100 g | |
Kananmunia
|
3 |
Sokeria
|
2½ dl |
250 g | |
Sitruunankuori ja mehu
|
1 |
Vehnäjauhoja
|
4 dl |
Leivinjauhetta
|
1½ tl |
Raastettua kookosta
|
3 dl |
Tomusokeri
|
2 dl |
Rahka antaa kakulle syvyyttä ja mehukkuutta, kun taas kokonaisen sitruunan kuori antaa sille täyteläisen, sitruksisen maun.
Sitruunankuori on sitruunan uloin, kirkkaan keltainen kerros. Tämä kerros on täynnä maukkaita aromiaineita ja eteerisiä öljyjä, jotka voivat tuoda sitruksisen vivahteen lähes mihin tahansa kakkuun. Tässä reseptissä käytetään kokonaisen sitruunan kuorta, jolloin se on hallitseva aromi. Parhaan maun saat, kun käytät korkealaatuista sitruunaa ja peset sen huolellisesti juoksevassa vedessä. Poista sitten kuorikerros varovasti kuorimalla tai hienolla raastimella. Yritä välttää raastamatta kuoren valkoista, alempaa osaa, sillä se on maultaan hieman katkera. Saat kuoresta parhaan mahdollisen maun irti, jos hienonnat sen erityisen hienoksi ennen kuin lisäät sen kakkuun.
Tässä reseptissä käytetään rahkaa, hapatetusta maidosta valmistettua maitorahkaa, joka lisää sitruunakakun kosteutta ja makua (sitä saa useimmista supermarketeista, mutta jos et löydä sitä, myös kreikkalainen jogurtti toimii hyvin). Pari sudenkuoppaa on kuitenkin syytä välttää sitruunakakun valmistamisessa. Ensinnäkin, älä sekoita taikinaa liikaa. Kaada taikina vuokaan ja paista se heti, kun seoksessa ei ole enää näkyviä kuivien jauhojen kokkareita. Toiseksi, älä paista kakkua liian kauan tai liian kuumassa uunissa. Anna uunin esilämmetä kunnolla, jotta paistoaika ei pitkity. Uunilämpömittari on tässä suureksi avuksi. Paistamisen lopussa työnnä hammastikku kakkuun tarkistaaksesi, onko se valmis. Jos tikku tulee ulos puhtaana, on aika poistaa kakku uunista.
Sitruunankuori ei ole ainoa tapa saada tähän kakkuun selkeä sitruksinen maku. Sitruunamehu lisää kuitenkin liikaa happamuutta. Sitruunauute sen sijaan tuottaa sitruunankuorta muistuttavia makuja, mutta pitää happamuuden alhaisena. Jos sinulla on sitruunauutetta, käytä suunnilleen yhtä paljon kuin yhden sitruunan kuorta: noin ruokalusikallinen. Muista, että sitruunauute voi tuottaa vähemmän sitruunan aitoa makua kakkuun kuin sitruunankuori.
Heti kun kakkusi tulee uunista, taistelu kuivumista vastaan alkaa. Muista aina peittää kakku tiiviisti ennen sen säilyttämistä. Mikään ei kuivata peittämätöntä kakkua niin kuin jääkaappi. Nopea ratkaisu kuivaan kakkuun on tarjota se kermavaahdon, vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa. Voit myös kokeilla kuivuneen kakun kostuttamista ennen tarjoilua. Pistele ensin reikiä kakkuun hammastikulla tai puisella vartaalla. Käytä sitten leivontasivellintä ja sivele kakun pinta valitsemallasi nesteellä. Tämä voi olla maitoa, kirnupiimää, likööriä tai yksinkertaista 50/50 sokerin ja veden siirappiseosta. Varo kuitenkin liottamasta kakkua liikaa, tai se voi hajota.