Piparkakkutalo

Piparkakkutalo

Piparkakkutalo on jouluksi mukava projekti koko perheelle!
https://www.arla.fi/reseptit/piparkakkutalo/

Tee näin:

Piparkakkutaikina
  • Laita voi, siirappi ja sokeri kattilaan. Lämmitä kunnes kaikki ainekset ovat sulaneet. Kaada taikina monitoimikoneeseen, lisää kerma sekä mausteet ja sekoita. Sekoita toisessa kipossa keskenään ruokasooda ja jauhot, ja sekoita seos taikinaan. Vaivaa taikinaa; siitä pitäisi tulla melko löysää. Anna sen levätä jääkaapissa seuraavaan päivään. Ota taikina huoneenlämpöön noin tunti ennen paistamista.
  • Kauli taikina jauhotetulla työpöydällä n. 3 mm:n paksuisiksi levyiksi. Nosta levyt leivinpaperille ja leikkaa ne osiksi haluamiesi piirustusten mukaisesti. Paista uunin keskitasolla 175 asteessa n. 10 minuuttia. Anna osien jäähtyä uunipellillä. Jos paistat talon kahdessa erässä, reunoista tulee suoria ja siistejä eivätkä ne valu, ja osista tulee oikean kokoisia talon kokoamista varten. Jos ikkuna-aukkojen leikkaaminen tuntuu vaikealta, ikkunat voi pursottaa sen sijaan sokerikuorrutuksesta.
Talon kokoaminen
  • Talon kokoaminen: Sulata sokeri puhtaalla kuivalla paistinpannulla keskilämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes se karamellisoituu vaaleanruskeaksi liuokseksi. Jos mahdollista, kokoamisvaiheessa tulisi olla mukana kolme henkilöä, joista yksi sulattaa sokerin ja pitää sen matalassa lämmössä sulaneena, mutta niin ettei se pala ja kovetu. Kasta päätyjen suorat sivut sokeriliuokseen pääty kerrallaan ja liitä päätyjen sivut etu- ja takaseinien sivuihin. Yksi henkilö kastaa sivut sokeriliuokseen ja toinen pitää osia kiinni toisissaan. Sokeri kovettuu nopeasti, joten on toimittava ripeästi.
  • Levitä sokeriliuosta veitsellä päätyjen kalteviin sivuihin ja pane katon toinen puoli nopeasti paikalleen. Levitä sen jälkeen sokeriliuosta päädyn kalteviin sivuihin talon etupuolelle ja pane katon toinen puoli niiden päälle. Valuta hieman sokeriliuosta katonharjan saumakohtaan. Kasta oven toinen pystysivu sokeriliuokseen ja kiinnitä se paikalleen. Sirota katolle hieman tomusokeria lumeksi.
Valmis!
Vinkki

Pane piirustukset paistettujen taikinaosien päälle ja tasoita osien reunat piirustusten mukaan ennen kuin taikina on jäähtynyt.

Piparkakkutalo Q&A

Piparkakkutalon kokoaminen on hauskaa ja koko perheen yhteinen juttu. Piparkakkutalosta riittää syötävää moneksi päiväksi tai se voi olla myös joulun yksi hienoimmista koristeista. Lue lisää alta!

