Omeletti

Omeletti

15 minuuttia
Yksinkertainen omeletti on hyvä, mutta tomaatti-avokado-omeletti rapeiden herneenversojen ja hapankorppujauholeivän kanssa tarjoiltuna on vielä parempi! Tarjoilemalla tätä ruokalajia ihastuttavan lisukkeilla, kuten raejuustolla, punaisilla tomaateilla, vihreillä avokadoilla ja violetinpunaisilla sipuleilla, saat runsaasti erilaisia makuja ja tekstuureja runsaaseen, klassiseen omelettiin.
https://www.arla.fi/reseptit/omeletti/

Tee näin:

Omeletti
  • Aloita valmistamaan omeletti viipaloimalla avokado ja tomaatit ohuiksi viipaleiksi. Kuori ja siivuta sitten punasipuli.
  • Riko kananmunat ja vispaa ne huolellisesti sekaisin maidon kanssa. Mausta seos suolalla ja pippurilla.
  • Sulata voi kuumalla pannulla ja paista joko kaksi isoa tai 4 pientä omelettia voissa.
  • Kun omeletti on lähes kypsä, lisää sen pinnalle raejuusto sekä pilkotut avokadot, tomaatit ja punasipulit. Mikäli paistat omeletin kypsäksi ennen päällisten laittamista, eivät päälliset tartu kiinni omelettiin.
  • Siirrä valmis omeletti tarjoiluastialle. Viimeistele se vielä herneenversoilla ennen tarjoilua.
Valmis!

Omeletti Q&A

Helpon avokado-omelettireseptimme avulla maukkaan aamiaisen tai lounaan valmistaminen on nopeaa ja helppoa. Lue lisää ohjeesta alta!

Miten tehdä avokado-omeletti?
Valmista omeletin kananmunaseos sekoittamalla munat, maito, suola ja pippuri keskenään samalla, kun sulatat voita pannulla. Valmista joko kaksi isoa munakasta tai neljä pientä munakasta. Lisää niiden päälle houkuttelevaa raejuustoa, tomaattikuutioita ja punasipulirenkaita, ripottele päälle rapeita herneenversoja ja tarjoile omeletti rapean hapanjuurileivän kera.
Kuinka kauan omeletti säilyy jääkaapissa?
Avokadolla täydennetty omeletti säilyy jääkaapissa 3-4 päivää. Se säilyy paremmin, jos säilytät omelettia ja sen täytteitä erikseen. Muuten tomaateista ja raejuustosta vapautuva neste voi johtaa siihen, että munakkaasta tulee vetinen. Munakas kannattaa jäähdyttää ja kääriä sen jälkeen kelmuun tai alumiinifolioon, kun taas täytteet on parasta säilyttää ilmatiiviissä astiassa. Jotta avokadopalat eivät tummuisi, voit päällystää ne hieman happamalla sitruunan tai limen mehulla hapettumisen estämiseksi.
Voiko avokadoa laittaa omelettiin?
Avokadoa voi käyttää omeletissa eri tavoin. Vaikka avokadon voi lisätä omeletin munaseokseen, se vähentää munakkaan makua ja saattaa tehdä siitä kovan eikä niinkään kermaisen koostumuksen. Näin ollen tuoreiden avokadopalojen tarjoaminen munakkaan pinnalla sen sijaan, että ne kypsennettäisiin munaseoksen joukossa, tekee ruokailusta miellyttävämmän. Näin pääset nauttimaan kuohkeiden munien ja pehmeän, voisen avokadon yhdistelmästä.

Ainekset

Omeletti
Kananmunia
8
1 dl
Suolaa
ripausta
Mustapippuria
ripausta
2 rkl
Viimeistelyyn
1 dl
Avokadoa kuutioituna
2
Tomaatteja
2
Punasipuli
½
Herneenvarsia
Tarjoiluun
Hapanjuurileipä
Lisää herkullisia ideoita

Tee täydellinen omeletti aamiaiseksi ja lounaaksi

Munakkaat ovat tunnettuja kermaisesta rakenteestaan ja kultaisesta väristään. Paistaminen voissa ja höystäminen raejuustolla ja avokadolla antaa munakkaalle ihanaa täyteläisyyttä, joka tekee tästä yksinkertaisesta aamiais- ja lounasklassikosta aivan erityisen. Onneksi omeletti on niin helppo valmistaa! Tämä omeletti tarjoillaan hapanjuurileivän kanssa, ja se on maukas herkkupala riippumatta siitä, mihin aikaan päivästä päätät sitä nauttia.

