatkuvaa kehitystyötä. Vuonna 2019 Arla toi ensimmäisenä Suomessa markkinoille kartonkisen purkin Luonto+ jogurtteihin. Pakkaus oli vastaus kuluttajien toiveisiin helposti kierrätettävistä pakkauksista, sillä kartonkisen purkin voi kierrättää kansineen kartonkikeräyksessä.
Lisää uusia parempia pakkauksia
Vuonna 2020 Arlan Keso-raejuustolle vaihdettiin muovirasian tilalle ympäristölle parempi kartonkirasia. Seuraavana vuonna käynnistyi Ingmariini-rasioiden uudistus. Nykyisin Ingmariini-rasioissa on helposti irrotettava kartonkikääre, joka tekee lajittelusta vaivattomampaa.
Noin 70 prosenttia kaikista Suomessa käytetyistä pakkauksista hyödynnetään uusien tuotteiden raaka-aineena. Yksi keino lisätä kierrätysastetta on neuvoa, miten pakkaus on tarkoitus kierrättää. Jotta yksikään pakkaus ei päätyisi sekajätteeseen, Arla ryhtyi vuonna 2022 uudistamaan pakkaustensa lajitteluohjeita. Uusimmista pakkauksista entistä selkeämmät ohjeet jo löytyvät.