Miten piparkakkutalo tehdään?
Piparkakkutalon tekeminen vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä, mutta reseptimme avulla saat sen valmiiksi juuri sopivasti joulun alla. Yhdistä piparkakkutaikinan ainekset, laita se pussiin, litistä se ja anna sen levätä jääkaapissa noin 2½ tuntia. Ota taikina jääkaapista noin 30 minuuttia ennen käyttöä, jolloin sitä on helpompi työstää. Kauli taikina leivinpaperille ja leikkaa talosi palat leikkuumallien avulla. Kun kaikki palat on leikattu, aseta murskatut makeiset ikkunaruutuihin ja paista kaikkia piparkakkupaloja noin 14 minuuttia, kunnes ne ovat rapeita - älä kuitenkaan anna niiden muuttua liian tummiksi. Anna kakkujen jäähtyä, kunnes karkkiseos on jähmettynyt lasimaalauksiksi. Kokoa talo liimaamalla palat yhteen nestemäisellä kinuskilla ja koristele piparkakkutalo kuorrutuksella ja karkilla.
Miten piparkakkutalon kuorrutus tehdään?
Kuorrutus on helppo valmistaa, ja tarvitset vain kolme ainesosaa: tomusokeria, vettä ja munanvalkuaista. Vatkaa nämä ainekset yhteen, kunnes saat kuohkean seoksen. Käytä kuorrutetta karkkien liimaamiseen taloon ja anna talolle luminen ilme. Voit myös käyttää elintarvikeväriä antaaksesi kuorrutteelle eloisamman ja juhlavamman värin.
Miten piparkakkutalo koristellaan?
Kun piparkakkutalo on koottu, voit alkaa koristella taloa haluamallasi tavalla. Käytä vaahtokarkkeja tai kookoshiutaleita talven ihmemaailman luomiseen. Laita M&M:iä tai luorrutepisaroita kattoa pitkin tuomaan taloon väriä. Onko joulu oikeasti joulu ilman karkkikeppejä? Liimaa karkkikeppejä talon sivuille. Voit myös lisätä ripotteluja, sokerikelloja, lakritsia, syötäviä helmiä tai keksejä. Ryöstä siis karkkilaatikkosi ja aloita!
Kuinka kauan piparkakkutalo kestää?
Piparkakkutalot kestävät noin 3-4 viikkoa riippuen siitä, miten ne on valmistettu, kuinka paljon kuorrutusta on käytetty ja millaisia karkkeja on käytetty. Sen jälkeen se alkaa menettää makunsa ja vanhenee. Jos siis aiot syödä piparkakkutalon, tee se ensimmäisen viikon kuluessa. Paras tapa todeta, onko se vielä syötävä, on tehdä makutesti.
Voiko piparkakkutaloa syödä?
Koristeellinen ja juhlava piparkakkutalo on melkein liian kaunis syötäväksi. Mutta jos talosi on tehty syötävistä ainesosista, voit syödä sen. Piparkakut ja karkit muuttuvat vähemmän maukkaiksi ja tunkkaisiksi, kun ne jätetään seisomaan useiksi viikoiksi. Siksi se kannattaa syödä ensimmäisen viikon aikana, jos haluat nauttia palan piparkakkutalostasi.
Miten piparkakkutalo kootaan?
Jokainen talo tarvitsee tukevat seinät! Karamelli sopii täydellisesti pitämään piparkakkutalosi kasassa, sillä se toimii kuin kuuma puristin. Tarvitset vain lämpöä ja sokeria. Sulata sokeri, kunnes se muuttuu kullanruskeaksi ja karamelliksi - älä anna sen palaa. Vähennä lämpöä ja pidä se nestemäisenä talon kokoamisen ajan. Talon kokoamista varten laita nestemäistä karamellia piparkakkupalojen sivuille ja pidä niitä tiukasti yhdessä muutaman sekunnin ajan, kunnes karamelli jäähtyy ja kovettuu. Ole kuitenkin varovainen, ettet polta itseäsi; nestemäinen kinuski on kuumaa.
Miten piparkakkutaloa kannattaa säilyttää?
Koristeellisen ja juhlavan piparkakkutalon tekeminen vie paljon aikaa ja kovaa työtä, joten olisi sääli antaa sen mennä hukkaan muutamassa päivässä. Jos säilytät piparkakkutaloa oikein, se voi säilyä koko joulun ajan ja näyttää edelleen täydelliseltä. Säilytä se viileässä ja kuivassa paikassa ja peitä se yöksi kelmulla. Tämä pitää kosteuden ja pölyn poissa.

Ainekset

200 g
Tummaa siirappia
1½ dl
Sokeria
3 dl
1½ dl
Inkivääriä
1 rkl
Kanelia
1 rkl
Neilikkaa
½ rkl
Kardemumma
½ rkl
Ruokasoodaa
1 rkl
Vehnäjauho
Sokeria talon kokoamiseen
Lisää herkullisia ideoita

Kotitekoinen maustettu piparkakkutalo

Piparkakkutalot ovat suosittuja joulukoristeita, jotka on päällystetty erilaisilla karkkeilla ja kuorrutteilla, joten makeanhimoisen on lähes mahdotonta kulkea niiden ohi maistamatta niitä. Mutta mitä ovat piparkakut ilman mausteita? Reseptissämme käytetään mausteyhdistelmää, kuten inkivääriä, kanelia, kardemummaa, neilikkaa ja valkopippuria. Näiden mausteiden lämmin tuoksu ja maku tekevät piparkakkutalostasi yhtä herkullisen kuin juhlavan. Tee tätä klassikkoreseptiä perheen kanssa, jotta pääset joulun tunnelmaan.

