Jotta paninileivästä tulisi mureaa ja pehmeää, hiivan oikea käsittely on ensiarvoisen tärkeää. Hiivataikina tarvitsee aikaa kohotakseen kunnolla. Ennen kuin hiiva voi nousta, sen on kuitenkin aktivoiduttava kunnolla haaleassa nesteessä. On tärkeää käyttää hanavettä, joka on kädenlämpöistä tai mieluiten 37-42 °C. Yli 60 °C:n veden käyttö tappaa hiivan ja estää taikinan kohoamisen. Koska reseptissämme tarvitaan sekä vettä että rahkaa, varmista, että rahka on huoneenlämpöistä ja että käytät nestemäisen seoksen valmistukseen hieman haaleaa lämpimämpää vettä. Liuota hiiva lämpimään seokseen murentamalla se sormillasi. Anna seoksen olla 5-10 minuuttia, jotta näet, onko hiiva aktivoitunut kunnolla. Jos se on aktivoitunut, seoksen pitäisi muuttua kuplivaksi tai vaahtoavaksi, ja voit nyt lisätä kuivat aineet ja jatkaa paninileivän reseptin valmistusta.
Panini on herkullinen ja helppo lounaseväs. Lue lisää alta!
Arla® Lempi Maitorahka 0,2 % laktoositon
|
100 g |
---|---|
Vettä
|
1 dl |
Hiivaa
|
10 g |
Oliiviöljyä
|
1 rkl |
Suolaa
|
½ tl |
Durumvehnäjauhoja
|
100 g |
Vehnäjauhoja
|
100 g |
Kananmunat leipien sivelyyn paistamista varten
|
Italialaisessa paninileivässä on rapea, kultainen kuori ja pehmeä ja murea mureus, minkä ansiosta leipä sopii erinomaisesti grillattuihin voileipiin. Grillattuna leipä saa herkullisen rapean rakenteen, joka sopii hyvin pehmeiden levitteiden ja täytteiden kanssa, joten se on loistava vaihtoehto kevyelle lounaalle tai välipalalle. Tässä kotitekoisessa leivässä on hienovarainen pähkinäinen maku, joka on läsnä ilman, että se on ylivoimainen, mikä johtuu täysjyväisestä durumjauhosta. Tämä tarkoittaa, että voit täyttää sen käytännössä millä tahansa kasviksella tai lounaslihalla ja saada herkullisen lopputuloksen.
Oletko innostunut leipomaan vielä enemmän kotitekoista leipää lounaaksi ja päivälliseksi? Tutustu myös resepteihimme lettujen, pizzataikinan ja pitaleivän valmistukseen. Kuten tämä paninileipäresepti, nämä helposti noudatettavat leipäreseptit tarjoavat sinulle runsaasti mahdollisuuksia kokeilla erilaisia täytteitä ja täytteitä.
Täydellisen paninivoileivän valmistamiseksi halkaise tuore tai sulatettu leipä ja täytä se vihanneksilla, lihavalmisteilla ja haluamallasi juustolla. Kuumenna paninipuristin tai voileipäpaahdin, ennen kuin asetat paninit siihen ja painat ne hyvin kiinni. Kypsennä paninit, kunnes leipä on kullanruskeaa ja sen pinnassa on selvät grillijäljet ja juusto on sulanut.
Hyvä paninileipä maistuu hyvältä erilaisten täytteiden kanssa. Klassinen yhdistelmä on vihreä pesto, tomaattiviipaleet, sipuliviipaleet, juusto ja leikkeleliha. Pehmeän italialaisen juuston, kuten mozzarellan, käyttäminen on hyvä vaihtoehto, sillä se sulaa hyvin, kun paninileipää grillataan. Tämä juusto sopii myös hyvin yhteen useimpien lounaslihojen kanssa, joten piditpä sitten enemmän serranokinkusta, chorizosta, salamista tai viipaloidusta kanasta tai kalkkunasta, on olemassa täydellinen yhdistelmä juuri sinulle.
Jos haluat kasvisvaihtoehtoja, voit ottaa mallia avokado-paahtoleivästä ja täyttää omatekoiset paninisi suolalla ja pippurilla maustetulla avokadolla, viipaloidulla kirsikkatomaatilla ja runsaalla juustolla. Kun yhdistät kotitekoisen hummuksen paahdettuihin punaisiin paprikoihin, oliiveihin, murennettuun fetajuustoon ja rucolaan tai babypinaattiin, saat myös herkullisen kasvisruoan täytteen leipääsi.
Paninileipiä voi valmistaa erityyppisiä riippuen siitä, millaisia jauhoja käytät. Durumjauhossa on hieman pähkinäinen maku ja aromi, joka sopii mainiosti panineihin. Durumjauhojen käyttö antaa leivälle myös kauniin kultaisen sävyn, jota ei saada aikaan pelkillä vehnäjauhoilla valmistetuilla tavallisilla valkoisilla paninileivillä. Durum- ja vehnäjauhojen sekoitus, kuten reseptissämme vaaditaan, on täydellinen, sillä näin saat molempien maailmojen parhaat puolet: maalaismainen paninileipä, jossa on makea, pähkinäinen maku, hieman kultainen kuori sekä kevyt ja ilmava mureus.
Jos haluat korostaa durumjauhon hienovaraista pähkinäistä makua tässä kotitekoisessa leivässä, voit ripotella paninien päälle seesaminsiemeniä. Lisää ne yksinkertaisesti leipäpaloihin sen jälkeen, kun olet sivellyt ne vatkatulla kananmunalla. Kun paninit paistuvat, seesaminsiemenet paahtuvat ja saavat voimakkaamman, herkullisen mantelimaisen maun. Tuoksuvien nigellansiementen lisääminen sekaan tekee makuprofiilista vieläkin monimutkaisemman, sillä nämä siemenet ovat hieman kitkerämpiä ja muistuttavat maultaan paahdettua sipulia. Näiden kahden siemenlajin yhdistelmä on ihana ja antaa kotitekoisille panineillesi houkuttelevan ulkonäön. Jos tunnet olosi luovaksi ja seikkailunhaluiseksi, voit jopa kokeilla raitojen tai pyörteiden kaltaisen kuvion luomista vaaleilla seesaminsiemenillä ja tummilla nigellansiemenillä.