Jos etsit lisää dekadentteja munaruokia, jotka sopivat erinomaisesti aamiaiselle, brunssille ja lounaalle, suosittelemme tutustumaan Eggs benedict -reseptiimme.

Klassinen omeletti, jonka päällä on avokadoa ja tomaattia

Värikkäillä ainesosilla kuorrutettu, kauniin kultainen munakas on aistien juhlaa, joka vie tämän klassisen aamiaisen uudelle tasolle erilaisten makujen ja tekstuurien ansiosta. Avokado ja munakas ovat loistava yhdistelmä, mutta jotta omeletti olisi todella monipuolinen, vihreä herkku tarvitsee seurakseen muita herkullisia, värikkäitä ja maukkaita täytteitä.

Makeat ja suolaiset ainesosat

Avokado-tomaattiomeletti tarjoaa monipuolisen ruokailukokemuksen, sillä sekä tomaatti että avokado tuovat ruokaan hienovaraista makeutta. Ensin mainittu antaa ruokaan myös hieman kirpeyttä ja happamuutta, kun taas jälkimmäisessä on mieto, pyöreä pähkinäinen maku.

Tomaattien ja avokadon makeutta vastapainona on punasipulin terävä ja kirpeä maku, joka tuo mukavaa rapeutta muuten pehmeisiin ja pureskeltaviin aineksiin. Raejuusto puolestaan antaa kermaisen rakenteen ja takaa samalla suolaisen raikkauden, joka täydentää omeletin täytevalikoimaa. Sen hieman kirpeä maku sopii hyvin yhteen kananmunien kuohkean täyteläisyyden kanssa ja takaa tyydyttävän avokadomunakkaan.

Onko kananmunien ja raejuuston yhdistelmä kiinnittänyt huomiosi? Tee siinä tapauksessa itsellesi herkullinen palvelus ja tutustu raejuustokokkeli-reseptiimme!

Kokeile muita klassisia täytteitä

Avokado-tomaattiomeletti on erinomainen umamilisäyksellä. Halusitpa sitten sekoittaa klassisen vaihtoehdon, kuten suolaisen kinkkukuution, tai leikkiä hieman tulisuudella mausteisen chorizo-makkaran muodossa, on monia hyviä tapoja käyttää lihatäytteitä. Tietysti voit käyttää myös sieniä, esimerkiksi portobello- tai shiitake-sieniä, jotka molemmat lisäävät paljon umamia.

Ehkä ilmeisin vaihtoehto on tehdä avokado-pekonimunakas. Pekonimurskan suolainen maku ja rapea rakenne sopivat hyvin yhteen kananmunien voisen täyteläisyyden sekä kermaisten ja rapeiden täytteiden, erityisesti samettisen avokadon, kanssa. Pekoni-avokado-omeletin hieman savuinen makuprofiili tekee siitä erittäin maukkaan aamiaisen.

Vinkkejä

Pehmeän ja kuohkean omeletin valmistuksessa onnistuminen riippuu paitsi siitä, miten munat sekoitetaan ja paistetaan, myös suurelta osin siitä, mitä muniin lisätään. Varmista, että käytät runsasrasvaista maitoa, jotta munakkaasta tulee kuohkea ja ilmava. Muista myös vatkata munat ja maito voimakkaasti, jotta seokseen sekoittuu runsaasti ilmaa.

Käytä tarttumattomaksi pinnoitettua paistinpannua, ja kun olet siirtänyt kananmunaseoksen kuumalle pannulle, anna sen olla noin 1 minuutti, kunnes reunat ja pohja ovat alkaneet jähmettyä. Vaikka pannun on oltava kuuma, se ei saa olla liian kuuma, sillä silloin vaarana on, että omeletti kypsyy liian nopeasti ja muuttuu kumimaiseksi. Kun reunat ja pohja ovat jähmettyneet, työnnä munakasta keskelle pannua kuumuutta kestävällä lastalla. Kallista samalla pannua, jotta vielä nestemäinen seos pääsee valumaan pannun pinnalle kypsymään. Toista tätä, kunnes seos on jähmettynyt ja munakas voi liukua pannun pinnalla. Näin voit kääntää munakkaan ja kypsentää sitä muutaman sekunnin ajan myös toiselta puolelta.

Varmista myös, että valitset täytteiksi täydellisen kypsän avokadon, makeat auringon kypsyttämät tomaatit ja tuoreet herneenversot. Tällaisessa yksinkertaisessa reseptissä ainesosien laatu on erityisen tärkeää, joten valitse herkullisia ja tuoreita raaka-aineita.