Kikherneitä
|
400 g |
---|---|
Kurkku
|
1 |
Punasipuli
|
1 |
Seesamiöljyä
|
1 tl |
Apetina® Kuutiot Basilika & Oregano
|
1 tlk |
Arla Apetina Kuutiot, basilika ja oregano -pakkauksen öljyä
|
2 rkl |
Hienonnettua persiljaa
|
25 g |
Sitruuna
|
½ |
Suolaa
|
|
Mustapippuria
|
Kikherneet, jotka tunnetaan myös nimellä garbanzopavut, ovat yksi maailman laajimmin viljellyistä palkokasveista. Niitä on viljelty jo vuosituhansien ajan ja ne ovat Välimeren keittiön keskeinen ainesosa. Nykyään Intia tuottaa niitä enemmän kuin mikään muu maa.
Lisäkkeenä tämä salaatti sopii hyvin kaikkeen grillatusta lihasta ja grillatuista voileivistä paistettuun kanaan ja tulisiin curryihin. Sen muuttaminen pääruuaksi on yhtä yksinkertaista kuin kerrostaa sen päälle muutama kebabvarras (lammasta, naudanlihaa tai falafel-sekoitusta herkullisena kasvisvaihtoehtona), silputa siihen runsas annos kanaa tai lisätä suuria, täydelliseksi grillattuja portabellasieniä.
Jos olet kokeilunhaluinen, eikä sinulla ole ruokakomerossa kikherneitä - tai perheessäsi on nirsoja syöjiä, useimmat muutkin pavut sopivat hyvin tähän reseptiin. Suosikkejamme ovat valkoiset, mustat tai kidneypavut. Sinun ei kuitenkaan tarvitse tyytyä pelkkiin papuihin. Kvinoa, linssit, vihreät herneet ja kukkakaaliriisi ovat kaikki erinomaisia vaihtoehtoja, jotka muuttavat tämän ruokalajin aivan uudeksi makuelämykseksi.
Keitä iso kattilallinen kikherneitä jääkaapissa säilytettäväksi, niin olet valmis tulevan viikon tarpeisiin. Tai jos haluat, voit käyttää purkitettuja esikypsennettyjä kikherneitä, jolloin ratkaisu on vielä yksinkertaisempi. Hienonna persilja valmiiksi, niin olet valmis kokoamaan tämän maukkaan salaatin muutamassa minuutissa.
Voit säästää veden, jossa kikherneet on keitetty. Sitä kutsutaan aquafabaksi, ja voit käyttää sitä munankeltuaisen korvikkeena, jos kokkaat tai leivot vegaaneille tai muna-allergikoille.
Tämä riippuu täysin henkilökohtaisesta mausta ja käytettävissä olevasta ajasta. Säilykkeet ovat kätevämpiä, nopeampia valmistaa ja täynnä makua. Kuivattuja kikherneitä on puolestaan lajiteltava käsin, jotta niistä voidaan poistaa kivet tai värjäytyneet pavut, liotettava yön yli (tai liotettava kuumassa vedessä tunnin ajan) ja keitettävä sitten keittämällä liedellä jopa tunnin ajan. Jotkut sanovat, että tämä rakkauden työ antaa rikkaamman, täyteläisemmän ja lihaisamman maun kuin purkitetut vastaavat. Kokeile molempia ja katso, kumpi on parempi!
Kikherneet ovat uskomattoman monipuolisia, ja niin on myös tämä salaatti. Se sopii yhtä hyvin niin lisäkkeeksi kuin pääruoaksikin. Tarjoile sen kanssa kulhollinen kirsikkatomaatteja ja oliiveja, paahdettua pitaleipää ja kulhollinen tzatzikia, niin saat nopean aterian, joka on tarpeeksi kaunis juhliin ja tarpeeksi maukas jaettavaksi.
Säilytä kikhernesalaatti lasiastiassa jääkaapissa. Älä ole huolissasi, jos kikherneet saavat vaaleanpunaisen sävyn, koska ne ovat pitkään olleet kosketuksissa punasipulin kanssa. Värimuutoksen ei pitäisi vaikuttaa makuun.
Keitetyt kikherneet säilyvät noin kolme päivää. Jos haluat säilyttää niitä pidempään, ota ne jääkaapista, kaada ne kattilaan ja keitä niitä varovasti noin 10 minuuttia, jolloin kaikki mahdollisesti kasvamaan alkaneet bakteerit kuolevat.