Minestronekeitto

Minestronekeitto

1 tunti
Tekeekö mielesi tukevaa ja maukasta ateriaa? Tutustu minestronekeiton reseptiimme, jossa on pekonia ja pastaa; se on todellinen klassikko, josta tulee helposti koko perheen suosikki. Tämä italialainen klassikko on valmistettu maukkaista, suolaisista vihanneksista, kuten sipulista, juuriselleristä, purjosta ja porkkanoista, ja se on täynnä makua. Tarjoa kotitekoinen minestrone maukkaalla, yrttisellä tuorejuustolevitteellä paahdettujen leipäkrostinien kanssa täydentämään tämä täyttävä lounas- tai illallisherkku.
https://www.arla.fi/reseptit/minestronekeitto/

Tee näin:

Minestronekeitto
  • Leikkaa pekoni ohuiksi suikaleiksi ja paista kattilassa noin 3 minuuttia.
  • Lisää oliiviöljy, valkosipuli, sipuli, juuriselleri, purjo ja porkkanat ja paista vielä noin 2 minuuttia.
  • Lisää kattilaan myös tomaattimurska, kasvisliemi, tuore timjami, suola ja pippuri ja kiehauta keitto. Voit poistaa liemestä mahdollisen vaahdon.
  • Lisää pasta ja anna sen kiehua noin 10 minuuttia, kunnes se on pehmeää.
  • Mausta maun mukaan.
Gratinoidut leivät
  • Kuumenna uuni 190 °C:seen ja käytä grillivastusta.
  • Sekoita juusto, maito, suola ja pippuri keskenään ja levitä yrttituorejuustotahna kevyesti paahdetulle leivälle.
  • Paahda leipäviipaleita lisää uunin yläosassa noin 5 minuuttia, kunnes levite saa kullanvärisen värin.
Valmis!

Kysymyksiä minestronekeitosta

Nopea ja helppo minestronekeitto on ihanan runsas ateria. Jos haluat oppia lisää italialaisesta klassikosta, jatka lukemista alla!

Mitä on minestronekeitto?
Aidossa italialaisessa minestronessa ei välttämättä ole tiettyä ainesosaluetteloa, sillä ruokalaji valmistetaan yleensä kauden kasviksista. Keitto valmistetaan kuitenkin yleensä makeasta, suolaisesta ja paksusta tomaattiliemipohjasta, ja se sisältää usein sipulia, porkkanoita, papuja, selleriä sekä riisiä tai pastaa. Tämä tekee keitosta erittäin runsaan ja monien rakenteiden keiton.
Miten tehdä minestronekeittoa?
Nopean minestronekeiton valmistaminen lounaaksi tai päivälliseksi ei ole suuri sitoumus, kun ottaa huomioon, miten herkulliselta se maistuu! Kypsennä pekonia ensin muutama minuutti ennen tuoreiden vihannesten lisäämistä. Siirrä muutaman minuutin kuluttua liemi, tomaatit ja mausteet myös kattilaan ja kiehauta. Lisää sitten pasta ja anna kiehua. Nauti keitto lämpimänä heti.
Voiko minestronekeittoa pakastaa?
Minestronekeiton pakastaminen on hyvä vaihtoehto, jos ruoasta sattuu jäämään tähteitä. Se säilyy pakastimessa jopa 6 kuukautta. Anna ruoan jäähtyä ja siirrä se annoskokoisiin, ilmatiiviisiin astioihin. Jätä astioihin tilaa, jotta neste voi laajentua jäätyessään. Sitä ei tarvitse sulattaa ennen lämmittämistä mikroaaltouunissa tai kattilassa. Jos kuitenkin haluat sulattaa sen ensin, jätä se jääkaappiin yön yli.
Kuinka kauan minestronekeitto säilyy jääkaapissa?
Kotitekoinen minestronekeitto säilyy 3-4 päivää, jos se säilytetään asianmukaisesti jääkaapissa. Kun se on jäähtynyt, kaada se yhteen isoon ilmatiiviiseen astiaan tai annostele se useampaan eri astiaan, jos aiot nauttia tähteet useammassa erässä. Kun olet valmis syömään loput, lämmitä keitto uudelleen mikroaaltouunissa tai liedellä.
Miten sakeuttaa minestronekeitto?
Italialaisten tapaan voit käyttää leipää paksun ja kermaisen minestronekeiton valmistamiseen. Revi vaalea leipä ja lisää se keittoon sen kiehuessa. Sekoita välillä, jotta leipä hajoaa. Samalla se sakeuttaa keittoa ja antaa sille ihanan kermaisen koostumuksen.
Mitä pastaa käytetään minestronekeitossa?
Keittoihin, kuten tähänkin, sopii parhaiten pienikokoinen pasta, joka mahtuu lusikkaan. Sellaisenaan esimerkiksi perinteiset makaronit, ditalini ja simpukkapasta sopivat hyvin. Jos valitset täysjyväpastan, saat niistä hieman enemmän purtavaa, mikä sopiikin hyvin minestronen kaltaisiin maalaiskeittoihin.

