Punaisia linssejä
|
2½ dl |
---|---|
Punasipuli hienonnettuna
|
2 |
Valkosipulinkynsi hienonnettuna
|
1 |
Inkivääriä
|
2 rkl |
Paseerattua tomaattia (n. 400g)
|
1 tlk |
Kasvisfondeja
|
8 dl |
Suolaa
|
½ tl |
Mustapippurirouhetta
|
½ tl |
Punainen chili
|
1 |
Keltaista paprika
|
2 |
200 g | |
Sitruunankuori ja mehu
|
½ |
Linssikeittoja on yhtä monta erilaista kuin on linssejäkin. Halkaistut punaiset, kokonaiset vihreät, ruskeat, ranskalaiset Puy-linssit tai kiinteät, mustat, belugalinssit - niillä kaikilla on erilainen maku ja rakenne. Ja ne ovat kaikki herkullisia.
Linssit ovat monipuolisia ja nopeita valmistaa. On hyvä pitää aina pussi käsillä hätätilanteita varten. Esimerkiksi: kun lihaa syövä vieras saapuu paikalle odottamattoman vieraan kanssa, joka osoittautuukin kasvissyöjäksi! Kyllä, linssit ovat niin helppoja. Voit keittää annoksen ja saada silti loputkin illallisesta pöytään ajoissa.
Jokaisella kulttuurilla on oma näkemyksensä linssikeitosta. Italiassa se maustetaan usein pancetta- ja naudanlihaliemellä tai makealla italialaisella makkaralla. Marokkolaista makua saat lisäämällä jauhettua inkivääriä, korianteria, kumiinia, paprikaa, chilijauhetta ja kanelia. Intialaisessa dalissa käytetään usein asafoetidaa, sarviapilaa ja kurkumaa. Ja muista: jotkut yksinkertaisimmista linssikeitoista ovat kaikkein maukkaimpia. Kuullotetut sipulit ja valkosipulit, tomaatti ja paljon timjamia tekevät herkullisen punaisen linssikeiton. Lisää suolaa ja pippuria maun mukaan ja purista sitruunaa sekaan ennen tarjoilua.
Linssejä ei tarvitse liottaa. Ne kypsyvät lähes aina 30 minuutissa tai lyhyemmässä ajassa. Linssit on kuitenkin huuhdeltava, kunnes vesi on kirkasta. Linssejä on myös syytä hieman perata ennen käyttöä, sillä muuten keittoon saattaa joutua mukaan pieniä kiviä.
Se on makuasia. Jos haluat kermaista linssikeittoa, aloita halkaistuista punaisista linsseistä ja keitä niitä, kunnes ne hajoavat. Jos haluat enemmän rakennetta ja purevuutta, valitse mustat belugalinssit ja lopeta niiden hauduttaminen, kun ne ovat pehmeitä, mutta säilyttävät kuitenkin muotonsa.
Yleissääntönä on, että linssikeitto säilyy pakastimessa enintään kuusi kuukautta, riippuen siitä, mitä ainesosia lisäät keiton joukkoon. Sipulit, valkosipulit, porkkanat, palsternakat ja selleri pakastuvat hyvin keitossa. Perunat eivät kuitenkaan säily, sillä ne hajoavat sulatettaessa.
Alikypsät linssit ovat suurin syyllinen rakeiseen keittoon, varsinkin jos sekoitat ainekset ja haluat tasaisemman, kermaisemman koostumuksen. Tässä tapauksessa hieman ylikypsät linssit toimivat parhaiten. Meidän reseptillämme valmistuu sattumaisempi keitto, jossa on paljon erilaisia koostumuksia ja makuja, joten voit kokeilla linssien kypsyyttä, kunnes löydät perheellesi sopivan koostumuksen.