Kokeile näitä rapeita ja mausteisia piparkakkukeksejä, jos haluat erilaisia syötäviä joulukoristeita ilman rakennustöitä. Jos haluat pehmeän, mausteisen, suklaakuorrutetun herkun, kokeile kauniita piparkakkuja suklaakuorrutteella.

Koristeellinen kuorrutus ja herkulliset karkit

Piparkakkutalojen koristeluun liittyy vain yksi sääntö - pidä hauskaa! Kuorrutus on täydellinen liima karkkien kiinnittämiseen talon kattoon ja sivuille. Käytämme piparkakkutalomme kuorrutuksessa veden sijasta munanvalkuaista, jolloin kuorrutteesta tulee juuri oikeanlaista "liimaefektiä" ja kiiltävää. Kuorrutteella on helppo koristella, sillä se kuivuu nopeasti.

Anna kuorrutteen valua varovasti pois sivuilta, kun se kuivuu, jotta saat aikaan lumivaikutelman. Lisää taloon väriä pisaroilla, suklaalla, sirotteilla, tikkareilla ja karkkikepillä. Anna mielikuvitukselle vapaat kädet ja käytä suosikkikarkkejasi tehdessäsi juhlavaa taloa, joka "liimataan" piparkakkutaloon kuorrutteella. Voit koristella jopa ei-syötävillä esineillä, kuten kanelitangoilla.

Kokeile teemakohtaisia ja mielikuvituksellisia koristeita

Piparkakkutalot ovat todellinen katseenvangitsija kaikissa juhlissa. Olisi sääli nauttia näistä juhlallisista ja koristeellisista herkuista vain kerran vuodessa, ja voit helposti koristella ne mihin tahansa vuodenaikaan tai juhlapäivään. Tässä on muutamia piparkakkutaloideoita, joista saat inspiraatiota.

Joulun piparkakkutalo

Tämä on ehkä suosituin piparkakkutalo, ja se liittyy jouluperinteisiin. Käytä klassista punaista ja valkoista värimaailmaa ja koristele tyypillisillä jouluherkuilla, kuten karkkikepillä ja kermavaahdolla. Eikö ole tarpeeksi juhlava? Kerää kaikki makeiset ja koristele talo värikkäillä karkkeilla. Käytä esimerkiksi eri värejä kattotiiliin! Edes Hannu ja Kerttu eivät pystyisi vastustamaan taloosi liimattuja karkkeja.

Halloween piparkakkutalo

Kokeile kummitusmaista halloweenin piparkakkutaloa ja koristele se syksyn värisillä lempikarkkeillasi; tässä on täydellinen syksyinen herkku. Vuoraa katto mustalla lakritsilla ja tee talon sivuille hämähäkinseittejä kuorrutteella.

Tee kummitustalo, jossa on vaahtokarkeista tehtyjä kummituksia ja mustasta kuorrutteesta tehdyt "kasvot". Halloween-aiheista piparkakkutaloa ei tietenkään voi tehdä ilman oranssia. Käytä elintarvikeväriä oranssin, mustan ja violetin kuorrutteen valmistamiseen. Jos haluat eloisampia värejä, käytä geelipohjaista elintarvikeväriä. Äläkä välitä, jos talo näyttää vinolta!

Pääsiäisen piparkakkutalo

Miten olisi pääsiäisen piparkakkutalo, jossa pääsiäispupu voi asua? Pääsiäinen on täydellinen aika vuodesta koristella piparkakkutalo, sillä pääset käyttämään kaikkia pääsiäispupun värikkäitä karkkeja. Käytä koristeluun pastellinvärisiä Smarties- ja minimunia ja kiinnitä ne taloon keltaisella ja vihreällä kuorrutteella. Se näyttää ihanalta pääsiäispöydän keskipisteenä.