Ainekset

Minestronekeitto
Pekonia
100 g
Oliiviöljyä
1 rkl
Valkosipulinkynsi hienonnettuna
1
Sipuleita hienonnettuna
2
Juuriselleri pieninä paloina
¼
Purjoa renkaiksi leikattuna
2
Porkkanoita viipaleiksi leikattuina
3
Tomaattimurskaa
1 tlk
Kasvisfondia
1¼ l
Tuoreita timjamia
5 oksaa
Karkeaa suolaa
1 tl
Pippuria myllystä
Kuivaa täysjyvämakaronia
100 g
Gratinoidut leivät
50 g
1 rkl
Suolaa
¼ tl
Pippuria myllystä
Paksuja viipaleita täysjyväleipä
Lisää herkullisia ideoita

Klassinen italialainen minestronekeitto

Tämä herkullinen minestronekeitto pastalla on sekä lämmittävä että maukas. Monet tuoreet vihannekset, pekoni ja täysjyväpasta tekevät liemestä muhkean ja rakenteikkaan. Paahdettujen crostinien ja yrttisen tuorejuustolevitteen lisääminen nostaa tämän italialaisen klassikon uusiin ulottuvuuksiin.

Jos etsit lisää maukkaita italialaisia klassikoita, kuten pastaruokia ja pizzaa, suosittelemme tutustumaan myös yksinkertaisiin lasagne- ja calzone-resepteihimme.

Keitto vihannesten ja pekonin kera

Paras minestrone-resepti antaa sinulle maukkaan keiton, jossa on valikoima herkullisia ja toisiaan täydentäviä ainesosia. Siinä on kaikkea timjamilla maustetusta suolaisesta tomaattiliemestä maanläheiseen, pähkinäiseen juuriselleriin, suolaiseen pekoniaan ja terävään sipuliin, valkosipuliin ja purjoon, jotka antavat sille syvyyttä.

Nämä ihanat ainesosat on leikattu täydellisiksi suupaloiksi, ja niistä syntyy paksu keitto, jossa on paljon purtavaa ja samettisen pehmeä tomaattipohja.

Tarjoile grillatun leivän ja yrttituorejuuston kanssa

Perinteisestä minestrone-reseptistä tulee vieläkin parempi, kun siihen lisätään herkullinen, pieni lisuke. Jos olet miettinyt, mitä tarjoilla minestronekeiton kanssa, sinun ei tarvitse etsiä kauempaa, sillä yhdistämme sen yrttisen crostinin kanssa. Jotain rapeaa, paahteista ja yrttistä, johon voit upottaa ja nauttia keiton kanssa, on yksinkertaisesti vastustamatonta.

Rapea, paahdettu täysjyväleipä ja sen paistettu, kermainen juustolevite sopivat hyvin yhteen täyteläisen keiton kanssa, sillä mausteisen tuorejuuston monipuoliset maut heijastavat keiton suolaisia ja mausteisia makuja.

Valitse paras pasta minestronekeittoon

Hyvien raaka-aineiden valintaan kuuluu myös täydellisen pastatyypin löytäminen. Sen on oltava melko pientä, sillä sen on mahduttava hyvin lusikkaan ja jätettävä samalla tilaa kaikille muille ainesosille. Tämän vuoksi pienemmät makaronilajit, kuten perinteinen makaroni ja pieni simpukkapasta, ovat hyviä vaihtoehtoja. Myös muut pienemmät pastat sopivat hyvin tähän ruokalajiin, sillä ne sekoittuvat hyvin muiden suupalojen kanssa.

Riippumatta siitä, minkälaisen pastan valitset, valitsemalla täysjyväpastan varmistat, että pastassa on hieman enemmän pureskeltavaa - ja se täydentää ihanasti tätä maalaismaista keittoa ja sen monia tekstuureja.

Tee mausteinen minestronekeitto

Valmistaudu kokeilemaan jotakin uutta ja tekemään mausteinen minestronekeitto. Voit tietenkin maustaa klassisen reseptin lisäämällä siihen joko tuoreita, hienonnettuja punaisia ja vihreitä chilipaprikoita, savuisia chipotle-paprikoita tai chilijauhetta, mutta voit tehdä sen myös käyttämällä siihen kuutioitua chorizoa tai muuta mausteista makkaraa.

Tämä tuo ruokaan hieman tulisuutta ja lisää suolaisen elementin, jonka pehmeä ja pureskeltava rakenne sopii hyvin täyteläiseen ja runsaaseen keittoon. Mausteinen minestronekeitto tarjoaa herkullisen vaihtoehdon ja mahdollisuuden ravistella asioita hieman. Lisäksi mausteisuus toimii kauniisti yrttisen tuorejuustoleivän kanssa.

Vinkkejä

Jos pidät mukavasta ja paksusta minestronekeitosta, voit tehdä kuten monet italialaiset ovat tehneet vuosisatojen ajan ja käyttää leipää keiton sakeuttamiseen. Jos sinulla sattuu olemaan aiemmilta päiviltä jäänyttä vaaleaa leipää, voit repiä sen pieniksi paloiksi ja lisätä palat keittoon.

Kun se kiehuu, leivänpalaset hajoavat ja paksuuntuvat. Näin heitteille jääneestä leivästä tulee käyttökelpoista, ja samalla saat tehtyä italialaisesta klassikkokeitosta kermaisemman.